Varis genellikle kadınlara dair bir rahatsızlık olarak görülür ancak hem kadınlarda hem de erkeklerde onun gelişimini görmek mümkün. Genelde damarların kendilerini mavi veya mor renk ile deri üstünde göstermeleri ile ortaya çıkan varis, erkeklerde biraz daha az görülse de bu miktar bile azımsanamayacak bir oranda.

Bilhassa yaşını almış veya hamile kadınlarda hormonal sebepler nedeniyle ortaya çıkışı hızlanan varis problemi, yaşın ilerlemesi ve damarların doğal esnekliklerini kaybetmeleri neticesinde temelleniyor. Özellikle ten rengi açık olan kişilerde varisin belirme ihtimali çok daha yüksek.

Doğal Varis Tedavisi

Varis aslında neredeyse her zaman toplardamar yetersizliğine bağlı olarak oluşuyor ve bu nedenle ağrı, şişkinlik gibi diğer semptomlar olmasalar bile öncelikle bir dermatolojist veya doktorla görüşmek gerekiyor. Zira doktorlar ameliyat seçeneğine dönmeden önce bireylerin bazı hayat tarzı değişimleri gerçekleştirmelerini istiyorlar. Çünkü varisi önlemenin en kolay yollarından bir tanesi damarlarda kan birikimine engel olmak.
Elbette varis belirtilerini ortadan kaldırabilmek için tercih edilecek pek çok doğal yöntem mevcut. Bunlara kısaca bir göz atalım.

Egzersiz ve Spor

Düzenli olarak spor ve egzersiz yapmak, kan dolaşımını iyileştirir ve inflamasyonları azaltır. Bunun yanında sürekli hareketsiz kalmak ve bacak bacak üstüne atarak bu pozisyonda çok uzun sürelerle kalmak, damarlarda kan birikmesi problemini yıllar içerisinde daha olası hale getirecektir.

Çok uzun süre hareketsiz kalındığında, damarların kanı kalbe geri pompalamaları ve yerçekimine karşı koymaları daha zor hale gelir. Egzersiz ise hormonları doğal olarak dengeler, kilo vermeye yardımcı olur, kan basıncını düşürür ve varisli damarlara engel olur.

Varis problemi olanların uygulayabilecekleri pek çok egzersiz mevcut ve bunlar arasında yürüme, yüzme, bisiklet sürme gibi sporlar yer alıyor. Zira bu sporlar basıncı azaltarak damarlara yardımcı oluyorlar.

Eğer spora başlarken ağrılar çekiyorsanız, düşük tempo ile başlayın ve spordan sonra ağrıyan yerlerinizi bir sıcak su torbası ile hafifçe ısıtın. Bunun yanında ayaklarınızı havaya kaldırıp duvara dayayarak bir süre uzanabilir ve kanı geriye akıtabilir, ayrıca basınçlı çoraplardan giyerek kanın bacaklarda birikmesine engel olabilirsiniz.

Sağlıklı Bir Ağırlığa Sahip Olun

Aşırı kilolu olan bireylerde varis ortaya çıkma ihtimali çok daha yüksek ve bilhassa yaşı ilerlemiş olan kadınlarda bu risk daha belirgin. Fazla vücut ağırlığını taşımak damarlar üzerinde baskı yaratır ve infamasyonlara da sebep olur. Bu durum ana toplardamarları risk altında bırakır.
Ayrıca aşırı kilolu olanlarda varisin tespit ve tedavi edilmesi de daha zor olmaktadır. Bunun sebebi damarların yüzeye çıkana kadar fark edilmemeleri ve sonucunda normalden çok daha geniş hale gelmeleri.

Hormonları Dengelemek İçin Öz Yağlar

Pek çok farklı öz yağ, kan akışını iyileştirir ve ayrıca inflamasyonları ve hormonal dengesizlikleri azaltır. Selvi yağı bu konuda en iyilerden bir tanesi ve dolaşımı iyileştiriyor, dolaşım sistemini destekliyor. Varis problemi olan bölgeye bu yağı her gün iki defa beş damla halinde sürebilir ve bir kaç hafta bu uygulamaya devam edebilirsiniz. Eğer kas ağrıları, şişkinlik ve kızarma yaşarsanız, nane, çay ağacı, lavanta yağı gibi diğer öz yağları az miktarlarda problemli bölgelere uygulayabilirsiniz.

