Yeni Doğan Bebekler Nasıl Kundaklanır?

Yeni doğan bebekler nasıl kundaklanır?

Kundaklama, oldukça eski bir gelenektir. Genellikle bebekleri yatıştırıcı özelliği sayesinde uykuya kolay dalınmasını sağlar. Ancak kundak yaparken, bebeğin kollarını saran bölümünü gevşek bırakmamanız gerekir. Gevşek bırakılan alan sebebiyle bebeğin yüzü kapanabilir ve nefes alması engellenebilir. Bu sebeple de dikkat edilmesi gereken öncelikli konu budur. Daha sonra ise kundaklanan bebek mutlaka sırt üstü uyutulmalıdır. Bebeğiniz dönmeye başlamadan önce kundaklamayı bırakmanız önerilmektedir.

Tüm bebeklerin gerinme, banyo, beslenme ve masaj gibi ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple de bebeğin hareketlerini engelleyen kundaklamayı, bebek yalnızca uyurken yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Kundaklama, çoğu bebek için yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir. Uyurken yüzüstü dönmelerine engel olduğu için ani uykuda ölüm sendromu açısından da risk oranlarını azaltır. Bebekler kendileri dönebilecekleri zamana kadar kundaklanabilirler.

Ancak dikkat edilmesi gereken, tüm bebeklerin kundaklamayı sevmeyebileceğidir. Bu sebeple bebeğinizi iyi bir şekilde gözlemlemeniz gerekmektedir.

Kundak nasıl yapılır?

  1. Bebekleri kundaklamanın birçok yolu vardır. Bunlardan en yaygınları ise:
  2. Pamuk ya da muslin bez kullanabilirsiniz. Üst tarafı ortalama 20 cm olacak şekilde kıvırdıktan sonra bebeği üzerine omuzları üst bölümü gelecek şekilde yatırın.
  3. Bebeğinizin ellerinden birini katladığınız alanın altına yerleştirin.
  4. Bezin ucunu bebeğinizin vücudunu sararak ayakları altına sıkıştırın.
  5. Bebeğinizin diğer elini katladığınız yerin altına yerleştirin.
  6. Öteki ucunu da bebeğin vücudunu sarararak sırtının arkasına yerleştirin.
  7. Açıkta kalan fazla bölümleri, bebeğinizin ayaklarının altına yerleştirin. Bebeğiniz sımsıkı kundaklamayı sevebilir ancak çok sıkı kundaklamadığınızdan emin olmalısınız.

Kundak altına ne giydirmeli?

  • Havalar sıcak olduğunda kundağın altındaki bebek yalnızca bir atlet ve beze ihtiyaç duymaktadır. Çok sıcak hissetmemesi için yaz aylarında kalın giydirdikten sonra kundaklama yapılmamalıdır.
  • Daha serin havalarda ise kundak altındaki bebeğinize hafif tulumlar giydirebilirsiniz. Battaniye kullanılması önerilmemektedir. Bu şekilde bebek aşırı sıcak hissedebilir. Bununla beraber, bebeğiniz şayet aktif bir enfeksiyonla mücadele ediyorsa, evin aşırı sıcak olmamasına özen göstermelisiniz.
  • Kundak, bebeğinizin kafasını, kulaklarını ve çenesini kapatmamalı. Şayet kundak uzun geliyorsa bu konuda gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi halde bebek nefes almakta zorlanabilir ya da çok fazla sıcaklayabilir.

Bebek kundaklamanın avantajları nelerdir?

Kundaklanan bebekler fazla hareket edemez. Bu sebeple de daha uzun süre uyurlar. Uyandıklarında ise yeniden uykuya dalmaları daha kısa sürede gerçekleşir.

Anne karnından çıkan bebek, dünyaya geldiğinde anne karnına olan özlemini ve alışkanlığını bir süre daha devam ettirir. Bu sebeple de bebeklerin kundaklanması, bebeğin özlediği güven ortamına kavuşmasını sağlayarak daha huzurlu olmasını sağlar.

Yeni doğan bebekler uykularında genellikle çok fazla sıçrar. Bu durumu engellemek ve uykularının bölünmemesini sağlamak için kundaklama oldukça faydalıdır. Bu sayede anne de kendine dinlenmek için zaman bulacaktır.

Bebek kundaklamanın dezavantajları nelerdir?

  • Bebekler kundaklandığında çok sıkı sarılırsa bacaklar gergin ve dümdüz olacaktır. Bu sebeple de kalça çıkıklığı riski meydana gelebilir.
  • Çok sıcak havalarsa, sıcaklama ve bunalma riski vardır.
Bebeğinizin kundaklamayı bırakmasına hazır olduğunu anlamak için:

Bebeğinizin kundaklamayı bırakmak için hazır olup olmadığını öğrenmek adına ilk önce bir kolunu açıkta bırakın. Eğer bebeğiniz bu şekildeyken sık sık uyanmıyor ve rahat uyuyorsa kundaklamayı yavaş yavaş terk edebilirsiniz.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.