Evet şurda yaza ne kaldı. Diyet çanları çoktan çaldı, zayıflamaya başlandı. Beslenme programın ile fazla kilolarından kurtulmaya çalışırken egzersizin nerede kaldı?

Eğer egzersizi o programa hiç dahil edemediysen ya da tam olarak rutine oturtamadığın bir egzersiz düzenin varsa doğru yerdesin. Çünkü bu yazımda egzersiz için sadece kilo kaybından değil vücudunda A’dan Z’ye yarattığı tüm iyiliklerden bahsedeceğim. Sen de baharın sana verdiği motivasyon ile egzersize merhaba diyerek vücudunu yeniden keşfetmeye hazırlan bakalım!

• Fiziksel Aktivite mi? Egzersiz mi?

Bir şeyler yapıyorsun ama egzersiz mi yoksa fiziksel aktivitemi oluyor karar veremiyorsan önce gel bunlara bir bakalım. Fiziksel aktivite ve egzersiz birbirine benzer fakat farklı şeylerdir. Egzersiz fiziksel aktivitenin biçimlendirilmiş, geliştirilmiş, sağlamlaştırılmış ve düzene oturtulmuş halidir. Bu nedenle egzersiz fiziksel aktivitenin bir çeşitidir.

• Kilo Yönetimi:

Kilo almanın veya vermenin basit denkleminde alınan enerji ile harcanan enerji var. Egzersiz ile harcadığın enerjiyi artırır, kas kitleni geliştirir, yağ yakımını hızlandırırsın. Bir zayıflama programının %60-70’ini beslenmen oluştururken, %30-40’ını egzersizin oluşturur. Özellikle son 3-5 kilo diyetin veya uzun süre aynı kalan dirençli kiloların varsa egzersiz mutlaka programında olmalı. Diyetine ek haftada yapacağın 150dk egzersiz ile kilo kaybına hız katacağını ve kas kitleni artırarak kalıcı kilo kaybedeceğini unutma. Burada dikkat etmen gereken eğer aşırı kilolu bir biriysen vücut ağırlığının %10’ununu kaybettikten sonra egzersize haftada 3 gün 30-60 dk ile başlayıp ilerlettikçe 5 güne çıkartman senin için en doğrusu olabilir. Bu konuda nasıl ki diyetini kişiselleştirmek için bir beslenme uzmanına danışıyorsan, egzersizin için de sana en doğru yolu gösterecek profesyonel bir destek almalısın.

• Kardiyovasküler Hastalıklar:

Dünyadaki ölüm sebeplerinin en başında kalp damar hastalıkları var. Yapılan bir çalışma egzersiz ile kalp damar hastalıklarından ölümlerin %30 azaldığı bildirmiş. Peki kalp damar dostu iyi kolestrol dediğimiz HDL düzeyini egzersiz ile artırdığını biliyor muydun? Bir haftada yaptığın 10-12km yürüyüş ile HDL düzeyini artırabilir, tüm damar sağlığını iyileştirebilirsin. Eğer hipertansiyon problemin varsa bu çalışma da senin için yüksek kan basıncı egzersize başladıktan 3 hafta ile 3 ay arasında düşüyor. Haftada 3-4 gün yapacağın 30-60 dk ılımlı egzersiz ile kan basıncını düşüp, kalp ve damar sağlığını koruyabilirsin.

• Diyabet:

Düzenli olarak yapılan egzersiz insülinin daha iyi çalışmasını sağlayarak kan şekerini düşürmeye yardımcı oluyor aynı zamanda kasların glikozu kullanmasıyla kandaki glikoz birikimini önlüyor. Egzersiz, temel düzeyde yapıldığında diyabetten korunma ve diyabeti yönetme adına uzun süreli yardımcın oluyor. Burada dikkat etmen gereken vücudunu dinlemen, egzersiz öncesi ve sonrası beslenmene daha çok önem vererek kan şekeri dengeni koruman.

• Osteoporoz:

Yaptığın her egzersiz tek başına kemik yoğunluğunun yapımı ve korunmasında, eklem stabilitesinin sürdürülmesinde, kas kitlesinin korunması ve artırılmasında en etkili adım. Erken dönemde başladığın ve düzenli yaptığın egzersiz ile osteoporoz riskini azaltır eğer osteoporoz veya osteoartiritin varsa senin için doğru planlanmış bir egzersiz programı ile ağrını azaltıp, esnekliğini artırırarak hastalığın günlük hayat kaliteni azaltmasına izin vermezsin.

