Her yıl milyonlarca kadın vajinal mantar enfeksiyonu yaşıyor ve bu durumdan kaynaklanan ağrılara ve yanmalara maruz kalıyorlar. Tahminlere göre, tüm kadınların yaklaşık % 75’inin hayatlarında en az bir kere bir vajinal mantar enfeksiyonu geçiriyor.

Peki vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan sebep nedir?

Vajinal mantar enfeksiyonlarına ve candida semptomlarına neden olan mantar türü tamamen zararsız olabilirken, özel bölgelerdeki oluşum seviyeleri vücudumuzun “iyi bakterilerini” alıp vajinal enfeksiyonataşıyabilir.

İyi haber, vajinal mantar enfeksiyonundan kurtulmak için yapabileceğiniz doğal adımlar var. Vajinal mantar enfeksiyonları doğal olarak evde olan takviyeler, uçucu yağlar, besleyici zengin bir beslenme ve probiyotik ile tedavi edilebilir. İşte kızlar, mantar enfeksiyonu sizden korksun dedirtecek önemli bilgiler…

Vajinal Mantar Enfeksiyon Nedir?

İnsan vücudu, milyonlarca mantar organizmasına ev sahipliği yapar; bunların çoğu vücut sağlığımız açısından “iyi” olarak kabul edilir.

Mantar enfeksiyonlarına neden olan maya türü, Candida albicans (kandidiaz) adı verilen bir türdür. Tüm mantar türleri, klorofil kullanmadığı için teknik olarak bitki değil, mantar olurlar. Maya ve mantarlar da bitkilerden farklıdır, çünkü aslında kendi besinlerini yapabilirler, bu da vücutta nasıl çoğaldığını ve yayıldığını anlamamızı sağlar.

Vajinal mantar enfeksiyonları, vajinit iltihabı veya vajinanın enfeksiyonu anlamına gelen bir vajinit türüdür. Vajinit geniş terimi (bakteriyel vajinoz, trikomoniasis ve enfeksiyöz olmayan vajinit dahil) altında birlikte sınıflandırılan bir dizi farklı sağlık durumu ile en sık görülen tiptir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Belirtileri

Her çeşit mantar enfeksiyonu, maya ve küfün kolayca üreyebilmesi için koşulların en uygun olduğu bölge kadınlarda vajinal bölgedir. Maya ve mantar nemli koşullarda gelişir, bu nedenle vücudun nemli “katları” (çok fazla terlediğiniz alanları düşünün) genellikle aşağıdakileri içeren enfeksiyonlara daha yatkındır:

• Ağız içi ve boğaz

• Genital

• Koltuk altı

• Anal bölge

• Göbek deliği

• Burun boşluğu ve çevresi

• Kulak içi

• El ve ayak tırnakları

• El ve ayak parmakları arası

• Sindirim yolu

Vajinada mantar enfeksiyonu geliştiğinde şu semptomlar yaşanır:

• Vajinal kaşıntı

• Vajinada beyaz, kalın, kıvrımlı ve kokusuz akıntı

• Vajina çevresinde iritasyon, kızarıklık ve şişlik

• Hafif kanama

• Cinsel ilişkide, idrar yaparken veya menstruasyon sırasında ağrı

• Koku

Genellikle, mantar enfeksiyonları cilt üzerindedir ve özellikle de tedavi edilmediğinde büyük rahatsızlık verir, semptomlar da kötüleşmeye devam eder. Bununla birlikte bazen vajinal mantar enfeksiyonunu başka rahatsızlıklarla karıştırırlar. Böylece tedavi iyice gecikir.

Kandida mantarı çoğaldığında, vücudun farklı bölgelerine yayılma ihtimali de vardır. Tıpkı cinsel organlarda Candida albicans’ın aşırı yayılmasından kaynaklanan bir vajinal mantar enfeksiyonu yaşayabileceğiniz gibi “candida virüsü” de sindirim sisteminizi ele geçirebilir. Yorgunluk, sindirim rahatsızlığı, iştah azalması veya farklı besin istekleri gibi belirtilere neden olur.

