Yeni yıl için hedefler belirlemişsek bunların sonuçlarını görselleştirmemiz durumunda harekete geçme ihtimalimiz daha yüksek olacaktır. Bu nedenle yeni yıla az bir zaman kalmışken vizyon panosu hazırlayarak hedeflerinize adım adım yaklaşabilirsiniz.

Vizyon panosu, hedeflerinizin görsel bir yansımasıdır. Bu panolar genelde poster büyüklüğünde olurlar ve amacınıza ulaşmanız için her tür görseli ve yazıyı içerirler.

Yeni yılda hayatınızda istediğiniz şeyleri gerçeğe dönüştürmek için vizyon panosu hazırlayabilirsiniz. Panonuzu hazırlarken kendinize küçük hedefler belirlemek yerine gerçekten ne istediğinizi sorgulamalı ve bunları görselleştirmelisiniz.

Vizyon panosu oluşturarak düşüncelerinizi ve enerjinizi yeni yılda deneyimlemek istediğiniz şeylere yoğunlaştırmış olursunuz. Yeni yıl hedefleriniz arasında kendinizle daha fazla ilgilenmek, seyahat etmek, kariyerinizde ilerlemek, ilişkilerinizdeki sorunları aşmak, iç huzuru bulmak, aşk ve arkadaşlık gibi şeyler yer alabilir.

Vizyon panosu ile en derindeki isteklerinizi ve hedeflerinizi açığa çıkarmanız mümkün. Hatta panoyu hazırlarken kendiniz bile ortaya çıkan şeylere şaşırabilirsiniz. Çünkü vizyon panosu ile kendinize, “Şu an hayatımda sihirli bir değnek olsaydı ne isterdim?” sorusunu sorar ve verdiğiniz yanıtları görselleştirirsiniz. Bir şeyi başaracağınıza yönelik inancınız yoksa çoğunlukla bunu başaramazsınız. Bu nedenle başarı için öncelikle istediğiniz şeyleri ve sonuçlarını öngörmeniz gerekir.

Üstelik vizyon panosunu kendi başınıza hazırlamak zorunda değilsiniz. Çocuklarınız ve eşiniz varsa onlarla ortak hedefler belirleyeceğiniz bir vizyon panosu hazırlayarak aranızdaki bağları kuvvetlendirebilir ve eğlenebilirsiniz.

Vizyon Panosu Nasıl Yapılır?

Vizyon panosu için öncelikle bazı malzemelere ihtiyacınız olacak:

  • Mukavva
  • Çeşitli dergiler
  • Kitaplardan, kataloglardan ve çeşitli broşürlerden yazılar ve görseller
  • Makas
  • Yapıştırıcı
  • Kağıt ve kalem
  • Marker kalem

Vizyon panosu oluşturmak için mutlaka belli kurallara uymanız gerekmez. Bu anlamda kendi adımlarınızı kendiniz oluşturabilirsiniz. Ancak işe nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız, aşağıda yer alan 10 adım ile yeni yıl vizyon panonuzu oluşturabilirsiniz.

1. Hedeflerinizi belirleyin ve önceliklerinizi sıralayın

Öncelikle yeni yıl için hedefleriniz üzerinde düşünün ve beyin fırtınası yapın. Örneğin, sağlıklı olmak ve güçlenmek, meditasyon yapmayı öğrenmek, bir yere seyahat etmek, yeni bir bilgisayar almak, daha anlayışlı olmak gibi kendinize uygun hedefler neyse bunları belirleyin.

Sonrasında bunları önceliklerine göre sıralayın ve en önemli olanlarını yuvarlak içine alın. Ardından kendinize bunlardan da öte istediğiniz şeyler olup olmadığını sorun. Bu sayede aklınızdaki her şeyi ortaya çıkarmış ve vizyon panosu için ilk adımı atmış olacaksınız.

2. Basit yapılar oluşturun

Vizyon panonuzu istediğiniz gibi bölmelere ayırın. Örneğin, panonuzu 8-9 parçaya bölerek işe başlayabilirsiniz. Ardından her bir bölmeye hayatınızın farklı alanlarını yazabilir ve bunları farklı renklerle çerçeveleyebilirsiniz.

3. Hedeflerinizi yazın

Vizyon panonuz hayatınızın farklı alanlarına göre ayrıldığına göre artık bu alanlara ait hedeflerinizi yazıya dökebilirsiniz. Görselleri daha sonra yerleştirmeye başlayacağınız için şimdilik yalnızca hedeflerinizi yazmanız yeterli olacaktır.

4. Görselleri belirleyin

Hedeflerinize uygun görselleri dergilerden, kitaplardan, broşürlerden ve diğer basılı mecralardan kestikten sonra ilgili yerlere yapıştıracaksınız. Bu kaynaklardan gerekli görselleri toplayamadıysanız, internetten resimlere ve fotoğraflara bakabilir ve bunların çıktılarını alıp kullanabilirsiniz.

5. Görselleri ve yazıları düzenleyin

Seçtiğiniz görsellerin ve yazıların hangi alana ait olduğuna karar verin. Bazı görselleri hazırlamakta olduğunuz vizyon panosunda kullanmaya karar verirken bazılarını ise sonraki yıllar için saklayabilirsiniz.

6. Hazırladığınız görselleri kesin

Görselleriniz ve yazılarınız elinizin altında olduğuna göre bunları tek tek şekillerine uygun olarak kesebilirsiniz. Bunu yaparken birbirine uygun olan görselleri ve yazıları bir araya getirerek kafanızdaki fikirleri biraz daha netleştirebilirsiniz.

7. Görselleri yapıştırın

Görselleri yapıştırırken önce görseller arasında arka plan rengi olabilecek olanları ayırıp panonuzdaki ilgili bölgelere yapıştırabilirsiniz. Bunları, yazı yazdığınız alanları tamamen kaplayacak şekilde yapıştıracaksınız. Daha küçük görseller ise yine hedeflerinizi yansıtıyor olmalı ve ilgili alana yapıştırılmalıdır.

8. Kendi sözcüklerinizi ve çizimlerinizi ekleyin

Kestiğiniz şeyleri yapıştırdıktan sonra sıra geldi kendi yazılarınızı yazıp resimlerinizi çizmeye. Renkli kalemlerinizi kapın ve hedeflerinize uygun sözler yazıp resimler çizin.

9. Vizyon panonuzu asın

Her şey hazır olduğuna göre şimdi panonuz için uygun bir yer bulma vakti. Vizyon panonuzu her gün düzenli olarak göreceğiniz bir yere asmanız gerekiyor. Her ne kadar panoyu asarken hedeflerinizi ve niyetlerinizi görselleştirmiş olsanız da bunları her gün görerek hedeflerinizi gerçekleştirmeye adım adım yaklaşabilirsiniz.

10. Hedeflerinizi her gün gözden geçirin

Güzel bir vizyon panosu hazırladınız ve bunu her gün görüyorsunuz. Ancak panoyu görmeniz yetmez. Panonuzu her gün birkaç dakika dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.

Vizyon panonuzu sık sık görmek isterseniz, fotoğrafını çekebilir ve gerektiğinde açıp bakabilirsiniz. Hatta isterseniz panonuzu arka plan fotoğrafı olarak ayarlayıp her an görebilirsiniz.

Günlük meditasyonlarınız sırasında ya da günlük tutarken panonuza baktığınızda kendinizi ilham almış ve gerçek benliğinize daha da yaklaşmış hissedebilirsiniz. Bu sayede hayatta istediğiniz şeyleri teker teker başarmaya başladığınızı ve karşınıza yeni yollar çıktığını fark edeceksiniz.