Herkese merhaba! Bence, iyi yaşamın olmazsa olmazı hayvan sevgisi. Bu yazıda, kedim ve köpeğimin de veterineri olan sevgili Hüseyin Çaylak ile yavru kedi bakımından bahsedeceğiz. Herkes bir yavru kedi sahipleniyor ama bakalım, kedi bakmak gerçekten de kolay mı? Hocamızdan dinleyelim…

Yavru kedi sahiplenirken nelere dikkat edilmeli?

Yavru kedi sahiplenilmesi durumunda, öncelikle kendinizi buna hazırlamalısınız. Yavru kediyi alacağınız ev buna uygun mu? Kedinin kalabileceği bir alan var mı? Tuvalet kabını koyabileceğiniz bir alan var mı? Bunları önceden düşünmelisiniz? Sonrasında bunlar sıkıntı olur ve kedinin yaşam alanını daraltır.

Kediyi, evimize iki şekilde alabiliriz: internet üzerinden ya da çevredeki komşulardan sahiplenebiliriz, veteriner kliniklerinden bularak yapabiliriz ya da bir ırk kediyi satın alabiliriz. Tavsiyemiz, sahiplenmeniz yönünde!

Yavru kedilerde ırk kediler; daha sakin, daha insana yakın ve uyum içerisinde olurlar. Bu bir avantajdır. Eğer, sahiplenecek kişi bununla ilgili bir sıkıntı yaşayacağını düşünüyorsa, hareketliliği sevmiyorsa, sakin bir kedi sahiplenmek istiyorsa, ırk kedileri tavsiye ederiz. Ancak, sokak kedileri biraz daha hareketli oluyorlar.

Sahiplendikten sonra ne olacak?

Yavru kedi eve geldiğinde, ona bir alan oluşturun. Bu alan çok geniş bir alan olmamalı. Evde bir çocuk, bir kedi ya da köpek varsa, bir anda onunla karşılaştırmayın. Bir alışma süreci olmalı. Bu alışma süreci 7-10 gün olabilir.

Kedi, o belirli alanda durduğu süre içerisinde tuvaletine ve mamasına alışacak, sizin ona olan ilginize alışacak. Sonrasında, bir oda daha, bir hol daha açarak, kedi bu şekilde eve adapte olmuş olacaktır. Yani, eve ilk geldiğinde evdeki hayvanlar ve canlılarla karşılaştırmadan önce; eve alışması için küçük bir ortam yaratmanız çok önemli. Bu, özellikle büyük kediler için büyük bir risk.

Yavru kediler, çok fazla gürültüden ve çok mıncıklanmaktan korkarlar. Bir çocuğunuz varsa, kediyi tanımak isteyecek ve sevmek isteyecektir. Bu hareketler aşırı olduğunda, kedi korkacaktır. Bunun yan etkisi olarak; kediniz 6-7 aylık olduğunda, kediniz kucağınıza gelmeyen, sizden kaçan bir kedi olur.

Sahiplenilen kedilerde temel tedavi

Sahiplenilen bir kedide temel tedavi; iç ve dış parazit tedavileridir. İç parazitte bağırsak solucanları vardır. Bu, yavru kedi için temel parazittir. Buna bağlı olarak da karnı şişer. Öncelikle bir veteriner kliniğe giderek parazit tedavisi yaptırılmalıdır. Bu, insan sağlığı için de kedi sağlığı için de önemli.

Pire tedavisi de önemli. Çünkü, yavru kediler pire taşıyıcılığında çok güçlü bir potansiyele sahip. Neden? Annesinden yumurtaları alıyor ve 20-30 günlük olduğunda o yumurtalar pire olarak ortaya çıkıyor.

Kediniz 3 haftalık olduktan sonra iç parazit tedavisi yapılabilir. Dış parazit tedavisi için de sprey tedavisi dediğimiz bir yöntem var. Sonrasında, 6 haftalıktan büyük kediler için de ense damlası formları var, iç parazit için de tablet kullanılabilir.

Kediniz eve geldi, iç ve dış parazit tedavisi yaptırdınız, 1 hafta alışma dönemi… Sonrasında, önceden belirlenen bir veteriner kliniğinden randevu alınıp, karma aşısı için iletişime geçilip, hem de bir muayene ettirilmiş olunabilir.

Karma Aşının İçeriği Nedir?

Karma aşı, temelde 3 etkene sahiptir. Bunların ikisi yavru kedilerde çok görülür:

  • Gözlerde akıntı
  • Burunda akıntı
  • Bazı kedilerde gözler kapalı hale gelebilir.

Bu iki etken, kompleks olarak da bulunabilir. Bu etkenlere karşı karma aşı korur ve göz enfeksiyonlarını engeller. Bir de, kedilerde kanlı ishale varacak öldürücü bir hastalık vardır. Ciddi bir hastalıktır. Başka bir kediden veya ortamdan bulaşabilir. Bu hastalığa karşı bağışıklık sağlamak için karma aşı yapılır.

