Yenidoğanınıza her gün banyo yaptırmaya gerek yoktur. Haftada üç gün yeterli olabilir. Bebeğinizi fazla ıslatınca kurumuş bir cilt meydana gelebilir. Bazı ebeveynler, bebeklerini uyanıkken sabah banyo yaptırırken, bazı anneler bebek banyolarını sakinleştirici olarak yatmadan önce yaptırırlar.

Göbek bağı düşene kadar Amerikan Pediatri Akademisi sünger ile bebeğin temizlenmesini tavsiye ediyor.  Bebeğiniz banyo yapmaya hazır olduğunda, bir plastik küvet veya lavabo kullanabilirsiniz. Küveti veya lavaboyu temiz bir havluyla hizalayın. Gerekirse, bir sünger banyosu, bir bardak durulama suyu ve bebek şampuanı için kullanacağınız malzemeyi önceden ayırın. Bu bebeğinizi her zaman bir elinizle tutmanızı sağlayacaktır. Bebeğinizi suda yalnız bırakmayın.

banyo-yapan-bebek

Bebeğimi hangi sıcaklıkta yıkamalıyım?

Sıcak su en iyisidir. Ancak suyun çok sıcak olmaması ve bebeğin yanmasını önlemek için, şofbeninizin termostatını 120 ° C’nin (49 ° C) altına ayarlayın. Bebeğinizi banyo yaptırmadan önce daima su sıcaklığını elinizle kontrol edin. Yaklaşık 100 F (38 C) banyo suyunu hedefleyin. Oda sıcaklığının da yeterli olduğundan emin olun. Islak bir bebek kolayca üşüyebilir.

bebek-banyo
Bebeğimi nasıl tutmalıyım?

Güvenli bir şekilde tutmak, bebeğinizin küvette rahat hissetmesini ve güvenli kalmasını sağlayacaktır. Bebeğinizin başını ve boynunu desteklemek için kolunuzu kullanın ve diğer eliniz ile önce bebeğinizin bedenini suya tutun ve yönlendirin. Bebeğinizin kafasını gerektiği gibi desteklemeye devam edin.  Çoğu ebeveyn bebeğin yüzünü yıkayarak başlar ve vücudun daha pürüzlü kısımlarına doğru ilerler. Bu, durulan bölgelerin tekrar sabunlu kalmasını engeller.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Bir dakika bile bebeğinizi kontrolsüz bırakmayın. Kapı zili veya telefon çalıyorsa ve cevaplamanız gerektiğini hissediyorsanız, bir havluyla bebeğinizi toplayıp yanınıza alınız.

Su hala akıyorken bebeğinizi küvete koymayın. (Su çok derin veya sıcak olabilir.)

Çocuğunuzu asla gözetimsiz bırakmayın.

Yenidoğanın saçlarını yıkamalı mıyım?

Yenidoğanın saçları varsa ve yıkanması gerektiğini düşünüyorsanız, yıkayabilirsiniz. Serbest elinizle bir damla hafif bebek şampuanı bebeğinizin kafa derisine hafifçe masaj yapın. Şampuanı, bir bardak su veya nemli bir bezle yıkayın; köpükleri gözlerinden uzak tutmak için bir elini bebeğinizin alnına koyun.

Adım adım: Bebeğinizin yıkanması

  • Tüm banyo gereçlerinizi (sabun, bir bez ve plastik bir bardak da dahil olmak üzere) toplayın ve bir havlu, temiz bir bebek bezi ve giysilerini hazırlayın. Bebeğinizin üşümemesi için odanın sıcaklığının ideal olduğundan emin olun.
  • Su sıcaklığını ayarladıktan sonra bebeğinizi küvete koyun.
  • Boynunu ve başını desteklemek için bir elinizi kullanarak yavaşça bebeğinizi küvete, ilk olarak ayakları gireceği şekilde koyun.
  • Bebekler için uygun bir sabun kullanın ve hafifçe masaj yaparak uygulayın.  Bebeğinizi elinizle veya ön ve arka arkaya yukarıdan aşağıya bir bezle yıkayın. Kafa derisini ıslak, sabunlu bir bezle yıkayarak başlayın. Sabunu bezden çalkalayın ve gözlerini, yüzünü hafifçe temizlemek için sabunu kullanın. Kuru mukus bebeğinizin burun delikleri veya gözlerinin köşelerinde toplanırsa, onu silmeden önce yumuşatmak için birkaç kez mendil kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizi bir bardak suyla iyice durulayın ve temiz bir bezle silin. Sonra bir elini boynunu ve başını ve diğer elini de altını destekleyerek küvetin içinden dikkatlice kaldırın. Parmaklarınızı bir uyluğun etrafına sarın. (Bebekler ıslandıktan sonra kaygan hale gelirler.) Mümkünse bebeğinizi kuru havluyla tutun ve başka bir yetişkinden destek alın.
  • Bebeğinize kapüşonlu bir havluyla sarın ve kuru bir şekilde tutun. Cildi hala doğumdan kaynaklı olarak soyuluyorsa, banyo bittikten sonra hafif bir bebek losyonu uygulayabilirsiniz, ancak bu genellikle kuru ciltten değil de yine de çıkması gereken ölü cilttir. Ondan sonra bezini ve kıyafetlerini hazırlayıp, tatlı yanaklarına bir öpücük kondurup banyoyu tamamlayın.