Vajinal Maya Enfeksiyonlarına Doğal Çözümler

  1. Cildinizi kuru ve temiz tutun.

Mantar, belli koşullarda zararlı hale gelebilir. Mantarın yayılmasını önlemenin en iyi yolu cildinizi temiz, kuru ve yaralarından uzak tutmaktır. Hijyen ve açık yaralara özen gösterilmesi vajina, sindirim sistemi, ağız veya başka yerlerde enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur.

Mantarların çoğunlukla nemli ortamlarda bulunur ve yayılır. Bu nedenle genital alanı belli bir pH sınırında olan sabunla her gün yıkadığınızdan ve duştan sonra iyi bir şekilde kuruttuğunuzdan emin olun. Tuvalete gittiğinizde, ön ve arka bölgeyi iyice yıkayıp kurulayarak mikropları yayma riskini azaltabilirsiniz.

Cinsel ilişki sonrasında, genital bölgeyi yıkayın. Bir insandan insana seks sırasında mantar enfeksiyonlarının yayılması mümkündür ve kadınların mantar enfeksiyonlarını taşıması daha muhtemel olmasına rağmen, erkeklerin genital bölgesinde de mantar enfeksiyonları gelişebilir. Prezervatif kullanın ve sizin veya eşinizin aktif enfeksiyonu varsa, cinsel ilişkiden kaçının.

2. Temiz kıyafetler giyin.

Temiz iç çamaşırı giydiğinizden emin olun ve ideal olarak iç çamaşırınızı pamuklu tercih edin. Cinsel organınıza hava girmesine izin verilmesi, nem ve sıcaklığın gelişmesinin durdurulmasına yardımcı olur, bu da mantarı engeler.

Enfeksiyonlara meyilli olduğunuzda, rahat yapışmayan giysiler giymeniz ve çorap, tayt ya da mayo tipi giysilerden kaçınmanız gerekir; çünkü bunların hepsi vücut ısısını arttırır ve bölgedeki nemi tutar. Yazın sürekli mayo değiştirin asla ıslak kalmayın.

3. Bağışıklık sisteminizi beslenme ve probiyotiklerle arttırın.

Bağışıklık sisteminizi güçlendiren bir beslenme, koruyucu beyaz kan hücrelerindeki artışın, sorunu daha da kötüleştirmeden önce hedefleyebildiği için, vücudunuzun en üst düzeyde kalmasına yardım ederek enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltır. Zayıflamış bir bağışıklık sisteminin, tekrarlayan mantar enfeksiyonlarının önemli risk faktörlerinden biri olmasının nedeni budur. HIV gibi virüslü veya otoimmün bozukluklar, diyabet veya kanserli insanlarda enfeksiyonlara daha sık rastlanmaktadır.

Sağlam bir beslenme özellikle sebze, sağlıklı yağlar (antimikrobiyal hindistancevizi yağı dahil), probiyotikler ve kaliteli protein kaynakları tüketerek bağışıklık sisteminizi destekleyin. Probiyotik gıdalar her türlü enfeksiyonla mücadelede faydalıdır ve mantar enfeksiyonlarına faydalı olduğu kanıtlanmıştır.

Kafein ya da yoğurt, kombucha ve sebzeler gibi besinleri içeren fermente gıda grubu bağırsaklarınızı korumaya, bağışıklık sistemini geliştirmeye ve mantar ile mücadeleye yardımcı olan probiyotik mikrofloraya sahiptir. Probiyotikler vücutta zararlı patojenlerle rekabet eden “iyi ajanlar” dir. Vücudunuzda ve cildinizde yaşayan iyi türdeki bakteriler temelde “yakıt” kaynakları için candida mantarıyla rekabet eder. Şans eseri, iyi bakteriler genellikle mantar hücrelerinden daha güçlüdür ve bu nedenle de yaşam kalitesini düşürebilirler.

