Yeni doğan bebeğin gazı nasıl çıkarılır?

Bebeklerin gaz sancısı, anne ve babaları en çok endişelendiren konulardan biridir. Bebeğin huzursuz olmasına ve sürekli ağlamasına yol açarak, anne ve babaların ciddi bir sağlık sorunu olduğunu düşünmesine yol açabilir.

Bebeklerin neredeyse tamamında gaz sorunu olabilmektedir. Hatta anne ve babalar o kadar tatlı ve küçük bir bebekten bu kadar gazın çıktığını gördüklerinde şaşırdıklarını ifade etmektedir. Günden 14-23 arasında gaz çıkarmak hem yetişkinler hem de bebekler için oldukça doğaldır. Genellikle ciddi sağlık sorunlarına işaret etmeyen gaz, çoğu bebek için normaldir.

Bebekler neden gaz  çıkarır?

Gaz, genellikle bebeklerin hava yutmasına ya da alınmış olan besinlerin yeterince parçalanıp sindirilememesi kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Ağlayan bebekler, genellikle fazla hava yutar. Bu sebeple de daha fazla gaz çıkarırlar. Gaz oluşmasın besinlerin katkısı da oldukça büyüktür. Özellikle anne sütü emmeyen ve meyve püresi ile beslenen yeni doğanlar, meyve sularının içinde bulunan sorbitol adı verilen şeker alkolü sebebiyle sindirimde sorun yaşarlar. Bununla beraber tahıllar arasında olan; fasulye, bezelye, mercimek, lahana, brokoli ve karnı bahar gibi besinler, sindirilmesi zor gıdalardır. Bundan dolayı da bebeğin gaz sorununun oluşmasına yol açar.

Bebekte gaz oluşmaması için yapılabilecekler nelerdir?

Gazın oluşmasını engellemek tamamen mümkün olmadığı için gazın hafiflemesi sağlanmalıdır. Gazın hafiflemesi için alınabilecek birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerden bir tanesi, bebeği dik pozisyonda beslemektir. Bebeğin emzirilmesi ya da biberonla beslenmesi durumunda bebeğin başı midesinden daha yukarda tutulmalıdır. Bu sayede süt, midenin alt bölümüne yerleşecek ve hava daha yukarda kaldığı için bebeğin geğirmesi ile gaz sorunu hafifleyecektir.

Şayet bebeğin çok fazla gazı varsa, kullanılan biberonun ağızlığını değiştirmek gerekmektedir. Özellikle de annenin meme ucundan daha yavaş akıtan bir şişe ağzı, gaz oluşmaması için oldukça önemlidir. Yavaş akıtan biberon başlıkları yeni doğan bebekler için daha sağlıklıdır.

Gaz sancısını gidermek için alınabilecek önlemler nelerdir?

Bebeğin daha kolay gaz çıkarmasını sağlamak için alınabilecek çeşitli önlemler vardır. Bebeğin geğirmesi sırasında bazı pozisyonlarda bebeği tutmak gerekmektedir.

Bebeğin omzu dik pozisyonda tutulmalı ve sırtına vurulmalıdır.

Bebek, yüzükoyun yatırılmalı ve kucağa alınarak sırtından sıvazlanmalıdır.

Bebek oturtur pozisyonda kucağınıza alıp sırtına vurabilirsiniz.

Kolunuzu açıp bebeği yüzükoyun kolunuzun üzerine boylu boyunca yatırarak kafasını elinizle tutup sırtına vurmanız rahatlatıcı olacaktır.

Eğer bebeğiniz geğirme pozisyonlarında şayet gazını çıkarmadıysa, yemek yedikten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırabilirsiniz. Bu sayede hava ve süt birbirinden ayrılacaktır. Ancak bu süre boyunca yanında olmanız ve bebeği gözlemeniz oldukça önemlidir.

Bisiklet hareketi gaz çıkarmayı kolaylaştırabilir!

Bir elinizle bebeğin bacaklarını tutup bisiklete biniyormuş gibi çevirin. Bu sayede daha kolay gaz çıkaracaktır. Bebeğin karın üstü yatırılması da gazın çıkması için faydalıdır. Ancak unutulmaması gereken, bebeğin uyurken ya da uzun süre karın üstü yatırılmamasıdır. Nefes alamama gibi durumlardan ötürü, çeşitli riskler meydana gelebilir. Bu sebeple de bebek karın üstü yatırılırken yanında olunmalı ve gözlemlenmelidir.

Gazı çok fazla ise doktor önerisi ile ilaç kullanılabilir. Ancak bunun yerine bitki çayları da doktor önerisi ile verilebilmektedir.