Et beni, küçük ve zararsız oluşumlardır. Gevşek ve hareketli olabilirler. Tedavi gerektirmezler, ancak genellikle rahatsız edici bulunduğu için aldırmak isteyebilirsiniz.

Deri etiketlerine bazen akrokordon veya yumuşak fibrom denir. Vajinaya yakın olabileceği gibi, başka her yerde gelişebilir. Et beni gibi görünen bazı vajinal akrokordonlar aslında genital siğil olabilir, bu nedenle doğru bir teşhis için doktora gitmek gereklidir.

Amerikan Osteopati Dermatoloji Koleji’ne göre, her insanda en az bir tane et beni bulunur. Doktorlar, neden olduğu konusunda emin değiller, ancak genetik olduğu görülüyor. Cildi oluşturan ve yardımcı protein olan kolajenin gevşemiş liflerinden oluşur. Ayrıca kan damarları da içerebilir. Genellikle küçüktür ve siğile benzeyebilir. Ten rengi veya çevreleyen deriden biraz daha hafif veya daha koyu renkli olabilir.

Et beni kansere dönüşmez. Bununla birlikte, bazı kanser türleri et beni gibi görünebilir. Bu yüzden, yeni çıkan veya hızla büyüyen bir yumrunun et beni olduğu düşünülmemelidir. Normalde semptomlara neden olmaz ve ağrılı olmamalıdır. Bununla birlikte, cildinizi tıraş ederken veya yıkarken giysiye takılabilir veya kazınabilir. Eğer zarar görürse, parçalanır veya koparsa cilt enfeksiyonuna neden olabilir. Ağrılı veya kanamalı bir et beni olan herkes doktoruna görünmelidir.

Vajinal Et Beni Neden Olur?


Araştırmacılar, bazı insanların neden et beni geliştirdiğinden ve başkalarının neden geliştirmediğinden emin değiller. Altta yatan herhangi bir deri hastalığının belirtisi değildir.

Bazı araştırmalar, insan papilloma virüsü (HPV) olan kişilerin diğerlerine göre daha fazla et beni çıkarabileceğini düşündürmektedir. Et beni ile kendini gösteren HPV türünün, kanser riski daha düşüktür. Et beni için diğer risk faktörleri şunları içerir:

• Diyabet ve insülin direnci
• Aşırı kilolu olmak
• Gebelik

Cildin kuru, katlanmış veya çok fazla sürtünmeye maruz kaldığı bölgelerde daha yaygın görülür. Et beni vajina içinde büyür, ancak vajinaya yakın da oluşabilir. Vulva üzerinde, etrafında, uylukların iç tarafında oluşabilir. İç çamaşırlardan veya diğer kıyafetlerden kaynaklanan sürtünme bu bölgedeki deriyi tahriş edebilir ve bu da, bir risk faktörü olabilir.

Teşhis

Dermatologlar genellikle hızlı bir görsel muayene ile teşhis edebilir. Et beni, olağandışı görünüyorsa (örneğin çok büyük veya koyu renk ise) laboratuvarda test yapmak için örnek almak gerekebilir. Doktor, özellikle cinsel organların yakınında geniş bir et beni grubu varsa, HPV için de test isteyebilir.

Vajinal Et Beni ve Genital Siğil Arasındaki Fark Nedir?

Cinsel organlarda et beni gibi görünen şeyler, aslında genital siğil olabilir. Genital siğil, tipik olarak HPV virüsünden kaynaklanır. Bazı HPV türleri kişinin kanser riskini artırabilir, bu nedenle doktor, tipini belirlemek için siğilleri test edebilir.

Çoğu genital siğil, kansere neden olmayan bir HPV türünden kaynaklanır. Bununla birlikte, diğer HPV türleri; servikal, gırtlak ve diğer kanser çeşitleriyle bağlantılıdır, dolayısıyla HPV tipi için doğru tanı koymak önemlidir. Et beni, genital siğillerden farklı görünür.

Et beni aşağıdaki şekillerde görülebilir:

• Gevşek ve uzundur.
• Cilt kıvrımlarının bulunduğu bir bölgededir.
• Vajinada veya çevresindeki kuru cilt bölgesinde bulunur.
• Acı verici veya kaşıntılı değildir.
• Çevresinde sadece bir veya iki et beni vardır.

Genital siğil aşağıdaki şekillerde görülebilir:

• Düz ve yuvarlaktır.
• Kümeler halindedir.
• Vajina veya anüs içinde veya etrafındadır.
• Kaşıntı, ağrı veya kanamaya neden olur.

Nasıl Tedavi Edilir?

Evde alınması tehlikeli olabilir ve enfeksiyonlara neden olabilir, bu nedenle bir doktora görünmek önemlidir. Nadir durumlarda, et beni gibi görünen oluşumlar, kanser de dahil olmak üzere başka bir durumun belirtisi olabilir. Oluşumun kaldırılması, altta yatan herhangi bir durumdan kurtarmayacaktır, bu nedenle tanı için önce bir doktora görünmek şarttır.

Kesinlikle bir et beni olsa bile, evde temizlemek tehlikelidir. Kesilmesi veya çekilmesi tehlikelidir. Bulaşabilir ve tahriş olabilir. Ciddi bir cilt enfeksiyonu, vücudun diğer kısımlarına yayılmasına veya yara oluşmasına neden olabilir.

Et beninin vajinanın yakınından alınması daha da tehlikelidir, çünkü görülmesi zor olabilir ve hassas dokularla çevrelenmiştir. Dermatologlar et benlerini kolayca alabilir. Genellikle sıvı azotla dondurma tekniği kullanılır. Doktor ayrıca cildi uyuşturup, et benini makas veya neşter ile kesebilir. Bu prosedürler ağrılı değildir, ancak ciltte geçici olarak ağrı hissedilebilir.

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Kanıyorsa veya kıyafete ya da fermuara takıldıysa, doktorla konuşmalısınız. Ağrıyabilir ve enfekte olabilir veya ciltte hasara neden olabilir. Çoğu et beni, tıbbi tedavi gerektirmez. Ancak uygun bir teşhis konulması için uzman bir doktor görmelidir.

Sonuç Olarak;

Gerçek et benleri zararsızdır ve bir doktorun ofisinde kolayca alınabilir. Bazı et benleri zamanla kaybolur. Ayrıca daha sonra yeniden gelişebilir. 70 yaşına gelindiğinde, çoğu insan yeni et beni geliştirmeyi bırakmaktadır. Rahatsız edici olsa da, kansere veya diğer ciddi tıbbi sorunlara neden olmaz. Bununla birlikte, enfekte olabileceğinden kıyafetlere takılmaması veya yırtılmaması gerekir. Eğer et beni aldırmak istiyorsanız; tedavi güvenli, kolay ve ağrısızdır.