Bazı kadınlarda cinsel birleşme sırasında vajinal kaslar istemsiz olarak kasılabilir. Bu duruma vajinismus adı verilir. İlişki esnasında görülen kasılmalar cinsel birleşmenin gerçekleşmesini önleyebilir ya da acılı olmasına neden olabilir. Bu kasılmalar şu durumlarda görülebilmektedir:

  • Cinsel birleşme gerçekleştirilmeye çalışıldığı zaman
  • Tampon yerleştirmeye çalışıldığı zaman
  • Vajinal bölgenin etrafına dokunulduğu zaman

Vajinismus cinsel uyarılmaya etki etmese de birleşmenin gerçekleşmesini engelleyecektir.

Seksüel disfonksiyon hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilmekle birlikte genelde tedavisi mümkündür. Bunun kendi hatanız olmadığını bilmeli ve bu durumdan utanmamalısınız. Ancak bu tarz rahatsızlıklar ilişkileri ve hayat kalitesini etkileyebilmektedir.

Uzmanlar vajinismus yaşayan kaç kadın olduğunu tam olarak bilmeseler de bu durumun çok fazla yaygın olmadığı düşünülmektedir.

  • Vajinismus hakkında şu gerçekleri öğrenmeniz de faydalı olacaktır:
  • Vajinismusun farklı türleri vardır ve belirtiler kişiden kişiye değişebilmektedir.
  • Hissedilen ağrı veya acı hafif ya da şiddetli olabilir.
  • Vajinismus duygusal ya da tıbbi nedenlerden dolayı oluşabildiği gibi her ikisi de neden olabilmektedir.
  • Tedavide fiziksel ve duygusal egzersizler birlikte kullanılınca daha fazla etki görülür.

Vajinismus Türleri

Vajinismus türleri ikiye ayrılır:

Primer (Birincil) vajinismus: Bu tür vajinismusta cinsel birleşme hiçbir zaman gerçekleşememiştir. Primer vajinismus yaşayan kadınlar için tampon kullanımı zor olabildiği gibi jinekolojik muayene de zor geçmektedir.

Kadınlar genelde ilk kez cinsel birleşme yaşayacakları zaman primer vajinismusu deneyimler. Bu durumda erkek partner, vajinaya penisin girişini sağlayamaz.

Genelde kasların kasılmasının görüldüğü ve acı duyulmasına neden olan bu durum kadının geçici bir süre nefesinin kesilmesine neden olabilir. Ancak görülen belirtiler vajina girişinin zorlanması durduğu zaman duracaktır.

Sekonder (İkincil) vajinismus: Cinsel birleşme daha önce gerçekleşmiş olsa da jinekolojik ameliyat, travma gibi nedenlerle artık gerçekleşmesi mümkün değildir.

Sekonder vajinismus genelde enfeksiyon, travmatik bir olay, sağlık durumunda değişiklikler, ilişkide sorunlar, ameliyat ve doğum gibi olaylardan sonra başlamaktadır. Altta yatan neden düzeldiği zaman bile vücut bu şekilde cevap vermeye devam ettiği takdirde cinsel birleşme sırasında görülen acı devam edebilir.

Kimi kadınlarda vajinismus menopoz sonrası dönemde gözlemlenmektedir. Östrojen seviyesi düştüğünde vajinal sıvının ve elastikiyetin azalması cinsel birleşmeyi acı verici ya da imkansız kılabilmektedir. Bu durum da kimi kadınlarda menopoz sonrası dönemde vajinismus görülmesine neden olmaktadır.

Disparoni nedir?

Disparoni, cinsel birleşmenin ağrılı cinsel ilişkiye tıbbi olarak verilen isimdir. Sıklıkla vajinismus ile karıştırılsa da disparoni kistlere, pelvik inflamatuar hastalık ve vajinal atrofi gibi nedenlerle gerçekleşebilmektedir.

Vajinismusun Nedenleri

Vajinismus için her zaman bir neden olması gerekmez. Bu durum geçmişte yaşanan cinsel istismar ya da travma, ağrılı cinsel ilişki ve duygusal etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Ancak bazı vakalarda soruna neden olan kesin bir etken bulunmamaktadır.

