Kolajen günlük olarak tüketebileceğiniz bir takviye olmakla birlikte birden fazla kolajen tipi mevcut ve bunların hepsi vücudun farklı kısımlarında yapıtaşları olarak doğal olarak bulunuyor. Kolajen tiplerini ayrı ayrı tüketmek isterseniz, bunları içeren besinler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

Kolajenin Görevleri Nelerdir?

Kolajen, vücuttaki pek çok bölge açısından önemli bir yapıtaşıdır. Bunlar arasında deri, kemikler, omurilik diskleri, bağlar, tendonlar, fasyalar, arter duvarları ve bağ dokuların çoğu bulunmaktadır.

Kolajen, vücudu ayakta tutan bir tür iskele görevi görür. Vücutta yüzde 30 gibi yüksek bir oranda en fazla bulunan protein, kolajendir.

Kolajen Tipleri Nelerdir?

Neredeyse 30 farklı tip kolajen bulunuyor. Bunlar, kimyasal yapı bakımından birbirlerine benzemekle birlikte bazı farklılıklara sahip. Kolajen tiplerinden bazıları diğerlerinden daha elastikken bazıları ise daha serttir. Bunu şu açıdan düşünebilirsiniz: Vücuttaki bağların, kemikten daha fazla esnekliğe sahip olması gerekir.

En popüler kolajen tipleri arasında tip 1, tip 2 ve tip 3 yer alıyor. Ancak tip 5 ve tip 6’nın da vücutta önemli görevleri bulunuyor:

  • Tip 1, çoğunlukla cildimizde ve kemiklerimizde bulunan kolajendir. Kemikler, kalsiyum ve minerallerden olduğu kadar kolajenden de oluşuyor. Kemiklerin güçlü olması için D ve K vitaminlerine ihtiyacınız olduğu kadar kolajene de ihtiyacınız var. Tip 1 kolajen aynı zamanda bağırsak astarının da bir parçasını oluşturuyor.
  • Tip 2 kolajen; fasya, bağ ve tendonlarla birlikte kıkırdağınızın çoğunu oluşturuyor.
  • Tip 3 kolajen, Tip 1 kolajen gibi deride ve kemiklerde, aynı zamanda bağırsak astarında bulunuyor.
  • Tip 5 kolajen, hamile kadınlarda plasentada bulunuyor.
  • Tip 10 kolajen, çoğunlukla kıkırdak ve disk dokularına katkı yapıyor.

Kolajen Kaynakları Nelerdir?

Nasıl ki tek tip antioksidan tüketmiyorsak, bir ya da iki çeşit yerine farklı tipte kolajen kaynaklarına yönelmeliyiz. Bunun için başvurabileceğiniz besinler arasında şunlar bulunuyor:

  • Tavuk suyunda yalnızca kemik değil, kıkırdak da bulunduğu için tip 2 kolajenin yanı sıra glukozamin, kondroitin ve hyaluronik asit de bulunuyor. Bunların hepsi eklem sağlığı için önemlidir. Bunlar kolajen oluşturmaya ve vücudun doğal iyileşme süreçlerini desteklemeye yardımcı olurken bağırsak sağlığı için de faydalıdır.
  • Sığır kolajeninde tip 1 ve tip 2 kolajen vardır ve cildimiz ile kemiklerimiz için faydalıdır.
  • Yumurta kabuğu zarında tip 5 ve tip 10 kolajen vardır.
  • Deniz kolajeni genelde doğal ortamında yakalanmış balıklarda vardır. Genelde tip 1 kolajenden oluşmakla birlikte tip 3 kolajen de içermektedir.

Kolajen Bağırsaklara İyi Gelir mi?

Kolajen bağırsaklar için de faydalıdır. Çünkü bağırsak astarı kolajenden oluşmaktadır. Bu yüzden bağırsak astarınızda hasar varsa vücudunuz astarı onarmak ve yeniden oluşturmak için kolajene ihtiyaç duyar. Bağırsaklardaki yapılar kısmen kolajenden oluştuğu için kolajen tükettiğinizde vücudunuza bu yapıları güçlendirmesi için daha fazla amino asit sağlamış olursunuz.

Kolajen Nasıl Tüketilmeli?

Kolajeni kahvenize, çayınıza ya da smoothie’nize ekleyebilirsiniz. Blender kullandığınızda kolajeni smoothie’nize rahat bir şekilde karıştırabilirsiniz. Kahveye eklediğinizde ise genelde kaşık yeterli olacaktır. Kahvenize tereyağı ya da hindistancevizi yağı gibi şeyler koymanız, kolajenin daha iyi karışmasına yardımcı olabilir.

Günlük protein ihtiyacınızın yüzde 20 ila yüzde 25’ini kolajenden karşılayabilirsiniz. Ancak tabi ki kimi insanların daha fazlasına ya da daha azına ihtiyacı olabilir.

Kolajen tam protein olmadığı için gün içinde protein ihtiyacınızı farklı şekillerde karşılamanız önemlidir. Ancak gün içinde her tür gıdayı tüketiyorsanız, temel olarak ihtiyacınız olan şeyleri yiyorsunuz demektir.

Bitkisel Kolajen Kaynakları Nelerdir?

Veganlar için bitkisel kolajen kaynakları olmasa da vücudun doğal olarak kolajen üretmesine yardımcı olabilecek vegan takviyeler bulabilirsiniz. Polifenoller gibi antioksidan bakımından zengin yiyecekler, vücudunuzdaki kolajeni destekler ve yaşlanma, inflamasyon ve oksidatif hasar nedeniyle kolajenin parçalanmasını engellemeye yardımcı olur. Bunun için kırmızı şarap, matcha, yeşil çay ve çilek gibi yiyecekler ve içecekler tüketebilirsiniz.