Slow-carb (yavaş karbonhidrat) diyetinden bahsetmeden önce kurallarından bahsetmek daha doğru olacaktır.

Kural:

Beyaz ya da beyaz olan tüm karbonhidrat ürünleri hayatınızdan çıkmalı. Un, pirinç, şeker, esmer şeker, tam buğday ekmeği ya da kepekli makarna da dahil!

diyet

Kural:

Hayat tarzınıza uygun olabilecek; pratik ve hızlı şekilde hazırlayabileceğiniz birkaç öğün oluşturun.. Daha sonra bu öğünleri tekrar tekrar yiyin.

matcha-zayiflatir-mi

Kural:

İçeceklerinizden kalori almayın. Bol bol su için. Şekersiz çay ya da kahve de içebilirsiniz elbette. Bitki çaylarını da şekersiz tüketebilirsiniz. Ancak süt ve süt ürünlerine kesinlikle hayatınızda yer vermeyin.

sebzeler

Kural:

İçinde basit şekerler olan ürünler tüketilmemeli. Bu diyet kapsamında meyve yenmesi de yasaklanıyor. Yalnızca sebze kategorisinde kabul edilen ancak aslında meyve olan domatese izin veriliyor. Bunun dışında yalnızca avokado tüketilebilir. Geri kalan meyveler meyve suları haftanın 6 günü yasak.

Kural:

Haftada bir gün yani 6 günün sonunda istediğiniz her şeyi, istediğiniz ölçüde tüketebilirsiniz.

30 günde 9 kilo vermeyi vaat eden bu diyeti, beslenme uzmanı kontrolü dışında yapmamalısınız. Bu beslenme düzeni her kişiye ve her sağlık sorununa uygun olmadığı için çeşitli sağlık sorunlarını da peşinden getirebilir. Üstelik spor yapmadan bu kilo kaybının mümkün olduğunu söyleyen Tim Ferris, diyetten sonra oluşabilecek çatlaklar ya da sarkmalar için herhangi bir öneride bulunmuyor.  Uzman görüşleri ise bu diyet hakkında oldukça farklı görüşlere sahip.

Düşük karbonhidrat diyeti kimlere göre değil?

  • Profesyonel sporcular,
  • Bedensel mesleğe mensup olanlar (vücut geliştirici gibi)
  • Her gün antrenman yapanlar

Bunun dışında hayatı hareketsiz olan ve günde yalnızca 1-2 saat spor yapan kişiler için düşük karbonhidrat diyeti oldukça uygun. Bu diyet, yağ yakma mekanizmasını harekete geçilebilir ve şeker yerine yağ yakmaya destek olur.  Diyetin sağladığı faydalar ise aşağıdaki gibidir:

  • Yağ yakıcı bir diyet olduğu için, yağların kullanılabileceği alanda, glikoz kullanılıp glikojen kaynakları tüketilmez. Bu sayede daha yoğun aktiviteler için gerekli enerjiniz saklı tutulur.
  • Yağ yaktığınız için devamlı olarak karnınızın acıkması söz konusu değil. Glikojen depolarını tüketen yani şeker yakan diyetler, kişilerin hemen acıkmasına yol açarken, karbonhidratın kesildiği diyetlerde daha az açlık hissi söz konusudur.
  • Yağ yakan bir diyet olduğu için gün boyu enerjik kalmayı sağlayacak. Şeker yakan diyetlerini aksine, dışarıdan alınması gereken bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmuyor. Bunun yerine vücuttaki depo yakıt kullanıyor. Bu sayede de yorgunluk hissi engelleniyor.
  • Tüketilen yağlar, enerji olarak daha kolay ve etkili şekilde yakılıyor.
  • Yağ yakıcı diyet sayesinde kilo alınması söz konusu olmadığı gibi, fazla kiloların da kısa sürede verilebildiği görülmektedir.
  • Karbonhidrat tadı bir süre sonra unutulacağı için canınız yüksek kalorili ve yağlı besinleri çekmeyecek.
  • Adonisler ve karın kasları kısa sürede ortaya çıkabilecek.

Bunun dışında bilinmesi gerekenler ise:

Protein nedir?

Protein, vücudun yapı taşıdır. Gelişme ve büyüme faktörleri için, dokuların onarılması için oldukça önemlidir. Et ve et ürünlerinde, balagillerde protein mevcuttur. Fazla protein, glikoza çevrilir.

Yağ nedir?

Yağ, vücudun enerji deposunu oluşturur. Organları muhafaza eder. Büyümeye yardım eder. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri vücut ve beyin için oldukça önemlidir.

Karbonhidrat nedir?

Karbonhidratlar da vücudun enerji kaynağıdır. Karbonhidrat tüketildiğinde vücut bunu şekere çevirerek kan şekerinin yükselmesini sağlar. İnsulin adı verilen hormon salgılandıktan sonra karaciğer ve kaslara  glikojen depolanır. Fazla karbonhidrat ise yağa çevrilir.

Kasların kasılması için gerekli 3 enerji yöntemi ise:

Fosfajen yöntemi:

Yüksek enerji isteyen aktivitelerde kullanılır. Kaslardaki kreatin fosfatı yakıt olarak kullanmayı sağlar. 20 saniye kadar süren kısa süreli ancak büyük kuvvet gerektiren kasılmalar için kullanılır.

Anerobik glikoliz:

20 saniye ve 2 dakika arasında süre orta ve yüksek aktiviteler için kullanılır. Bu aşamada hidrojen iyotları meydana çıkar. Bu sebeple de kaslarda yanma söz konusudur. Bu yöntem için gerekli olan enerji kaynağı ise glikoz olmaktadır.

Aerobik yöntem:

Bu yöntemde 1,5 dakikadan uzun olan düşük yoğunluktaki aktiviteler için gerekli enerji kaynağını ifade eder. Örnek olarak yürüyüş, koşu gibi eylemlerde glikoz ve yağlar kullanılır. Aktivitenin yoğunluğu ne kadar artarsa, o kadar çok glikoz kullanılır.