Mantar enfeksiyonları vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilirler ancak özellikle vajina gibi sıcak ve nemli olan bölgelerde bunun gerçekleşme ihtimali çok daha yüksektir. Ağız, boğaz, genital bölgeler, kol altları, anal bölge, göbek deliği, burun boşluğu, kulak içleri, tırnak araları, parmak araları ve sindirim sistemi, mantar enfeksiyonlarına en yatkın bölgeler arasında yer alıyorlar.

Vajinada mantar oluşumu gerçekleştiği zaman ortaya çıkan belirtiler genelde şu şekilde oluyorlar;

• Vajinada kaşıntı
• Vajinada beyaz, kalın ve kokusuz bir akıntı
• Vajina açıklığında cilt problemleri oluşması
• Bir miktar kanama
• Tuvalete çıkınca, cinsel ilişki sırasında, idrar yaparken ve adet zamanı acı duyma
• Bazen garip ve alışılmadık kokular duyulması

Genellikle mantar enfeksiyonları farkedilebilir olurlar ve rahatsızlık verirler. Bilhassa tedavi edilmedikleri zaman belirtiler giderek daha kötü hale gelir. Ancak pek çok kişi vajinal mantar problemini fark etmez ve onu idrar yolu enfeksiyonu gibi diğer enfeksiyon tipleri ile karıştırır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilmeli?

Cildinizi Temiz ve Kuru Tutun

Mantarlar sadece tam olarak uygun koşullar altında tehlikeli düzeyde çoğalma gösterebilirler ve buna engel olmak için cildi temiz, kuru, yaralardan ve çiziklerden arınmış bir halde tutmak gerekir. İyi bir hijyene sahip olmak ve yaraları, kesikleri tedavi etmek, enfeksiyonları nerede olurlarsa olsunlar önleyebilmek için önemlidir.

Bunun yanında genital bölgenin her gün sabun ile yıkanması ve duştan sonra güzelce kurulanması, genelde nemli yerlerde çoğalmayı seven mantarları engellenmesi için önemli. Ayrıca tuvalete çıktığınızda tuvalet kağıdını arkadan öne değil, önden arkaya doğru sürmeniz de oldukça önemli.

Cinsel ilişkinin ardından genital bölgenin yıkanması da unutulmamalı. Mantarlar cinsellik esnasında kişiden kişiye geçebiliyorlar ve genelde kadınlarda görülseler de, bilhassa sünnetsiz erkeklerde mantar enfeksiyonları oluşma riski çok daha fazla. Eğer partnerlerden bir tanesinde enfeksiyon mevcutsa cinsellikten uzak durulmalı ve kondom ile güvenli cinsellik gerçekleştirilmeli.

Temiz Kıyafetler Giyin

İç çamaşırlarınızın temiz olduklarından ve tercihen hava alan pamuk gibi kumaşlardan üretildiğinden emin olun. Havanın bu bölgeye ulaşması, vajinanın nemlenmesine ve fazla ısınmasına engel olacaktır ve mantar oluşumunu yavaşlatacaktır.
Bunun yanında çok sıkı kıyafetler giymek de bölgede nem ve ısı birikimini hızlandırarak mantara davetiye çıkarır. Mayo veya bikini giyince bu kıyafetlerin de içinde çok uzun süre kalmayın ve bir an önce üstünüzü değişerek onları kurutun.

Bağışıklık Sisteminizi Doğru Besinler İle Güçlendirin

Doğru bir beslenme düzeni bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve enfeksiyon riskini azaltır, çünkü akyuvarlardaki artış problem daha ortaya çıkarken onların bölgeye gitmelerine imkan tanır. Bu nedenle zayıflamış bağışıklık sistemi olanlarda tekrar eden mantar enfeksiyonları oldukça yaygındır. HIV virüsüne sahip olanlar, otoimmün hastalıklar, diyabet ve kanser sahipleri de enfeksiyon geliştirmeye daha eğilimlilerdir.
Bunun için sebzeler ve sağlıklı yağlar bakımından zengin bir beslenme düzeni oluşturmalı, ayrıca beslenmenize probiyotikleri ve protein kaynaklarını da eklemelisiniz.