Yavru kediler, potansiyel bir hasta olma durumundadır. Çünkü, bağışıklığı zayıftır. Annesinden negatif hastalıklar almış olabilir. Karma aşıdaki 3 etkeni; evde başka kedi varsa ve bağışıklığı zayıfsa, yavru kediden gelecek etken diğer kediyi hasta edebilir.

Kedinin Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Kedinizin yaşını bilmeniz de önemli. Bunun için, aslında şöyle bir ölçü var;

  • Kedi 4 ayağını yere bastığında ve kuyruğunu havaya kaldıracak formda gezer.
  • Yani, 3 haftadan küçük kediler kuyruğunu havaya kaldıramaz.

Yavru bir kedi gördüyseniz ve kuyruğu havadaysa, ortalama 3-4 haftalıktır. 1 aylık ile 2 aylık arasındaki yaş ayrımı ise kilo ile ilişkilidir. Yaklaşık olarak 500 gram ile 1 kilo arasında kilosuna göre belirlenir.

3 haftadan sonra kesici dişler çıkar ama onlar çok belirgin olmuyor. Yani, kedi zayıf kalmış oluyor, dişlerine bakarak yaşını belirleyemiyoruz. Bu nedenle, gelir gelmez iç ve dış parazitlerine dikkat etmeniz, hem kendi sağlığınız hem de hayvanın sağlığı için son derece önemlidir.

“Eve geldikten sonra kedimiz öldü” deniliyor. Bence, biraz bu anlamda aşıların ve veteriner müdahalesinin gecikmesinden kaynaklanıyor.

Yavru Kedilerde Beslenme

Kediler, belli bir yaşa kadar anne sütü alıyor, daha sonra yaş mama ve sonra katı mamaya geçiyor. Normal bir kedi için annesinden beslenme süreci ilk 6 ile 7 haftalık süreç. Annesinden beslenmesinden ayrılma sebepleri; dişlerinin gelişmesi ve annesinden emdiği sırada oraya bir acı hissi vermesi. Bu, annesi ile olan bağını koparıyor.

Evinizde gebe bir kediniz varsa, 6 ile 7 hafta anne sütü alması yeterli. 2-3 haftalık bir kedi sahiplendiyseniz; dişleri oluştuğu için “kitten mama” adı verilen mamalardan yiyebilir. Bu mamayı hafif ıslatırsanız, kedinin yiyebileceği kıvama gelir.

Kedinin mamaya alışması ve o tadı bilmesi gerekir. Bilemediği bir şeyi tadamaz. Koku, yavru kedi için çok bariz bir şey değildir. Kediniz eve ilk geldiği sırada; o dar alan dediğimiz alanda mama, su ve tuvalet kabı yan yana olmalı. Tuvalet kabı ile boşluk bırakılabilir ama kedinizin hemen ulaşabileceği noktada olmalı. Kedi suyunu içti, mamasını yedi, tuvaletini yaptı ve yatağı şeklinde olmalı.

Alıştırma sürecinde; mamayı ıslattıktan sonra el yardımıyla yedirebilirsiniz. Yaş mamanız varsa, onu severek yiyecektir. Onda da ağzına ve burnunun kenarlarına sürerseniz, hiçbir sıkıntı olmadan yiyecektir.

Yavru Kedilerde Tuvalet

Kediler, içgüdüsel olarak eşeleme davranışı ile tuvaletlerini yapıyorlar. Bu, gözlemlediğinizde bariz bir şekilde görülebilir bir olay. Kedi eve ilk geldiğinde, tuvaletinin hemen yakınında olması gerekiyor.

Tuvaletine temiz bir kum koyulmalı. Farklı kum çeşitleri var. Kedi sahibinin kum çeşitlerine alerjisi olabilir. Bu gibi durumlarda değişkenlik gösterebilir. Kristal kum da kullanılabilir, aslında sahibinin kullanma kolaylığına bağlı. Kediler, hepsinde düzgün bir şekilde tuvaletini yapar.

Tuvalet kabının içerisine koyduğunuzda ve bu şekilde 1-2 davranış tekrarından sonra; kediniz oranın bir tuvalet alanı olduğunu anlar. Sonrasında, 1-2 gün içerisinde normal bir şekilde tuvaletini oraya yapacaktır.

3 haftalıktan küçük bir yavru kedi bulduysanız, tuvalet ile ilgili bir sıkıntı olabilir. Bir nemli pamuğu hafif ıslatıp, yavru kedi avuç içinizde duracak şekilde poposunu hafifçe ıslatırsanız, o tuvaletini yapacaktır. Bunu da bilgi olarak söyleyelim…

Kedinin annesi ile olan bağı da bu noktada önemli. Örneğin; 4-5 gün anne sütü emmişse onun yaşama şansı daha yüksektir. Eğer, öyle değilse, orada yüksek bir çaba lazım. Ayrıca, kedinin vücudunun da bunu kabul etmesi lazım. Orada biraz durum kritik.

Yavru kedilerle ilgili her şeyi öğrendik. Bir sonraki yazıda, kedi bakımından bahsedeceğiz. Şimdilik hoşça kalın!