Sabah uyanıyorsunuz ve cildinizde kırmızı lekeler görüyorsunuz. İlk olarak, panik yapmayın. İkincisi, hemen Google’a bakmayın. Buraya gelmek için mutlaka Google’a girmişsinizdir ve umuyoruz ki doğru yerdesiniz. Kırmızı lekelerin ortaya çıkmaları için çok geniş bir rahatsızlık ölçeği olduğu için kendi kendinize tanı koymak ya çok zor ya da imkansız olacaktır. Yine de bunun en yaygın sebeplerini merak ediyorsanız doktorunuza gitmeden önce sahip olabileceğiniz rahatsızlığa bir göz atalım. Kırmızı noktaların en yaygın sebepleri şöyle:

Sedef

Sedef hastalığında bağışıklık sistemi cilde tepki gösterir ve bunun sonucunda kırmızı, kabuksu plaklar ortaya çıkarlar. Genelde onu dirsek ve dizlerde görürüz ancak her yerde ortaya çıkabilir ve bunlar arasında saç derisi, bel, tırnaklar ve hatta cinsel organlar bile bulunuyor.

Sedef hastalığı otoimmün inflamatuvar bir hastalıktır ve cilt hücreleri çok hızlı bölünürken yeterince hızlı ölmezler. Bunun sonucunda inflamasyonlu, kabuk görünümlü plaklar ortaya çıkarlar. Sedef genelde psoriatik artrit, metabolik sendrom, trigliserit artışı, kalp hastalığı riskinde artış ve obezite ile alakalıdır. Bu nedenle onu gözardı etmemeniz gerekir.

Keratoz Pilarisi

Kol, bacak ve yanaklarınızda sert çıkıntılar mı var? Bunların sebebi saç foliküllerinin açıklık kısımlarında keratin birikmesi ve kuru hava da bu durumu daha kötü hale getirebilir. Yaşla birlikte genelde iyileşse de, nemlendiriciler ve harici soyucular ile yönetilebilir hale gelir. Bunlar arasında alfa ve beta hidroksil asitler bulunur, yani salisilik, laktik veya glikolik asitler. Eğer bunların yardımı dokunmazsa reçeteli bir retinoid için cildiye uzmanına görünmelisiniz.

Kiraz Anjiyomu

Cilt üzerinde bulunan ve kiraz kırmızılığındaki cilt lekeleri, genişlemiş kan damarlarının toplaşmaları sonucunda oluşurlar. Neden oluştuklarına dair yeterli bilgi yok ancak pek çok insanda 30 yaşla birlikte artışa geçiyorlar. Tehlikeli değiller ve kaşıntılı, ağrılı olmadıkları için kanamaları da pek olası değil. Tedavi edilmelerine de gerek yok ancak istenirse lazer gibi yöntemler ile tedavi edilebiliyor.

Folikülit

Sırtta, göğüste, omuzlarda ve kalçada ortaya çıkan bu küçük kırmızı izler, kıl foliküllerindeki inflamasyon ve rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkarlar ve bazen ciltteki bakteri ve mantarlardan kaynaklanırlar. Önleyebilmek için terli kıyafetleri olabildiğince çabuk değiştirmek ve salisilik asit bazlı peçeteler kullanmak, duşta mantar ve bakteri karşıtı sabunlar kullanmak, hatta haricen kullanılan antibiyotik uygulamalarına başvurmak gerekiyor.

Yırtık Kılcal Damarlar

Yüzde ortaya çıkan kırmızı noktalar genelde kılcal damarlarda yırtılmadan kaynaklanır ve bunlar cildin yüzeyine yakın şekilde bulunan küçük kan damarlarıdırlar. Bu damarların yırtılmalarına sebep olan en yaygın faktörler arasında hormon dalgalanmaları, güneş hasarı ve rosacea gibi cilt rahatsızlıkları bulunuyor. Neyse ki hormonal kırmızı noktalar kendi kendilerine geçme eğiliminde oluyorlar ve güneşten, cilt hastalıklarından kaynaklanan lekelere karşı ise cildiye uzmanınız tedavi seçeneklerini size aktarabilir.

Prediyabet

Gizemli kırmızı lekelerin bir uzman tarafından incelenmesi gerekliliğinin bir diğer sebebi ise diyabet. Çünkü henüz diyabet öncesi dönemde olan prediyabet hastaları, daha fazla cilt enfeksiyonu riski altındalar ve ciltlerinde çeşitli kabartı ve tahrişler ortaya çıkabilir.

Güzellik Ürünleri

Özellikle saç bakım ürünleri gibi ürünlerin içeriklerine bakmak gerekiyor. Saç boyası genelde en yaygın sebep olsa da, diğer saç bakım ürünleri de ciltte kızarmalara, kaşıntılara ve inflamasyonlara sebep olabilirler. Bunlar arasında saç spreyleri, şampuanlar ve kremler de bulunuyor. Bu cilt reaksiyonları genelde eklenen kokulardan ve propilen glikolden kaynaklanır.

Kremlerde izopropil miristat adlı bir bileşen sıklıkla bulunur ve bunlar ciltte bulunan gözenekleri tıkayarak sivilcelere sebep olurlar. Bu nedenle doğru şekilde cildin durulanması gerekir. Eğer bir bakım ürününden şüphe ediyorsanız onu kullanmayı bir kaç hafta bırakın ve cildinizin normale dönüp dönmediğine göz atın.