• Kanser:

Egzersiz vücudundaki hücrelerin oksijen alım kapasitesini artırıyor. Oksijen kapasiteni ne kadar artırırsan hücrelerin o kadar canlı ve güçlü kalmış kalıyor. Çalışmalar düzenli yapılan egzersizin başta kolon, meme, rahim ağzı ve prostat kanseri olmak üzere tüm kanser türleriyle savaştığını söylüyor.

• Gebelik:

Gebeysen veya gebelik düşünüyorsan egzersizin senin için de söylecekleri var çünkü egzersiz seni doğuma en iyi şekilde hazırlamak için çalışıyor. Kilo yönetimin, yaşayabileceğin şişkinlik, kabızlık ve diğer sindirim sistemi hassasiyetleri, kas krapları, sırt ağrıları, yorgunluk, stres gibi birçok problemi en aza indirgemek ve bu dönemi sağlıkla atlatmak için egzersiz en iyi arkadaşın olabilir.

• Depresyon:

Egzersizin senin için en iyi antidepresan olacağını söylesem? Depresyonla karşılaştığında vücudundaki nörotransmitterlerin seviyelerinde dengesizlikler olabilir. Egzersiz nörotransmitterlerin aktivasyonunda ve dengelenmesinde senin için çalışır.

Yapılan çalışmalar egzersiz yapan kişilerde yapmayanlara göre depresyon ve psikolojik rahatsızlıkların %50 daha az görüldüğünü kanıtlıyor. Yine yapılan bir çalışmada depresif insanların 5 hafta boyunca haftada 1 saat egzersiz sonrası daha az depresyon yaşadığı gösterilmiş. Bunlara ek olarak stresi ve vücutta stresin yarattığı olumsuz etkileri azaltıyor. Kısaca bahar için ihtiyacın olan enerji ve canlılığı sadece birkaç hafta yaptığın yürüyüş programı ile yakalabilirsin unutma.

• Uyku:

Düzenli egzersiz ile vücudunun oksijen kullanma yeteneğini artırırsın. Kullandığın oksijenle hücrelerini iyi besler ve yorgunluğunu azaltırsın. Eğer düzensiz bir uykun varsa veya kaliteli uyuyamıyorsan çalışmalar yatmadan önce yapılan egzersizin en az 3 saat rahatlattığını ve gece daha iyi bir uyku için yardım ettiğini söylüyor.

• YaşlanMA:

Hayatının 20’li yaşlarında en iyi fizyolojik durumuna sahipsindir, 30’lu yaşlara geldiğinde fizyolojik çöküşler başlar.

Yaşlanma ile ilgili fiziksel değişikleri önlemenin en önemli yolu ise egzersizdir. Yaşlandıkça kasların esnekliği ve gücü kaybolur.

Kaslarındaki bu düşüşler 20’li yaşların sonlarında başlamasına rağmen 40’lı yaşların sonlarına kadar büyük bir düşüş olmaz. 80 yaşına geldiğinde ise kas kütlenin yarısını kaybedersin eğer inaktif bir yaşamın varsa bu doğal süreci kesinlikle hızlandırırsın.

Sadece kasların ve iskelet sistemin değil, tüm vücut dokularındaki yaşlanmayı yavaşlatmak için hücrelerini genç tutan ilacı yani egzersizi günlük hayatına eklemeyi unutma.

Gördüğün gibi egzersizin faydaları saymakla bitmiyor. Her gün üzerine binlerce çalışma yapılıyor ve tüm dünya aynı şeyi söylüyor; AKTİF YAŞA!

Sağlıklı yaşam dediğin sadece fiziken iyi olman, fit bir görüntüye sahip olman veya sadece sağlıklı beslenmen değil, tüm bunları yaparken daha aktif bir hayata sahip olman ve ruhen iyi hissedip, iyi olabilmen.

Sağlıklı beslenmene ek günde 30 dakika yaptığın egzersiz ile fizyolojik ve psikolojik olarak iyileşmek için vücuduna sihirli bir değnekle dokunuyorsun aslında. Bu sihirli değneği eline alıp vücuduna baharı saçarken yalnız kalma, öncelikle bunu nasıl kullanman gerektiğini öğrenmek ve hayat boyu elinden bırakmamak için bir spor eğitmeninden profesyonel destek almayı unutma.