Vajinismusa neden olan duygusal tetikleyiciler şunlar olabilmektedir:

  • Ağrı ya da hamilelik yaşamaktan korkmak
  • Yatak performansı hakkında yaşanan endişeler ya da suçluluk nedeniyle duyulan anksiyete
  • İstismarcı bir partnerin olması gibi ilişkide yaşanan sorunlar
  • Tecavüz ya da taciz gibi geçmişte yaşanan travmatik olaylar
  • Çocukken cinsel görsellere maruz kalmak gibi çocukluk deneyimleri

Fiziksel tetikleyiciler ise şunlar olabilmektedir:

  • İdrar yolu enfeksiyonu ya da mantar enfeksiyonu gibi enfeksiyonlar
  • Kanser gibi sağlık sorunları
  • Doğum
  • Menopoz
  • Ameliyat
  • Vajinal sıvının yetersiz oluşu
  • Bazı ilaçların yan etkileri

Cinsel sorunlar hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilmektedir. Bu durum kimsenin hatası olmadığı gibi ortada utanılacak bir durum olmadığının farkında olmalısınız.

Vajinismus tanısı için doktorunuz fiziksel muayene gerçekleştirecek ve tıbbi ve cinsel geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Doktorunuzun bu konular hakkında bilgi sahibi olması meydana gelen kasılmaların nedenini anlamasında yardımcı olacaktır.

Vajinismusun Belirtileri

Vajina kaslarının istemsiz olarak kasılması primer vajinismus belirtisi olsa da kasılmaların derecesi ve belirtiler kadından kadına değişebilmektedir. Ancak bütün vakalarda vajinanın kasılması birleşmeyi ya çok zor hale getirmekte ya da imkansız kılmaktadır. Vajinismusunuz varsa vajina kaslarınızdaki kasılmaları kontrol etmeniz ya da durdurmanız kontrolünüz altında değildir.

Vajinismusta kasılmalara ek olarak başka belirtiler de görülmektedir. Bunlardan bazıları cinsel birleşmeden korkma ve buna bağlı olarak cinsel istekte azalma olmaktadır. Vajinismus yaşayan kadınların genelde vajinaya herhangi bir şeyin girişi olması durumunda yanma ya da batma şeklinde bir acı yaşadıkları bilinmektedir.

Vajinismus yaşıyorsanız bu, bütün cinsel aktivitelerden mahrum kalmanız anlamına gelmemelidir. Cinsel haz duyan kadınlar vajinismus olsalar da hala orgazm olabilirler. Oral seks, masaj ve mastürbasyon gibi pek çok cinsel aktivite cinsel birleşmeyi gerektirmemektedir.

Vajinismus Tanısı

Vajinismus tanısı için öncelikle belirtilerinizi anlatmanız gerekmektedir. Doktorunuz büyük olasılıkla bu sorunun başladığını ilk ne zaman fark ettiğinizi, ne sıklıkla gerçekleştiğini ve bunu neyin tetiklediğini soracaktır. Aynı şekilde geçmişte cinsel travma ya da istismar ile karşılaşıp karşılaşmadığınızı anlamak için doktorunuz cinsel hayatınızın geçmişi hakkında da sorular soracaktır. Bu bilgilerin yanında vajinismus tanısı ve tedavisi için pelvik muayene de gerekecektir.

Vajinismus yaşayan kadınların pelvik muayene sırasında korkmaları ve gergin hissetmeleri normaldir. Ancak doktorunuz pelvik muayeneyi öneriyorsa bu durumda kendinizi en rahat hissedeceğiniz ortamı yaratmak için bu konuyu doktorunuzla konuşabilirsiniz. Bazı kadınlar kendilerini muayene sırasında daha rahat hissetmek için farklı fiziksel pozisyonlar deneyebilmektedir. Doktorunuzun ne yaptığını görmek istiyorsanız ayna kullanılmasını da isteyebilirsiniz.

Doktorunuz vajinismustan şüphelendiyse muayeneyi mümkün olduğunca nazik ve dikkatli bir biçimde gerçekleştirecektir. Doktorunuz tıbbi cihazların vajinaya girişinin daha rahat gerçekleştirmesi için sizin yönlendirmenizi isteyebilir. Muayene sırasında doktorunuzun gerçekleştirdiği her adımı açıklamasını isteyebilirsiniz.

