Konumuz popülerliğini hiç bir zaman kaybetmeyen yağları kasa çevirme mevzusu. Sorumuz yağlar kasa dönüşür mü ?. burda bir dönüşüm söz konusu değildir. Yağ molekülleri dediğimiz şey farklı farklı gliselinin glikofosfatlarla birleşmesinden ortaya çıkan moleküldür. Kas dediğimiz yapı ise yağlardan çok farklıdır. Yani kasın yağa, yağın kasa dönüşmesi mümkün değildir. Ama yağlı vücuda sahip olan insanların kas geliştirmesi, yağsız vücuda sahip olan insanlara göre daha kolaydır. Çünkü yağlarda kas geliştirmek isteyen kişilerin tüketeceği enerji stoğu fazlasıyla vardır.

Bu noktada yağlı vücuda sahip olan insanların avantajlarından bahsetmek mümkündür. Ama bir yağ molekülünün kas molekülüne dönüşmesinden bahsedemeyiz. Diğer taraftan kaslarında yağa dönüşmesi mümkün değildir. “Sporu bırakınca ne olacak?” gibi sorular aklınıza geliyorsa eğer kaslarda antremanı bıraktığınız zaman kaslarda bir küçülme durumu söz konusu olacaktır ve beslenmenizde bir değişiklik yapılmaz ise yedikleriniz küçülen kas moleküllerinden boşalan yeri, yağ molekülleri büyüyerek dolduracaktır. Yağın kasa dönüşmesi veya kasın yağa dönüşmesi katiyen söz konusu değildir.

Kilo tekrar oranı

Doğru bilinen yanlışlardan bir diğeri ise az kilo çok tekrarla kilo verirsiniz, çok kilo az tekrarlada kilo alırsınız. Az kilo çok tekrarda olay Kilo sayısı azdır tekrar sayısı çoktur. Yani bir setin yapılış süresi çok kilo az tekrar modüllerine göre uzundur. Bu time-under-tension dediğimiz tansiyon altında geçen süreyi izah ettiğimiz, antreman içinde antremanın şiddetini arttırmak için kullandığımız bir yöntemdir. Diğer taraftada çok kilo az tekrarla progressive overload yaparsınız. yani yüklenme şiddetini ağırlık arttırarak yaparsınız. bu iki yöntemde bir antreman programının periyotlanmasında olmazsa olmaz iki unsurdur. İki yöntemlede çalışmanız gerekir. Sadece bir yöntemi belirleyip o yöntem üzerine çalışmanız istediğiniz sonucu vermeyecektir.

Sadece time under tension yöntemi ile çalıştığınız taktirde kaslarınız üzerinde ağırlık bakımından bir yüklenme bir şiddet yapmadığınız için otomatikman protein sentezi seviyesi zamanla düşecektir. Sürekli düşük ağırlıklarla karşılasan kas grubu kendini uzun vadede büyütmeyecektir. Tam tersi küçültecektir. Az kilo çok tekrar yaptığınız dönemlerde kaslarınızın bir hız kazanması, ağırlık çalışmalarının vermiş olduğu vücudunuzdaki ağırlığı arttırmak için özellikle fonksiyonel egzersiz yaparken fayda sağlayacaktır. Bu aynı zamanda antreman şiddetini arttırma metodudur.

Öte yandan progressive overload olabildiğince vücudunuzun sınırlarını zorlamak, olabildiğince kas kütlenizi arttırmanıza yarayan yöntemdir. Bir antreman programına muhakkak bu iki yöntemde dahil edilmelidir.

Yağ tüketimi

Bir diğer doğru bilinen yanlış ise “ yağ yersem yağlanırım”dır. Yağ yerseniz yağlanmazsınız. Yağın niteliği burada çok önemlidir. burda kullandığınız yağın muhteviyatı çok önemlidir. Eğer doymamış yağ asitleri bakımından zengin besleniyorsanız aldığınız kaloride çok fazla hesap kitap yapmadan forma girmeniz mümkündür. burda korkmanız gereken yağ trans yağlardır. bunlara örnek olarak kızartma yağı, margarin yağıdır.

Zeytin yağı hindistan cevizi yağı, yumurtada bulunan yağlar, kırmızı etin kendi içinde bulunan yağlar, somon yağı herhangi bir şekilde yağlanmanıza sebep olmaz öte yandan yağlanma işlemini gerçekleştiren ana unsur karbonhidratlardır. yağlanmaya dair korku içindeyseniz eğer bu noktada uzak durmanız gereken gıdalar sağlıklı yağlar değil tamamen karbonhidratlardır. 1 gram yağ 9 kalori 1 gram karbonhidrat 4 kalori bir kıyaslama yapıldığı zaman aynı ölçekteki yağ kalori olarak daha fazladır. Fakat yağ sizi hücresel olarak besler. Karbonhidrattan zengin menüler gün içinde sizi daha halsiz, daha aç hissettireceğinden çok daha fazla tüketmeye sevk eder. Son olarak yağ yeme vücutta yağ yaratmaz.