Bebeğinizin ilk ağlamasını hatırlıyor musunuz? Bebekler, doğdukları andan itibaren iletişim kurmaya başlar.

Yeni doğan bebeğinizin ağlaması ilk başlarda yabancı bir dil gibi görünebilir. Ancak farkına dahi varmadan bebeğinizin “dilini” öğrenecek ve ihtiyaçlarına cevap verebileceksiniz.

Bebekler Nasıl İletişim Kurar?

Bebekler, ağlama becerileri ile doğar ve ağlayarak iletişim kurarlar. Bebeğinizin ağlaması genelde ortada yanlış giden bir şeylerin olduğunu gösterir: boşalmış bir mide, ıslak bir popo, üşüyen ayaklar, yorgunluk ya da sarılmaya ve kucaklanmaya ihtiyaç duyma gibi.

Bebeğin ağlaması bazen ihtiyacına göre farklılık gösterebilir. Örneğin, “acıktım” ağlaması daha kısa ve tiz olabilirken “üzgünüm” sesi ise daha kesik olabilir. Kısa zaman içerisinde bebeğinizin ağlamalarının ne ifade ettiğini anlayabilecek ve bunlara yanıt verebilecek konuma geleceksiniz.

Bununla birlikte bebekler bazen ortada hiçbir sebep yokken bazı nedenlerden dolayı bunaldıklarında da ağlayabilir. Bu yüzden bebeğiniz ağlarken onu teselli edemiyorsanız, ağlamanın bebeklerin aşırı bunaldıklarında uyaranları susturma yollarından biri olduğunu hatırlamalısınız.

Ağlamak bebeklerin esas iletişim yolu olsa da başka yollar da olabilir. Bebeğinizi tanımanız güzel bir süreçtir ve bebeğinizle olan bağınızın güçlenmesine yardımcı olabilir.

Yeni doğmuş bebek, insan sesi ile diğer sesler arasındaki farkı anlayabilir. Bebeğinizin halihazırda yemek, sıcaklık ve dokunma gibi ihtiyaçlarla ilişkilendirdiği sesinize nasıl tepki verdiğine dikkat etmeye çalışın.

Bebeğiniz beşiğinde ağlarken ona doğru yaklaşan sesinizle sakinleşmeye başlayacaktır. Sevgi dolu bir şekilde konuştuğunuzda bebeğinizin sizi ilgiyle dinlediğini görebilirsiniz. Bebeğinizin bakışı ile dinlemesi henüz koordine olmayabilir. Ancak başka yere bakarken dahi sizin sesinize dikkat edecektir. Bebeğiniz, vücut duruşunu ya da yüz ifadesini sesinize göre ayarlayabilir, hatta siz konuşurken kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir.

Bebeğiniz doğduktan sonra ilk ay, bebeğinizin iletişim becerilerine ekleyeceği hoş bir katkı sağlayacak olan gülümsemesiyle karşılaşabilirsiniz.

Bebekle İletişim Kurmanın Yolları

Doğumdan sonra bebeğinizi kucağınıza alır almaz ilk bakışlar, sesler ve dokunuşlar aracılığıyla birbirinizle iletişim kurmaya başlayacaksınız. Bebekler duyuları sayesinde dünyayı hızlı bir şekilde öğrenirler.

Doğumdan sonra günler geçtikçe bebeğiniz sizi görmeye alışacak ve yüzünüze odaklanmaya başlayacaktır.

Bebeğiniz sesleri merak edecek, ancak konuşma sesini hepsinden çok merak edecektir. Bu yüzden fırsatınız oldukça bebeğinizle konuşun. Bebeğiniz sizin ne dediğinizi anlamıyor olsa da sakin ve güven verici sesiniz, bebeğinize güvende olduğunu iletecektir. Bebeğiniz neredeyse her dokunuşla hayatı öğrendiği için onun dünyayı rahatlatıcı bir yer olarak görmesi için onu bol bol öpmeyi unutmayın.

Yeni doğan bebeklerle iletişim, onların ihtiyaçlarını karşılamakla ilgilidir. Bebeğinizin tüm ağlamalarına cevap verin, ilginizden şımarmayacağına emin olabilirsiniz. Bebeğin ağlamasına hızlıca tepki vermek, önemli olduğunu anlamasını ve ilgiye değer olduğunu bilmesini sağlar.

Tüm ihtiyaçlarını karşılamanıza rağmen bebeğinizin ağlamaya devam ettiği zamanlar olabilir. Bu durumda umutsuzluğa kapılmayın. Küçük çocuğunuz dış etkenlerle fazla uyarılmış olabilir, çok fazla enerjisi olabilir ya da ortada bir neden olmaksızın ağlamaya ihtiyaç duyabilir.

Bebeklerin her gün yaklaşık aynı saatte, genelde akşam ila gece yarısı arasında zor bir dönemleri olabilir. Yeni doğan bebeklerin hepsi ağlıyor ve huysuzlanıyor olsa da en az 3 hafta, günde 3 saatten fazla, haftada 3 günden fazla ağlayan bebeklerde bu duruma kolik adı verilmektedir. Bu durum üzücü olabilse de genelde bebek 3-4 aylık olduğunda sorun ortadan kaybolur.

Bebeğinizi sakinleştirmeye çalışın. Bazı bebekler sallanma ve ileri-geri yürüme gibi hareketlerle sakinleşirken bazıları ise hafif müzik ya da elektrikli süpürge gibi uğultulu seslere tepki verir. Bu stresli dönemlerde bebeğinizi en iyi şekilde rahatlatacak şeyi bulmanız zaman alabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Aşağıdaki durumlarda bebeğinizin doktoruyla konuşmak isteyebilirsiniz:

  • Bebeğiniz normale göre çok uzun süre ağlıyor.
  • Ağlaması kulağa garip geliyor.
  • Ağlama ile birlikte azalmış aktivite, yetersiz beslenme ya da olağandışı solunum ve hareketler mevcut.

Doktorunuz bir şey olmadığı konusunda sizi rahatlatabilir ya da bebeğin bir sıkıntısı varsa bunun altındaki sağlık sorununu araştırabilir.

Bebeğiniz ağlıyorsa muhtemelen bir şeyi yoktur. Bunu bilmeniz, bebeğiniz üzgün olduğunda onu rahatlatmanıza ve sakin kalmanıza yardımcı olabilir.

Bebeklerin sürekli ağlamalarının nedenlerinden diğerleri şunlar olabilir:

  • Bebek hastadır. Tutulduğunda ya da sallandığında daha çok ağlayan bebek hasta olabilir. Özellikle 38°C ve üzeri ateş mevcutsa doktorunuzu arayın.
  • Bebeğin göz tahrişi var. Bebeğin korneasının çizilmesi ya da “yabancı cisim” olması kızarıklığa ve yırtılmaya neden olabilir. Bu belirtiler varsa doktorunuzu arayın.
  • Bebek acı çekiyordur. Bebek bezinde bulunan iğne ya da başka nesneler bebeğin cildine zarar verebilir. Bebeğin vücudunda her yere yakından bakın, hatta her bir parmağını dahi kontrol edin (bazen insan saçı bebeğin parmaklarına dolanabilir ve acı verici olabilir, bu duruma saç-iplik turnikesi denmektedir). Yeni doğan bebeğinizin görme ve duyma becerileriyle ilgili sorunuz varsa doktorunuzu arayın. Gerekirse gelişmiş ekipmanlarla test yapılabilir. Sorun ne kadar erken tespit edilirse, tedavisi o kadar etkin bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Kaynak: https://kidshealth.org/en/parents/cnewborn.html#catcommunicating