Konuk Yazarımız Şehrin Çocuk Hali

Yemek yemeyen minikler teşvik etmek için 9 öneri

Çocuklar katı gıda ile tanıştıklarında yemek yemek konusunda isteksiz bazen de iştahsız olabilirler. Kolay değil anne sütünü bırakıp sebzelere merhaba demek. Eğer sizin çocuğunuzda yemek konusunda isteksiz davranıyorsa, belki biraz teşvik edilmeye ihtiyacı olabilir.

Bu önerileri denemeye ne dersiniz?

  • Bebeğinizi yemek yemeye zorlamayın. Eğer kontrolün kendisinde olduğunu anlarsa daha istekli olacaktır.
  • Eğer eline kendi yiyebileceği şeyleri verirseniz hem kendi kendine yemek yeme becerisini ve keyfini yaşamasına fırsat tanımış olursunuz hem de bu durum çiğneme becerisini arttırmanın dışında el-göz koordinasyonunu geliştirecektir.
  • Hep birlikte sofraya oturun. Yemek yemenin sosyal ve keyifli bir olay olduğunu anlamasına fırsat verin. Zamanla sizin tabağınızda gördüğü yemekleri de denemek isteyecektir.
  • Çocuğunuzun yiyecekleri hemen ağzına götürmesini beklemeyin, önce elinde tutup dişlemesine ve oynamasına, yiyeceği şeyi keşfetmesine izin verin. Yemek yerken ortalık biraz dağılsa da bunun bir öğrenme süreci olduğunu kendinize hatırlatın ve ona kızmayın.
  • Çocuğunuzun ne sevdiğini anlayabilmek için önüne birden fazla çeşit yiyecek koyun. Eğer bir sebzeyi haşlama olarak yemediyse, sevip sevmediğini anlamak için sonraki sefer ızgara ya da fırında pişmiş halini deneyebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun sadece yemeğe konsantre olması için yemek saatinde televizyon, tablet ve oyuncaklardan mümkün olduğunca uzak durun. Böylece ne yediğinin farkına varacaktır.
  • Sofrada çocuğunuza vermek istemeyeceğiniz yiyecekleri bu süreçte masaya koymayın. Çok şekerli, asitli gıdalar ve içecekler ile paketlenmiş gıdaları yemesini istemiyorsanız ona örnek olmak adına siz de tüketmeyin.
  • “Yemeğini bitirirsen sana şunu alırım, buraya götürürüm” gibi vaatlerde bulunmayın ya da “Yemeğini yemezsen oyuncaklarınla oynayamazsın” şeklinde sevdiği şeyden mahrum bırakmayın. Ödül almak ya da ceza almamak için değil, beslenmek için yemek yemeli çocuğunuz. Bu yöntemler ileride beslenme bozukluklarına bile sebep olabilir.
  • Yemeklerin lezzeti kadar sunumlarına da özen gösterin. Eğlenceli tabaklar, yumurtadan güneş, brokoliden ağaç yapın, hayal gücünüzü kullanın.

Şehrin Çocuk Hali