Anti-İnflamatuvar Beslenme Düzeni

Bazı gıdalar inflamasyonları tersine çevirirler ve kan akışına iyi gelirler. Böylece varisi iyileştirmek ve önlemek de mümkün olur. Lakin trans yağlar, şeker, kafein, alkol ve işlenmiş gıdalardan oluşan kötü bri beslenme düzeni, damarların hasar görmesine, dolaşımın yavaşlamasına, kan basıncı problemlerine, hormonal dengesizliklere ve kilo alımına sebep olur. Bu besinlerin büyük kısmı aynı zamanda sodyum bakımından zengindirler ve bu durum onların dehidrasyona yol açmasına sebep olur, damarlarda toksin kaynaklı hasarları arttırır.

• Yüksek lifli gıdalar: Lifler kalp sağlığını iyileştirirler ve ayrıca sağlıklı bir sindirim sistemi için gereklidirler. Her gün 30-40 gram kadar lif tüketmek kabızlığı önlemek için önemlidir ve bu durum karın ve bacak bölgesindeki damarların da baskı altında kalmasına engel olur. Bol lifli gıdalar arasında chia tohumları, keten tohumları, sebzeler, taze meyveler, filizli baklalar ve tam tahıllar yer almaktadır.
• Antioksidan gıdalar: Flavonoidler, C ve E vitamini gibi antioksidanlar, damarları güçlendirir, inflamasyonlara iyi gelir ve dolaşımı iyileştirirler. E vitamini kan pıhtılarına da engel olur ve aslında doğal bir kan incelticidir. Böylece kalp sağlığına da faydası vardır. C vitamini ise anti-inflamatuvardır ve cilt sağlığı için iyidir.
• Doğal idrar söktürücüler: Doktorlar bazen idrar söktürücü ilaçlar yazarak hastada su birikimi ve şişkinliklere engel olmak isterler. Bu etkileri taze sebzeler, salatalık, kereviz, kuşkonmaz gibi bitkiler tüketerek de elde edebilirsiniz.
• Magnezyum zengini gıdalar: Kan birikimi, kan basıncı problemleri ve bacak krampları, vücutta potasyum ve magnezyum gibi elektrolitlerin eksikliğinin bir işaretidir. Bu semptomların üstesinden gelebilmek için yeşil yapraklı sebzeler, avokado, muz, tatlı patates gibi besinler ile destek alınmalıdır.
• Baharatlı gıdalar: Arnavut biberi veya köri gibi baharatlar, vücudu ısıtırlar ve kan akışını arttırırlar. Bu durum hem dolaşım sistemine iyi gelir hem de iştah kontrolüne yardımcı olarak kilo kontrolüne imkan tanır.
• Taze balıklar: Balıklar ve deniz ürünleri, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler ve bu nedenle doğru kan akışında rol oynarlar.
Elma sirkesi: Elma sirkesi damar duvarlarındaki akışı iyileştirir ve iyi bir anti-inflamatuvardır.

Çay Üzümü ve At Kestanesi Gibi Doğal Bitkiler

Çay üzümü ve at kestanesi, binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan malzemelerdir ve varisli damarların tedavilerinde etkili ve güvenli sonuçlar verirler. Araştırmalar bu iki bitkinin kronik damar yetersizliği, şişkinlik, ağrılar, kaşıntılar ve gece krampları konusunda etkili olduklarını gösteriyorlar ancak bunun yanında su tutumunu azaltmaları, dolaşım problemlerine iyi gelmeleri, regl semptomlarını azaltmaları ve ishale de iyi gelmeleri onları oldukça etkili bitkiler haline getiriyor.

Çay üzümü meyveleri doğrudan tüketilebilir veya özütleri çıkartılabilir, çay haline getirilebilirler. At kestanesi ise tohumlar, yapraklar, kabuk ve çiçekler oluşturur ve bu ürünlerden ekstreler, kremler, losyonlar, çay ve kapsüller yapılabilir.

Bu bitkileri çobanmemesi, üzüm çekirdeği ekstresi ve E vitamini ile birleştirerek kan akışını iyileştirebilir, damarları koruyabilir ve doğal bir kan inceltici elde edebilirsiniz.