Her ne kadar görme yetileri aylar boyunca tam olarak net olmasa da, yenidoğan bebekler doğumun hemen ardından dünyayı gözleri ile keşfetmeye başlarlar. Gözleri size mükemmel gibi görünebilir ancak yenidoğanların gözlerinde sıklıkla problemler ortaya çıkar. Onun küçük ve hassas gözlerinin uygun bir bakıma ihtiyacı var. Gözlerde sulanma, çapaklı göz kapakları veya şaşılık gibi herhangi bir göz problemine karşı tetikte olmanız gerekir. Eğer sıradışı bir şey görürseniz doktorunuza göstermelisiniz. Aşağıdaki üç göz problemi yenidoğan bebeklerde en sık karşılaşılan sorunlar arasındalar:

Bebek Göz Enfeksiyonu

Ophthalmia Neonatorum adlı göz enfeksiyonu veya diğer adıyla göz nezlesi, yenidoğan bebeklerin bazen geliştirdikleri rahatsızlıklar arasında. 1800’lerde Carl Crede adlı fizikçi tarafından keşfedilen rahatsızlık, vajinal doğum sırasında bebeğe geçiyor. Bu enfeksiyon ise bel soğukluğu adlı cinsel yolla bulaşan hastalıktan kaynaklı. Bu enfeksiyonlar tedavi edilmediklerinde körlüğe sebep olabiliyorlar. Körlük vakaların yenidoğan bebeklerin gözlerine doğumdan sonra gümüş nitrat uygulaması yapılmasıyla birlikte düşüşe geçmiş. Gümüş nitrat göz damlası ise yenidoğan için acılı olabilir ve toksik göz nezlesine sebep olabilir. Günümüzde bu iş için farklı ilaçlar kullanılıyor. İlaçlar sayesinde bebek hem bu rahatsızlıktan hem de diğer enfeksiyonlardan korunabiliyor. Eğer annede enfeksiyon varsa bebeğin sezaryen yöntemi ile doğurulması da enfeksiyonun ona geçmesine engel olur.

Fakat bel soğukluğuna yakalanan çoğu kişide herhangi bir semptom bulunmaz. Bunun sonucunda enfeksiyon olmasına rağmen haberiniz olmayabilir.

Bazı hastanelerde doğumdan sonra bebeğin gözlerine antibiyotik özellikli damlalar damlatılması teklifi anne babalara yapılıyor.

Ancak günümüz dünyasında bu uygulamaların mecburi olması gerektiğini düşünenler de var. Tıbbi tedavilerde her zaman ele alınması gereken riskler mevcut. Eğer yaptırmamayı seçerseniz doğumdan sonra potansiyel göz enfeksiyonları için bebeğinizin gözlerini düzenli olarak kontrol edin.

Tıkanan Gözyaşı Kanalları

Yenidoğanlar 3 haftalıkken gözyaşı üretmeye başlarlar ve bu sırada fazladan mukus üretimi ve salınımı da mümkün olur. Bazı bebekler ise tıkanan gözyaşı kanalları ile doğarlar ve bunun sonucunda gözlerin önünde ve yanaklardan aşağı doğru çatlaklar oluşur. Bazen bakteriyel enfeksiyon oluşarak gözyaşlarının doğru şekilde tahliyesi de önlenir. Bu durum doktor tarafından incelenmeli ve enfeksiyon gelişirse tedavi uygulanmalı. Fakat pek çok tıkalı gözyaşı kanalı ilk bir yaş içerisinde kendi kendine açılıyor.

Yumuşak bir bez veya pamuk ile temiz su kullanarak bebeğinizin gözlerini temizleyebilirsiniz. Kumaşı biraz ılık suya batırın ve sonra bebeğin gözleri kapalıyken içten dışa doğru silin. Her göz için farklı bir bez kullanın. Eğer enfeksiyon ciddi ise ve göz kapağında ciddi şişme varsa doktorunuz sizi uzmanlara yönlendirecektir. Eğer yukarıdaki tedavi işe yaramazsa bebeğin daha ayrıntılı bir muayenesi gerekebilir.

Lökokori

Göz doktorlarının yenidoğanlarda tetikte oldukları bir diğer sorun ise lökokori, yani pupilladan beyaz yansıma rahatsızlığı. Bazen bebekler doğuştan katarakt ile doğarlar. Katarakt ise gözün doğal lensinde ortaya çıkan opaklaşma ya da bulutlanma olarak tanımlanıyor. Normalde katarakt gelişimi yaşamımızın 6. veya 7. on yılında ortaya çıkar. Ancak bazen bebekler bu rahatsızlık ile doğarlar. Hemen gerekli olmasa da katarakt ameliyatı gelecekte kalıcı görüş problemlerinin engellenmesi için erken yapılmalı.

Bu rahatsızlığın bir diğer sebebi ise nadir karşılaşılan göz kanseri tipi olan retinoblastoma. Bu kanser retinanın içerisinde ortaya çıkıyor, yani gözün ışığa hassas olan arka kısmında. Hemen tedavi edilmeli çünkü bazen gözü yok edebiliyor ve bedenin diğer kısımlarına atlayabiliyor.

Son Olarak

Bebeklerin gözleri hassas ve gelişim sürecinde nazik bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Onun gözlerini sağlıklı tutmak için doktorunuza düzenli olarak gitmeyi unutmayın. Sıradışı bir şey görürseniz hemen doktora ulaşın.