Her ne kadar “yağ yakma” egzersizleri ile vücudumuzdaki yağ oranını en aza indirgemeyi hedeflesek de yağ depolarının vücudumuza kattıklarını da bilmemiz de oldukça fayda var. Henüz gebelikte anne karnındayken pankreas yoluyla bebeğin yağları beyin ve zihinsel gelişim için kullanması yağların öneminin ilk göstergesidir! Dolayısıyla annenin özellikle gebelikte omega-3 yağ asitlerinden zengin olan bir beslenme düzenine sahip olması gerekmektedir. Doğum sonrası da bu yağların önemi devam eder, anne sütünde bebeğin gelişimi için yeterli miktarda çoklu doymamış yağ asiteri yer almaktadır.

Yağların vücudumuza önemi nelerdir?

• Enerji üretimi için gereklidir.
• Yağlar, dışarıdan aldığıız vitaminlerin emilmesini sağlamaktadır, çünkü bu tip vitaminler (A,D,E ve K vitaminlei) vücudua yağ ile beraber alınırlar.
• Tokluk hissinin devam etmesini sağlar.
• Besin öğelerinin hücre içerisine taşınmasını sağlar.

Peki biz hangi yağlardan kaçınmalıyız?

Vücudumuzda iki tip yağ vardır. KAHVERENGİ & BEYAZ yağlar. Beyaz yağların görevi enerjiyi yağ olarak depolamak, yani bunlar “sevmediğimiz” yağlar. Kahverengi yağlar ise düşman değil, onların görevi ısı üretmek ve vücudun gereken sıcaklığına ulaşmasını sağlamak yani hayati bir doku. Bizim amacımız beyaz yağ dokusunu kahverengiye çevirmek. “Yağ vermek istiyorum” diyenler aslında beyaz yağdan bahsediyor. Egzersiz ile ve de vücut ısısını soğuk tutarak beyaz yağları kahverengiye çevirebilirsiniz! Araştırmalar (fare, bebek vs.) vücut ısısının soğuk olduğu ortamlarda beyaz yağ dokusunun kahverengiye çevrildiğini gösteriyor yani vücut enerji üretimi için yağ kullanıyor; yağ yakımı oluyor!