Vajinal buhar banyosu, son yıllarda ilgi çeken bir konu haline gelmiş olsa da aslında bu uygulama yeni sayılmaz. Vajinal buhar banyosu, yüzyıllardır uygulanan bir pratiktir ve kimi insanlar bunun enerji artışına, stresi azaltmaya ve hormonları dengelemeye yardımcı olduğunu söylemektedir.

Vajinal buhar banyosunun doğru bir uygulama olup olmadığını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Vajinal Buhar Banyosu Nedir?

Vajinal buhar banyosunda içerisine bitkiler eklenmiş sıcak ve buharlı su dolu bir kap üzerine çömelmeniz veya oturmanız gerekir. Bu uygulama sırasında genelde buhar çıkışını engellemek amacıyla belden aşağıya örtü örtülmesi önerilir.

Batı dünyasında yeni sayılan bu uygulama aslında Antik Yunan’da başvurulan bir detoks yöntemiydi. Bu yöntemde zemindeki bir delikte ısıtılmış, içerisi otlarla dolu bir kavanoz bulunuyordu. Antik Yunanlılar, rahmin vücudun etrafında nem aramak için gezindiğine inanıyorlardı. Susamış bir rahmin, kısırlık ve histeri gibi sorunların kaynağı olduğu düşünülüyordu.

Bazı kadınlar, vajinal buhar banyosunu sağlık uygulaması olarak kullanıyor. Bazıları ise bunun vajinayı daraltma ve vajinanın güzel olması için gereken bir bakım uygulaması olduğunu düşünüyor.

Vajinal Buhar Banyosunun Faydaları

Vajinal bahar banyosunun sağladığı iddia edilen faydalar şunlardır:

  • Hormonların dengelenmesi
  • Rahmin detoksu
  • Doğumdan sonra hızlı iyileşme
  • Doğurganlık
  • Hemoroitte rahatlama
  • Enerjide artış
  • Daha az baş ağrısı
  • Genel olarak ağrılarda azalma
  • Stres ya da depresyonda azalma

Bununla birlikte uzmanlara göre vajinal buhar banyosunun bu faydaları sağladığına dair kanıtlar bulunmuyor. Ayrıca uygulama sırasında buharın, vajinanın yalnızca dış kısımlarına ulaşabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Yani buhar, rahim ağzına ve rahme ulaşmayacaktır.

Bazı ilaçlar vajinadan etkili bir şekilde emilse de buhar banyosunda kullanılan bitkilerin sağladıkları iddia edilen faydalardan hiçbiri kanıtlanmış değil. Ayrıca kan akışına ulaşabilmesi için vajinal dokudan ne kadar kimyasal bileşen emilmesi gerektiği de belli değildir.

Vajinal Buhar Banyosu Güvenli midir?

Vajinal buhar banyosu tehlikeli olabilir. Çünkü vulvadaki deri çok hassastır ve yanabilir. Vajinayı buhara tutmak ve kokulu bitkiler kullanmak aynı zamanda vajinanın pH’ının değişmesine ve bakteriyel vajinozis ile mantar enfeksiyonları gibi sorunlara neden olabilir.

Vajina, kendi kendini temizleyen bir organdır. Bu nedenle doğal bakteri dengesini bozabileceği için buhar tutma, vajina duş ve diğer temizleyici kimyasallar genellikle önerilmemektedir.

Vajinal buhar banyosunda kullanılan ekipmanlar da sorun yaratabilir. Oturaklar ya da diğer ekipmanlar, düzgün bir şekilde temizlenmediğinde zararlı bakterilerin içeri girmesine ve vajinal enfeksiyona neden olabilir.

Hamileyseniz, vajinal buhar banyosuna başvurmamalısınız. Bu uygulamada yer alan aşırı sıcak, hamilelik komplikasyonlarına ve hatta doğum kusurlarına yol açabilir.

Vajinal Buhar Banyosu Yerine Ne Yapılabilir?

Vajinal buhar banyosunun, vajinal travma veya doğum sonrası ağrının rahatlatılmasına yönelik herhangi bir faydasının bulunduğu düşünülmüyor. Ancak yine de vajinal buhar banyosu yapmak istiyorsanız, vajinanızdaki normal bakterilerin dengesini bozabileceği için kokulu ürünlerden uzak durmalısınız. Ayrıca oturduğunuz oturağı da düzenli olarak temizlemelisiniz. Oturak düzenli olarak temizlenmediğinde vajinada birtakım sorunlara yol açabilir.

Özet Olarak

Vajinanın sağlıklı kalması için vajinadaki iyi ve kötü bakterilerin dengede olması gerekir. Bu nedenle vajinayı sabun, duş ya da kokulu ürünlerle temizlememeniz gerekir. Bu bölgenin temizliğinde yalnızca su kullanmanız yeterlidir.

Vajinal ağrı, rahatsızlık, koku ya da kuruluk gibi sorunlar yaşıyorsanız, bu sorunların nedenini ve tedavisini öğrenmek için doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Bu gibi sorunlar, altta yatan başka bir sorunun habercisi olabileceği için doktora gitmeniz ve gerekli tedaviyi görmeniz önemlidir.

Kaynak: https://health.clevelandclinic.org/vaginal-steaming/