Pelvik muayene esnasında doktorunuz herhangi bir yara ya da enfeksiyon işareti olup olmadığını kontrol edecektir. Vajinismus varsa vajina kaslarının kasılması için hiçbir sebep olmayacaktır.

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus, tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Tedavi genelde eğitim, danışmanlık ve egzersiz gibi konuları kapsamaktadır.

  • Cinsel terapi ve danışmanlık

Vajinismus tedavisi için gerekli eğitim genel olarak anatomi ve cinsel istek ve birleşme sırasında nelerin gerçekleştiği üzerinedir. Ayrıca vajinismusa neden olan vajinal kaslar hakkında da bilginiz olur. Bu eğitim sayesinde vücudunuzun nasıl çalıştığını ve nasıl tepki gösterdiğini öğrenebilirsiniz.

Danışmanlık için ise tedaviye kendi başınıza ya da partnerinizle birlikte katılım gösterebilirsiniz. Cinsel bozukluklar konusunda uzman olan bir danışman oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayede rahatlama tekniklerini öğrenebilir ve cinsel birleşme sırasında daha rahat hissetmenizi sağlayacak olan hipnoz gibi teknikleri deneyebilirsiniz.

  • Vajinal dilatör

Doktorunuz ya da danışmanınız, bir uzman kontrolü altında vajinal dilatör kullanmayı öğrenmenizi tavsiye edebilir.

Bunun için koni şeklinde olan dilatörü vajinanıza yerleştirmeniz gerekir. Dilatörler dereceli olarak büyümektedirler. Bu da vajina kaslarının esnemesine ve daha esnek hale gelmesine yardımcı olacaktır. Daha rahat hissetmek için dilatörü partnerinizin yerleştirirken yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. Bir sette yer alan bütün dilatörleri kullandıktan sonra partnerinizle cinsel birleşme yaşamayı deneyebilirsiniz.

  • Kegel egzersizleri

Kegel egzersizlerini yapmak için pelvik taban kaslarınızı düzenli olarak kasmanız ve gevşetmeniz gerekmektedir. Pelvik taban kasları vajinanızı, rektumunuzu ve mesanenizi kontrol eden kaslardır.

Pelvik taban kaslarının yerini idrara çıktığınızda tespit edebilirsiniz. İdrar yapmaya başladıktan sonra idrar akışını kesin. Bu hareketi gerçekleştirirken pelvik taban kaslarınızı kullanırsınız. Pelvik taban kasları hep birlikte hareket ettikleri için aynı anda hepsi kasılır ve gevşer.

Aşağıdaki egzersizleri tekrarlamak kasları kontrol etmenizde yardımcı olacaktır:

  • Mesanenizi boşaltın.
  • Pelvik taban kaslarınızı kasın ve 10’a kadar sayın.
  • Kaslarınızı gevşetin ve ona kadar sayın.
  • Bu döngüyü 10 kez, günde 3 kez olmak üzere tekrar edin.

Pelvik taban kaslarınızı başarılı bir şekilde güçlendirmek istiyorsanız karın, kalça ve bacak kaslarınızı pelvik taban kasları ile birlikte kullanmadığınızdan emin olun.

Vajinismus ile Yaşamak

Seksüel disfonksiyonlar ilişkilerde sıkıntıya neden olabilmektedir. Bu nedenle tedavi olmak evliliğin ya da ilişkinin kurtarılması için gerekli olmaktadır.

Öncelikle ortada utanılacak bir durum olmadığını unutmamanız gerekir. Partneriniz ile cinsel birleşme hakkındaki duygularınız ve korkularınız hakkında konuşmanız kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Bununla birlikte doktorunuz ya da terapistiniz de vajinismusun üstesinden gelmeniz için size yardımcı olacaktır. Vajinismus yaşayan pek çok kadın iyileşerek hayatlarının geri kalanında mutlu bir cinsel hayat yaşamaktadırlar.

Vajinismus tedavisinde terapi önemli olduğu gibi ilişki sırasında kayganlaştırıcı kullanmak ya da farklı pozisyonlar denemek de faydalı olabilir. Bu konuda biraz daha deneysel yaklaşarak ve farklı şeyler deneyerek siz ve partneriniz için en iyisinin nasıl olduğunu anlayabilirsiniz.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr