Bebeğiniz hızlı her geçen gün gelişiyor. İlk doğduğu gün ile birinci ayın tamamlanmasından sonraki gün bebeğinizde büyük değişimler olacak. Yeni doğan bebeğiniz henüz yamuk ve yumuşak bir kafa yapısına, basık bir burna, şiş genital organlara, alnında ve kaşlarında kırmızı beneklere sahip olabilir. Endişelenecek bir durum olmayan bu özellikler, kısa zamanda kendiliğinden geçecektir.

Yapılan bilimsel araştırmalar, yeni doğan bebeklerin annenin sesine doğru tepki verdiklerini ortaya koymuştur. Bebeğinizle konuşmak ve şarkı söylemek, ağladığında sakinleşmesi için en doğru yöntemlerdir.

Bebeğinizin gözleri ilk günler kapalı olacak!

Yeni doğan bebeğinizin gözleri kısa süreli olacak açılsa da genellikle kapalıdır. Zaman geçtikçe, bebeğiniz gözlerini daha uzun süre açık tutabilecek. Gözleri açılmaya başladığında ise yüksek kontraslı düzen ve şekillere nasıl dikkatli baktığını göreceksiniz. Bebeğinizin yeni doğduğu günlerde kolları ve bacakları kıvrık durmaktadır. Gövdesinden tutulduğu zaman henüz başını kontrol edemediği için başı öne doğru düşer. Yüzüstü yattığında ise başını bir taraftan diğer tarafa çevirebilir fakat herhangi bir eşyayı ayırt edemez. Ancak işitme duyusu iyidir, annesinin sesini tanıyabilir.

Bebeğiniz dünyaya geldiğinde bazı reflekslere sahip olarak doğru. Kafasını çevirebilir ve memeyi bulabilir. İrkilerek kollarını açabilir. Ellerinizi tutup kavrayabilir. Bu refleksler annesini bulmak için bebeğin iç güdüleridir. Havada ayak üstü tutulunca yürüme hareketleri de yapabilir buna adımlama refleksi denir.

Yeni doğan bir aylık bebek neler yapabilir?

Bebeğiniz bir ay içerisinde yavaş yavaş daha iyi görmeye başlar. Bir aylık süreç tamamlandığında ise 15-30 cm mesafeyi görebilir. Uzaktaki kişi ve cisimler bulanık olsa da her geçen gün görme yetisi güçlenir. 

Bebeğiniz ilk ayında günde 17 saat uykuya ihtiyaç duymaktadır. Uyanık kaldığı süre ise büyüdükçe azalacaktır. Bebeğiniz yakındaki yüzleri görmeye ve tanımaya başlar. Hareket eden cisimleri gözleri ile kısa mesafeden takip edebilir, yerinizi değiştirirseniz fark edebilir. Sıcaklık değişimini anlar ve rahatsız olabilir.

yeni-dogan

Yeni doğan bir aylık bebeğin emzirilmesi ve beslenmesi

Bebeğiniz acıktığında sürekli ağlayacaktır. Kucağa alındığında ise sakinleştiği fark edilebilir. Annesinin kokusunu ve sesini tanımaktadır. Emme dürtüsü sayesinde beslenebilir. Emme refleksleri oldukça güçlüdür. Memeye konulduğunda, annesinin memesini bulabilir ve emmeye başlar.

Fakat kafasını kontrol edemediği için kafasından desteklenmelidir.  Bebeğiniz henüz konuşamadığı için her ihtiyacını ağlayarak anlatacaktır. Canı sıkılsa, acıksa, huzursuz olsa, uykusu gelse ilk aylarda sürekli ağlayabilir.

Yeni doğan bebeğiniz için en ideal beslenme anne sütüdür. Bebekler, ilk alttı ay anne sütü dışında herhangi bir şeyle beslenmemelidir. Sütle ilgili problemler ya da farklı sorunlar sebebiyle bebek mama ile besleniyorsa mutlaka bir uzmandan bilgi alınmalıdır. Bebeğiniz 24 saat içerisinde 8-12 defa ağlayarak beslenmek istediğini ifade edebilir. Bu da 2-3 saatte bir beslenme ihtiyacını ifade eder. Zaman ilerledikçe ve bebeğiniz büyüdükçe emzirme saatleri uzayacaktır.

Meme temizliğiniz:

Meme temizliğiniz için temiz bir su yeterli olacaktır. Bebeğinizi, kucağınızda yüzü size dönük olacak şekilde tutun. Meme ucunu bebeğin yanak veya alt dudağına değdirip ağzını açmasına yardım edin ve ardından memeyi bulmasını sağlayın. Bebeğiniz memeyi emerken yalnızca ucunu değil, çevresindeki koyu renkli bölümü de emmelidir. Öbür türlü meme başı çatlayacak ve anne adayının canı yanacaktır.