Her vücut farklı tepki gösterdiğinden, doğru beslenmeyi bulmak biraz deneme yanılma ile olabilir. Olumlu bir yan etki, kandidadan kurtulmayı amaçlayan bir beslenmeyi takiben, yararlı bakteriler oluşabilir, iştahınızı düzenler ve rafine edilmiş karbonhidratlar ve şekerler için istek duygusunu azaltabilir.

4. Alerjilerden kurtul.

Bazen lateks prezervatif, sabun ya da esansiyel yağ, tampon, sperm öldürücü jöle ya da duş gibi diğer hijyen ürünlerine karşı alerjiler ve enfeksiyonlar oluşabilir. Kimyasal ürünler hassas olan genital bölgeyi tahriş eder ve vajinanızdaki bakteri dengesini olumsuz şekilde etkiler. Yakın bir zamanda yeni ürünler kullanmaya başladıysanız ve enfeksiyon geliştiyse, ürünlerinizi değiştirmeyi deneyin ve daha doğal bir şeyler tercih edin.

Kimyasal boyalar, koku ve diğer sert bileşenlere sahip olan vajinal tahrişe neden olan ürünler kullanmamaya da dikkat edin. Örneğin, tamponlar enfeksiyonlara neden oluyorsa, bunun yerine ped kullanmayı deneyin ve her zaman parfümlü tamponlardan veya pedlerden de kaçının.

Vajina yıkamada kullandığınız ürünler de alerjik reaksiyonlara neden olabilir, aynı zamanda bir kadının vajinasındaki iyi bakterilerin doğal dengesini de değiştirebilir. Bu da, candida’nın gelişmesine ve bir mantar bulaşmasına neden olan ortam yaratabilir. Vajina yıkama aynı zamanda pelvik inflamatuar hastalık, bakteriyel vajinoz, gebelik komplikasyonları ve servikal kanser gibi diğer sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bunun gerçek bir temizlik faydası sağladığına dair bir kanıt da bulunmamaktadır. Vücut doğal olarak kendisini temizler. Bu nedenle vajina yıkamadan uzak durmalısınız.

5. Diğer tıbbi veya hormonal sorunları düşünün.

Önceden var olan tıbbi sorunlar vücudunuzdaki bakteri ve kimyasal dengeleri değiştirdikleri için vajinal mantar enfeksiyonlarına duyarlılığı arttırabilir. İki örnek, hormonal dengesizlikler ve tip 2 diyabet.

Şekerin de candida mantarı büyümesine neden olduğunu biliyor muydunuz? Şeker açısından yüksek bir beslenme veya kan şekerinizi düzgün şekilde yönetememe, mantara yakıt vermek demektir.

Hormonlar söz konusu olduğunda, kadın seks hormonu progesteron vajinal bölgedeki mantar enfeksiyonlarını arttırabilir, çünkü glikojen üretimini arttırır, çünkü doğal nişasta şekere kolayca dönüştürülür. Mantarlar bu nişastalı moleküllerden beslenir ve kadınların doğal olarak progesteron düzeyleri erkeklerden daha yüksek olduğu için, mantar oluşmasına daha yatkındır.

6. Mantarla ek besinler ve uçucu yağlar ile savaşın.

Belirli takviyeler ve uçucu yağlar, mantarı kendi bölgelerinde durdurmak için yararlıdır:

• Probiyotik takviyeler: mantar enfeksiyonları için en iyi doğal tedavilerden biri, çünkü iyi bakterileri yenilemeye yarar.

• Elma sirkesi: pH seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Elderberry ve deve dikeni: doğum kontrol hapları ve reçeteli ilaçları karaciğerinizi temizlemeye yardımcı olun.

• Borik asit: tekrarlayan maya enfeksiyonlarının tedavisinde bazı reçeteli ilaçlara karşı daha güvenli bir alternatiftir.

• Antioksidanlar: C vitamini dahil tüm antioksidanlar, bağışıklık sistemini yükseltmeye yardımcı olur.

• Uçucu yağlar: çay ağacı, lavanta ve mür yağları çeşitli mantar ve parazitleri öldürmeye yardımcı olur.