Esnemenin iyi bir şey olduğunu biliyoruz ancak pek çoğumuz onun tam olarak ne işe yaradığını bilmiyor. Esnemek temel olarak sertleşmiş kasları yumuşatır, vücuttaki gerilimi alır ve aynı zamanda vücudunuza zarar vermeden egzersiz yapma imkanı sunar.
Bu bakımdan oldukça iyi görünüyor ve bu yüzden yogaya dahil olan 7 duruş ile bir an önce vücudunuzu esnetmeye başlayabilirsiniz.

Esneme İçin Yoga

Vücuttaki sertlik hem beden hem de zihin için kötüdür. Peki yoga neden esnemenin en iyi yoludur? Çünkü hem zihindeki hem de vücuttaki sertliği almaktadır.

Yogadaki esneme hareketleri derin nefes almayı gerektirirler ve bu esnada vücudumuzu da hareket ettirmek gerekir. Nefes almak kaslarınızın derinlerine gitme imkanı tanır ve bunun sayesinde vücudunuzun ihtiyacı olan şeylere dair bir farkındalık oluşur.
Doğru esneme hareketleri yapılırsa herhangi bir sakatlanma da ortaya çıkmaz. Bu sayede hem kaslarınızın esnekliğini arttırabilir hem de onları aktif ve sağlıklı tutabilirsiniz.

Baddha Konasana

Kelebek duruşu olarak bilinen bu duruş oturularak uygulanmaktadır ve kanatlarını çırpan bir kelebek gibi görünmenizi sağlar.

Sabahları aç karna uygulayabilirsiniz ve duruşu 5 dakika sürdürebilirsiniz.

Bu duruş iç bacakları ve dizleri esnetmektedir. Ayrıca rahmi ve böbrekleri de uyarmakta, adet dönemi rahatsızlıklarını hafifletmekte ve kısırlığa da fayda sağlamaktadır. Doğumu daha kolay yapmak ve yorgunluktan kurtulmak için de uygulayabilirsiniz.

Bharadvajasana

Bu duruş medyum duruşu olarak da bilinmektedir ve oturarak uygulanan dönüşlü bir harekettir. Sabahları aç karna uygularsanız bağırsaklarınızı temizleme imkanları sunmaktadır. 30-60 saniye boyunca hareketi sürdürebilirsiniz.

Özellikle omuzlara, kalçalara ve sırta destek olan bu duruş, sindirimi de iyileştirmekte, sinir sistemini dengelemekte ve sırt, boyun ağrılarına iyi gelmektedir. Zihninizi de rahatlatır ve karpal tünel sendromu için terapik bir etki gösterir.

Janu Sirsasana

Bu duruşta başınızı dizlerinize değdirmeniz gerekir ve aç karna sabahları yahut akşam yemekten 4 saat sonra uygulayabilirsiniz.

30-60 saniye boyunca bu şekilde durabilirsiniz. Özellikle omuriliği ve karnı esnetmektedir.

Bu duruş böbrekleri ve karaciğeri uyarmaktadır, ayrıca baş ağrısını ve anksiyeteyi azaltmakta, uykusuzluğa iyi gelmektedir. Bel yağlarından kurtulmak için de uygulanabilir.

Vasisthasana

Yan plank duruşu olarak tanımlanan bu duruş, sabahları aç karna 30-60 saniye boyunca uygulanabilir. Bu duruş kolları, bilekleri ve bacakları esnetmektedir. Dengenizi kurmanıza yardımcı olmaktadır. Ayrıca konsantrasyonunuzu geliştirmek için de ideal bir duruştur.

Chakrasana

Tekerlek pozu olarak da bilinen bu duruş, sabahları aç karna veya akşam yemeğinden 4 saat sonra uygulanabilir ve 1-5 dakika boyunca duruşu korumanız gerekir. Özellikle elleri, göğsü ve kalçaları esnetmek için kullanılmaktadır.

Temel olarak kalbe ve astıma iyi gelen duruş, tiroid bezini uyarmaktadır. Enerji seviyenizi yüksektir ve depresyona da iyi gelir.

Anjaneyasana

Hilal duruşu olarak da tanımlanan bu duruş, sabahları aç karna 15-30 saniye boyunca uygulanabilir ve bilhassa alt bedenin uyarılmasını sağlar. Siyatik hastaları için terapi etkisi gösterir. Kalçalardaki gerilimi alır ve omuzları açar, vücudu şekillendirir.

Prasarita Padottanasana

Bu duruş gelişmiş bir duruştur ve sabahları aç karna 30-60 saniye boyunca uygulanabilir. Özellikle kalçaları ve bel bölgesini uyarmaktadır.

Bu duruş kaygılara ve tansiyona iyi gelir, boyun ve omuzları rahatlatır. İç organları da şekillendirir ve sırt ağrılarına engel olur. Vücudun genel olarak rahatlamasını sağlar.