Bebeklerde hıçkırık ses tellerinin çabuk kapanmaları ve diyaframın kasılması sonucunda ortaya çıkar. Ses tellerinin hızlı kapanmaları hıçkırık sesini üreten şeydir.

Hıçkırık yetişkinlere bile rahatsızlık verdiği için, yenidoğan bebeklere de rahatsızlık verdiği kesin denilebilir. Ancak bebekler bundan çok fazla etkilenmezler. Hatta pek çok bebek hıçkırık varken rahatsız olmadan uyuyabilir ve hıçkırık onun nefesi üzerinde de pek bir etkiye sahip olmaz.

2019 yılında yapılan bir çalışmada hıçkırıkların bebeğin beyin gelişimi ve nefes alışında önemli olabileceği tespit edilmiş. Hıçkırıklar bebeklerin bir başka gelişim aracı olabilir ve hıçkırma süreci anne rahmindeyken başlar.

Ancak bebeğiniz rahatsız görünüyorsa aşağıda bazı ipuçları var:

  • Gazını çıkartın.
  • Emzik verin.
  • Az miktarda su verin.
  • Hıçkırığın bitmesini bekleyin.

Bu önerilere daha derin bir bakış atalım.

Ara Verin ve Gazını Çıkartın

Emzirmeye ara vermek ve bebeğin gazını almak hıçkırıktan kurtulmasını sağlayabilir çünkü gaz çıkarma işlemi hıçkırığa sebep olan fazla gazın atılmasını sağlayabilir.

Gazını çıkartmak faydalı olacaktır çünkü bebeği dik hale getirmenizi gerektirir. Amerikan Pediyatri Akademisi biberonla beslenen bebeklerin sadece beslenme bittikten sonra değil, aynı zamanda besleme sırasında da gazının çıkarılmasını öneriyor.

Bebeğiniz meme emiyorsa meme değişimlerinde gazını çıkartın.

Emzik Kullanın

Yenidoğan hıçkırığı her zaman beslenme nedeniyle olmaz. Kendi kendine hıçkırmaya başladıysa, emzik emmesine izin verin. Bu işlem diyaframı rahatlatır ve hıçkırık fırtınasına son verebilir.

Suyu Deneyin

Bebek hıçkırıktan dolayı rahatsız görünüyorsa, suyu deneyin. Eczanelerde kolik ve bağırsak rahatsızlıkları bulunan bebekler için hazırlanmış olan bitkisel destekli sular mevcut ve bunları deneyebilirsiniz.

Bu sularda zencefil, rezene, tarçın gibi bitkiler mevcut olabiliyorlar ancak bebeklerde hıçkırıklara yardımcı olduklarına dair klinik bir çalışma yok. Ayrıca bir besin takviyesi olarak görüldüğünden genelde sağlık bakanlığı değil tarım bakanlığı onaylı oluyor.

Bebeğinize yeni bir şey vermeden önce bunu onun doktoru ile konuşmayı da unutmayın.

Kendi Kendine Durması İçin Bekleyin

1 yaşının altındaki bebekler sık sık hıçkırırlar ve bu nedenle olduğu gibi bırakmak en iyisi olabilir. Çoğu zaman bebeğin hıçkırığı kendi kendine geçer.

Eğer bebeği rahatsız etmiyorsa, bitmesini bekleyebilirsiniz.

Müdahale etmezseniz ve bebeğin hıçkırığı kendi kendine geçmezse, doktorunu bilgilendirin. Nadiren olsa da hıçkırık daha ciddi bir problemin belirtisi olabilir.

Hıçkırıkları Önlemek

Hıçkırık nöbetlerini önlemenin bir kaç yolu var. Ancak sebepleri net olmadığı için bebeğin hıçkırıklarını tamamen engellemek çok zor. Ancak bazılarının faydaları olduğu görülüyor.

Aşağıdaki yöntemleri iyi bir sindirime ve hıçkırıkların önlenmesine yardımcı olacaklardır:

  • Bebeğin beslenme sırasında sakin olduğundan emin olun. Yani ağlayacak kadar aç kalmasın.
  • Beslenmeden sonra zıplatma, yüksek enerjili oyunlar gibi ağır aktivitelerden kaçının.
  • Bebeğin her yemekten sonra 20-30 dakika dik tutun.

Hıçkırık Ne Zaman Endişe Sebebi Olur?

Bebeklerde hıçkırıklar normal görülürler. Bebek daha rahimdeyken ortaya çıkabilirler.

Ancak bebekte çok hıçkırık oluyorsa ve bundan dolayı gergin, sıkıntılı ise, doktoruyla konuşmalısınız. Başka bir tıbbi sorunun belirtisi olabilir.

Ayrıca hıçkırığı uykusunu bozuyorsa veya hıçkırıklar ilk doğum gününün ardından da çok sık devam ediyorlarsa, doktoruyla konuşun.

Yapılmayacaklar

Bu konuda internette araştırma yaptığınızda pek çok ev çözümü bulabilirsiniz.

Ancak doktorlar bu tip hıçkırık tedavilerini pek önermiyorlar. Örneğin bebeğinizi korkutmayını veya dilini çekmeyin.

Bu yöntemler yenidoğan ve bebeklerde işe yaramazlar ve faydasından çok zararı olur. Bebek memnun görünüyorsa müdahale etmenin gereği yok.

Sonuç Olarak

Bebeklerde hıçkırıkların sebebi her zaman belli değildir ve hıçkırıkları bilinmeyen faydaları olabilir.

Bebek hıçkırık nedeniyle kusmuyorsa ve rahatsız görünmüyorsa, 1 yaşının altındaysa, bunlar gelişimin normal bir parçası olabilirler.

Düzenli hıçkırıklar bebek 1 yaşına ulaştığında geçmeliler. Ancak bu zamandan sonra da devam ederlerse veya bebek gerginse, çok huzursuz ise, doktoruyla konuşun. Doktor muhtemel sebeplere göz atacaktır.