Yeni doğan 1 aylık bebeğin uyku düzeni

Çoğunlukla günde 15-17 saat uyuyan bebeğiniz, 4 saat içerisinde yalnızca 30 dakika uyanık olabilir. Bebeğiniz henüz gece ve gündüz farkını bilmediği için gece veya gündüz uyuması söz konusu değildir. Bebeğiniz uyurken mutlaka sırtüstü ya da yan yatırın. Gece ve gündüz farkını anlaması için uyurken mutlaka karanlık bir odada kalmasını sağlayın. Gündüz uyanık olduğunda onunla oynayın, konuşun, uyarı vermeye çalışın. Gece ise mümkün olduğunca sessiz olun, bebeğinizin dikkatinin dağılmasına  izin vermeyin.

bebek

1 Aylık bebeğinizin gelişimini nasıl destekleyebilirsiniz?

Bebeğiniz sizi tanıyor, seviyor ve sürekli ihtiyaç duyuyor. Kucağınıza alıştırmamak için çok kucağa almamaya özen göstermeyin. Bebeğiniz dünyaya henüz geldi ve yanında size ihtiyacı var. Bu yüzden her ihtiyaç duyduğunda sevginizi göstermeniz ve kucağınıza almanız oldukça önemli. Kucağa alınan bebek doğumun ardından birkaç hafta içinde bakışlarını yüze odaklamayı başarır. Uyurken, kontrol edemediği refleksleri sebebiyle kendini uyandıran bebek, gece boyu ağlayabilir. Kundak yapmadan, gevşek bir şekilde bebeğinizi sarıp şarkı söyleyerek onu uyutabilirsiniz.

Beş duyusu her geçen gün geliştiği için onunla konuşmanız, gülümsemeniz, hoş müzikler çalmanız, gelişimini desteklemektedir. Bu dönemde bebeğin banyo yapması bile onun için bir keşiftir. Bu sebeple de her hareketiniz onu geliştirecektir.

İlk aylarda bebeğiniz sizin hareketlerinize daha yavaş tepki verebilir. Ancak sesinizi ve sizi tanıyor. Bu sebeple de geliştikçe sesinize ve yüzünüze daha hızlı tepki verebilir.  Bunun dışında mutlaka onunla yüz yüze durmalı ve onun gözlerine bakmalısınız. Yenidoğan bebeklerin vücutlarındaki şişlik ve lekeler oldukça normaldir.

1 aylık yeni doğan bebeğinizin fiziksel gelişimi

Bebeğiniz reflekslere sahiptir. Anne karnında edindiği bu refleksler sayesinde kol, bacak ve el hareketleri yapabilir. Genellikle yeni doğan bebeklerin elleri ilk aylarda yumruk şeklindedir. Nesnelere bakabilir fakat bu nesneleri ayırt edemez. Oyuncak ya da çıngırak gibi nesneleri anlayabilir ve elinde tutabilir ancak uzun süre bunu yapamaz. Bebeklerde motor refleksler vardır. Bu refleksler, annesini bulma ve beslenme için anne karnında öğrenilir. Büyüdükçe reflekslerin yerini bilinçli hareketler alacaktır.

Örnek olarak bebeğinizin ayak tabanına dokunduğunuzda ayakları perde gibi açılır. Bu özellik, bebek büyüdükçe kaybolacaktır. Sağlıklı bir bebekte bu tür reflekslerin olması oldukça doğaldır. Yeni doğan bebeğiniz kendini ana rahminde olduğu güvende hissetmek için sürekli kucağa alınmak isteyebilir. Bu sayede dünyaya adapte olması daha rahat olacaktır. Fiziksel teması sık sık gerçekleştirmeniz önerilir. Yeni doğan bebekler kundaklanmayı sever. Bunun sebebi ise rahimdeki huzurlu ortamı bulmaya çalışmalarıdır.

Yeni doğan bebek için aşı takvimi

Hepatit B1 aşısı:

Bebek dünyaya gelir gelmez, ilk doz hepatit B1 aşısı hastanede yapılmaktadır.

K Vitamini:

Bebeklerde K vitamini eksikliği kaynaklı olarak, ilk iki ay göbek bağı alanında kanamalar meydana gelebilir. Bu riski engellemek adına dünyaya gelen bebeğinize üst bacak kasık içine K vitamini yapılmaktadır.

1. Ayın Sonunda Yapılan Aşı

Hepatit B2 aşısı:

Hepatit B ağır karaciğer enfeksiyonuna yol açan bir virüstür. Her yaşta hastalığa yol açabilir. Fakat bebeklerde daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Çocukluk çağında geçirilen hepatit B enfeksiyonu önemli oranda kronik karaciğer yetersizliğine sebep olur. Bu sebeple aşı yaptırılması oldukça önemlidir.

Aşının yan etkileri nelerdir?

Genellikle Hepatit B aşısı sonrası ciddi bir yan etki meydana gelmez. Aşının yapıldığı yerde hafif şişme, kızarıklık ve hassasiyet oluşabilmektedir. Bebek, aşı kaynaklı olarak huysuz olabilir. Bu yan etkiler 3 gün içerisinde kendiliğinden geçecektir.