Kefir, yoğurt, turşu gibi ürünlerin hepsinde bol miktarda probiyotik bakteri bulunur ve bunlar bağırsakları desteklerken bağışıklık sistemini de güçlendirirler. Zira probiyotik bakteriler vücuttaki zararlı patojenler ile savaşta çok önemlidirler. Vücudumuzda ve cildimizde yaşayan faydalı bakteriler, diğer zararlı mantarlar ve bakteriler ile besin için yarışırlar ve zararlı bakterilerden daha kuvvetli oldukları için bu zararlı organizmaların besinlerini ellerinden alarak çoğalmalarına engel olurlar.

Yüksek dozda şekerin kandida mantarı gelişimini desteklemesi nedeniyle kan şekerinizi de kontrol altına almalısınız. Bazı kandida mantarı sahiplerinin en azından bir süreliğine hayatlarından şekeri tamamen çıkartmaları gerekiyor. İşlenmiş gıdalar, atıştırmalıklar, alkol, pek çok rafine tahıl, süt ürünleri, meyveler ve hatta bazı sebzeler de tüketmeyi bırakmanız gerekenler arasında yer alıyorlar.
Ancak beslenme düzeni değişimleri herkeste farklı etkiler yarattığı için biraz deneme yanılma yöntemini takip etmelisiniz.

Alerjilerden Kurtulun

Bazen alerjiler de enfeksiyona sebep olabiliyorlar. Zira kimyasal ürünler zaten hassas bir bölge olan genital bölgeyi rahatsız edebiliyorlar ve bu da vajinada bulunan bakteri ortamını bozuyor. Eğer son zamanlarda yeni bir ürün kullanmaya başladıysanız ve enfeksiyonların ortaya çıktığını görüyorsanız, bu ürünü bırakmalı ve daha doğal ürünlere geçiş yapmalısınız.

Vajinal rahatsızlık yaratan ürünlerin kullanımına dikkat etmelisiniz çünkü kimyasal boyalar, kokular ve diğer bileşenler, vajinada mantar oluşumuna sebep olabiliyorlar. Örneğin, tampon kullanınca enfeksiyon problemleri yaşayan bir kadın, bunun yerine pedleri tercih edebilir, ayrıca kokulu, boyalı pedler rahatsızlık yaratırsa bunları kullanmaya da bir son verebilir.
Vajinanın içinin yıkanması ve bu bölgedeki bakteri dengesini bozduğu için uzmanlar tarafından önerilmiyor. Vajina temizliğinde sadece genital bölgenin dışarıdan temizlenmesi çoğu zaman tamamen yeterli. Bölgedeki faydalı bakteriler temizlendikleri zaman, bölge kandida mantarına açık hale geliyor ve bunun yanın da serviks kanserine kadar pek çok rahatsızlığın riski artıyor.

Diğer Tıbbi ve Hormonal Problemlere Dikkat Edin

Bazı tıbbi rahatsızlıklar da vücudun bakteri ve kimyasal dengesini bozarak vajinal enfeksiyonlara davetiye çıkarırlar. Örneğin yüksek östrojen veya progesteron düzeyleri ile tip 2 diyabet buna sebep olmaktadır.

Diyabette kandaki şeker düzeyinin önemli bir rolü olduğunu muhtemelen biliyorsunuz ancak kandida mantarının gelişiminin de şeker sayesinde olduğunu biliyor muydunuz? Eğer şeker bakımından zengin bir beslenme düzeniniz varsa veya kan şekerinizi doğru yönetmiyorsanız, mantarların çoğalması için gerekli besini onlara veriyorsunuz demektir.

Ayrıca kadın cinsellik hormonu progesteron da vajinada mantar oluşumuna sebep olabilir çünkü bu hormon glikojen üretimini arttırır ve bu da kolayca şekere çevrilebilir. Kadınlarda progesteron miktarı erkeklerden doğal olarak daha fazla olduğundan kadınlar mantar enfeksiyonlarına biraz daha yatkınlar.

Mantarlarla Savaşın

Bazı besinler, destekler ve öz yağlar, mantar enfeksiyonlarını durdurmada önem taşıyorlar:
• Probiyotik destekler
• Elma cideri sirkesi
• Şevketibostan
• Borik asit
• Antioksidanlar
• Çay ağacı yağı, lavanta yağı, mür yağı