Hepimiz yeni yıl öncesinde kendimiz için bazı kararlar alıyor ve hedefler koyuyoruz. Geçen seneyi gözden geçirerek yeni yılda neleri daha iyi, daha farklı yapabileceğimize yönelik planlar yapıyoruz. Bu sene yaptığınız planlara partnerinizi de dâhil etmeye ne dersiniz?

Kişiler elbette öncelikle kendilerinden sorumludur ve değişim ancak kendinle başlar. Fakat özel ilişkilerin insan üzerindeki etkisini de yadsıyamayız. Mutlu beraberlikler, uyumlu ilişkiler, doğru iletişim, sevgi insanı besleyen elementlerdir. Eğer ilişkiniz genel olarak sizi tatmin ediyor ama bazı pürüzler sebebiyle dönüştürülmesi gereken noktalar fark ediyorsanız, bu yılki değişim planlarına ilişkinizle ilgili kararları da ekleyin. Partnerinizle beraber yapabileceğiniz planlar da olabilir ancak öncelikle duruma kendi açınızdan yaklaşın ve değişimi kendi başlangıç noktanızdan başlatın.

İşte ilişkiyi güçlendirip besleyecek yeni kararlar için öneriler;

1.Farklı İki İnsan Olduğunuzun Farkında Olun

Her ne kadar ilişkiler beraber ilerlese de iki farklı kişi olduğunuzu unutmamak işleri kolaylaştıracaktır. Her zaman sizin istediğiniz aktivitelerin yapılamayacağını, sizin hoşlandığınız ortam ve kişilerden partnerinizin hoşlanmayabileceğini, her yere beraber gitmek zorunda olmadığınızı kabul ederek işe başlayabilirsiniz. Sizin çok istekli olduğunuz bir etkinliğe onun “hayır” demesini kişisel olarak algılamadan önce partnerinizin kendine ait zevkleri olduğunu kabul etmelisiniz. Ortak kararlar verebileceğiniz gibi, ayrı düşüncelerde olduğunuz noktalar da mutlaka olacaktır. Alınganlık yapmadan önce kendinize iki farklı kişi olduğunuzu hatırlatmak yararlı olacaktır.

2.Beklentiyi Bir Kenara Koyun

ilişkilerde küslük

İnsanlar bir şeyler yapar ve sonrasında beklemeye başlarlar. Neyi beklediklerini çerçeveler ve onu dışına çıkmazlar. Sonrasında karşılaştıkları şey daha iyisi bile olsa bunun farkında olamazlar. Bu durum ilişkileri de oldukça fazla yıpratmaktadır. Herkes kendi sınırları ve deneyimleri dâhilinde bir şeyler yaparken partnerleri tarafından onaylanmadıklarında ilişki motivasyonlarını kaybedebilirler. Örneğin; partnerinize bir sürpriz yapacaksınız ve karşılığında ondan belli cümleler, tavırlar bekliyorsunuz. Bu resmi zihninizde çizdiniz. Sürprizi gerçekleştirdiğinizde partnerinizin tepkileri tahmin ettiğiniz gibi olmadı yani çizdiğiniz “beklenti resmine” uymadı. Bu sizde ciddi bir hayal kırıklığı yaratabilir. Hatta partnerinizi kıymet bilmemekle suçlayabilirsiniz. Peki ya partneriniz için en uygun tepki oysa? Bu sizin sürprizinize sevinmediği anlamına gelmez.  Sadece sizin çizdiğiniz resme uymuyor olabilir. Eğer bir beklentiye girmeden bu sürprizi yapmış olsaydınız ne olurdu? Partnerinizin gerçek tepkisini daha net algılayabilirdiniz. Bu yüzden beklentileri bir kenara koyup akışta olmak olanı görebilmeyi kolaylaştırarak ilişkileri kuvvetlendirecektir.

3.Her Zaman Aynı Duyguda Olmasını Beklemeyin

Hepimiz zaman zaman kendimizi kötü, bunalmış, yorgun hatta melankolik hissedebiliriz. Bu partneriniz için de geçerli. Belki sizin için iyi geçmiş bir gün onun kendini çok iyi hissetmediği bir güne denk gelmiş olabilir. Böyle durumlarda sizin enerjinizi düşürdüğü, gününüzü mahvettiği gibi yanılsamalardan önce herkesin farklı duygular yaşayabileceğini kabul edin. “Bunda ne var?” “Canını sıkma, günümüzü berbat etme” gibi söylemler yerine onu duygusuyla baş başa bırakmayı deneyin. Destek olacağınız bir şey varsa destekleyebilir, daha iyi hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.

4.Niyet Okuyuculuğu Yapmayın

En sık yapılan hatalardan biri niyet okuyuculuğudur. Bu ilişkileri de oldukça fazla etkiler. Karşınızdaki kişinin ne söylemek istediğini, onun size davranışının sebebini ya da cümlelerindeki anlamları birilerine sorarak ya da fikir yürüterek bilemezsiniz. Sürekli düşünüp varsayımlarda bulunmak yerine, işin gerçeğini partnerinize sormayı alışkanlık haline getirin. “Neden böyle bir cümle kurdun?”,  “Niçin bu kadar kızdın?” “Seni rahatsız eden neydi?” gibi onu anlamaya yönelik sorular sorarak en doğru cevabı alabilirsiniz. Böylece çözüm hem daha kolay hem de gerçekçi olacaktır.

5.Ebeveyn Rolünden Sıyrılın

Zaman zaman ilişkilerde partnerler birbirilerine ebeveyni gibi davranabilirler. Bu durum hem ilişkiyi yıpratır hem de sıkıcı bir hale getirir. İlişki de ne kadar müdahaleci olduğunuzu gözden geçirin. Partnerinizin yapmak istediklerine karşı fikirlerinizi elbette söyleyebilirsiniz ancak buradaki tavır çok önemlidir. Ona ebeveyniymiş gibi mi davranıyorsunuz? Yoksa bir partner olarak destek olmaya mı çalışıyorsunuz? Kendinizi müdahale ettiğiniz noktalarda gözlemleyin. Bir ebeveyn tavrınız varsa partnerinizin annesi/babası olmadığınızı kendinize hatırlatın. Bu durum sıkıcı bir hale gelmeden iki yetişkin olduğunuzun bilincinde olun.

Keyifli ve enerji dolu bir gün dilerim.

Dr. Yasemin GEÇERLER