Kadınların çoğunluğu yaşamlarının bir döneminde üreme yollarıyla ilgili bir rahatsızlık yaşarlar. Belki de siz ya da bir tanıdığınız maya enfeksiyonlarına eğilimlisiniz. Belki menopoza giriyorsunuz ve değişen hormonların vajinal sağlığı nasıl etkileyebileceğinden endişe duyuyorsunuz. Ya da cinsel konforunuzu, seks deneyimlerinizi arttırmak, daha mutlu olmak için yaşamınızda nasıl değişiklikler yapabileceğinizi merak ediyorsunuz. Aslında sebebiniz her ne olursa olsun tüm kadınlar için vajinal sağlık önem arz ediyor. Ancak şu da bir gerçek ki, sadece birkaç basit diyet ayarlaması, beslenme değişikliğiyle enfeksiyonları önleyebilir, vücudunuzun uygun pH dengesini koruyarak vajinanızın genel sağlığını destekleyebilirsiniz.

Probiyotikler

Vücudumuz iyi, kötü her türlü bakteriye ev sahipliği yapıyor. Vücut dostu bakteriler ise genel olarak probiyotik olarak adlandırılıyorlar. Sağlıklı bir probiyotik popülasyonu; maya ve Gardnerella bakterileri gibi vajinal enfeksiyonlara neden olan kötü mikroorganizmaların yok edilmesine yardımcı olabilir. Probiyotikler içeren yiyecekleri yiyerek sayılarını arttırabilirsiniz. En iyi bilinen probiyotik asidofil ise; canlı veya aktif kültürleri olan ev yoğurdu, kefir gibi diğer fermente süt ürünlerinde vardır. Aslında marketlerde görmeye alışkın olduğumuz işlenmiş pek çok gıda ürününde de probiyotik bakteri ekleniyor, bu bilgi de etiketlerde açıkça yazıyor. Kadın hastalıkları uzmanları, optimum vajinal sağlık için günde bir bardak yoğurt tüketimini öneriyor.

Yaban mersini suyu

Yaban mersini suyu; üriner yol, idrar yolları enfeksiyonlarını önlemek ve tedavi etmek için sıklıkla tüketiliyor. Ancak aynı zamanda tüm vajinal alanın pH düzeylerini dengelemeye de yardımcı oluyor. Kadın hastalıkları ve sağlığı uzmanları; vajinal sağlık için her gün 1 bardak şekersiz yaban mersini suyu içmeyi öneriyor. Bu sayede vajinanın pH değeri dengede tutulabiliyor.

Sarımsak

Sarımsağın anti -mikrobiyal özelliklere sahip olduğu biliniyor. Vajinal enfeksiyonları tedavi etmek için; genellikle ev yapımı ilaç olarak sarımsak fitilleri öneriliyor. Bu bağlamda günde tercihen çiğ olarak 1-3 diş sarımsak yemek üriner sağlığı destekleyici bir yol olarak biliniyor. Sarımsağın içeriğindeki uçucu yağlar kan dolaşımından geçiyor ve cildin dışına atılıyor, bu nedenle yedikten bir gün sonra sarımsak gibi kokuyoruz, ancak sarımsağın bu anti- mikrobiyal, enfeksiyon giderici görevini yerine getirmesi de bu sayede mümkün oluyor.

Vitaminler

E vitamini, genel olarak cilt sağlığını desteklemekte, uzmanlara göre vajinal kuruluğu da önlemektedir.  E vitamini bakımından zengin gıdalar olan; buğday tohumları, ayçiçeği tohumları, badem, ceviz ve fındıkların yanı sıra bu gıdalardan elde edilen yağlar da E vitamini içeriyor. Aynı zamanda genel olarak bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini de yine vajinal sağlığı destekleyicidir. Narenciye, çilek, kivi, yeşil ve kırmızı biber ve şaşırtıcı bir şekilde brokoli C vitamini bakımından oldukça zengindir.

Kaçınılması gereken gıdalar

Uzmanlara göre; mantar ve enfeksiyon tedavisinin en önemli kısmı; ciddi bir düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayarak şekerlerin ve diğer karbonhidratların artırdığı mantarı azaltmaktır. Aynı zamanda alkol de mikropları artıran, besleyen şekerlerle doludur. İşte bu nedenle de vajinal sağlık için alkolden de uzak durmak gerekiyor. Bununla birlikte bazı uzmanlar maya içeren ekmek ve bira gibi yiyeceklerden kaçınılmasını öneriyorlar.