Yerleşme kanaması

Yerleşme kanaması, döllenmeden 10-14 gün sonra, döllenmiş yumurtanın rahmin iç dokusuna tutunduğu dönemde ortaya çıkan bir kanamadır. Yumurtanın hareketi hafif bir kanama ve lekelenmeye sebep olabilir ve tamamen normal olduğu gibi herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez. Genel olarak hamile kadınların üçte biri yerleşme kanaması yaşar. Kadının adet dönemine benzer bir zamanda oluşur ancak normal adet kanamasından çok daha hafiftir.

Yerleşme Kanaması Belirtileri

Yerleşme kanaması erken dönem gebelik belirtileri arasında yer alıyor. Çünkü yerleşme kanaması bir sonraki kanamanın zamanına yakın bir dönemde oluyor ve pek çok kadın onun bir adet mi yoksa gebelik işareti mi olduğu konusunda kafa karışıklıkları yaşıyor. Aşağıda yerleşme kanamasının diğer işaret ve belirtileri bulunuyor:

  • Hafif bir sancı (normal adet sancısından daha hafif)
  • Ruh hali dalgalanmaları
  • Baş ağrısı
  • Bulantı
  • Memelerde gerginlik
  • Bel ağrıları

Bu belirtiler adet dönemi veya yumurtlama belirtileri de olabilirler ve bu nedenle bu kanama ile birlikte pembe-kahverengi bir lekelenme olması gebe olduğunuzu garanti etmez.

Yerleşme Kanaması Nasıl Görünür?

Yerleşme kanaması normal adet kanamasından biraz farklıdır. Tüm kadınların adet dönemlerinde aynı kanama şekline sahip olmadıklarını da unutmamak gerekir. Bazılarında adet kanaması daha yoğun olurken, bazılarında düzensizlik daha fazla olabilir.

Aşağıda adet kanaması ve yerleşme kanaması arasındaki temel farklar var:

  • Renk: Ağır da olsa hafif de olsa çoğu kadın adetinin rengini bilir (genelde parlak kırmızıdan koyu kırmızıya kadar değişir). Yerleşme kanaması ise genelde hafif pembe veya koyu kahve arasında değişir.
  • Pıhtılar: Bazı kadınlarda adet kanamasında bol miktarda pıhtı vardır, bazılarında ise pek yoktur. Yerleşme kanamasında herhangi bir pıhtı olmamalıdır.
  • Miktar: Çoğu kadın adet döneminde ped ve tamponları doldurabilir ama yerleşme kanaması farklıdır. Kanama tabiri bazen yanıltıcı olabiliyor çünkü yerleşme kanamasında genelde bir akıştan ziyade sadece lekelenmeler vardır. Normal bir yerleşme kanaması biraz pembe ve kahve akıntıdır ve ancak peçeteye veya pantolona hafifçe geçebilecek düzeydedir.

Yerleşme Kanaması Ne Kadar Sürer?

Yerleşme kanaması bir kaç saat ile üç gün arasında sürmelidir. Eğer kanama parlak veya koyu kırmızı kan rengindeyse, üç günden fazla sürerse, ped dolduracak kadar tam bir akıntı halindeyse, yerleşme kanaması olma ihtimali düşüktür.

İlk gebeliğini yaşamakta olan kadınlarda yerleşme lekeleri ve kanaması genelde geçmiş gebelik yaşayanlara göre biraz daha fazla olur.

Ancak adet döngünüz normalden kısaysa, yani 3 günden az sürüyorsa, ped ve tampon doldurmadıysanız, normalden daha pembe veya kahverengiyse, sancılarınız normalden daha az olduysa, yerleşme kanaması yaşama ihtimaliniz daha yüksektir.

Yerleşme Kanaması Neden Olur?

Döllenmeden 10-14 gün sonra embriyo kendini rahim duvarına tutturur. Bu hareket rahim duvarındaki bazı kan damarlarını çatlatır ve kanamaya sebep olabilir.

Adet kanamaları yumurtlamadan 11-14 gün sonra olurlar ve bu nedenle ikisini birbirine karıştırmak olasıdır. Bazı kadınlar adetlerinin bir kaç gün erken geldiğini düşünürler. Yerleşme kanaması genelde beklenen adetin haftasında gerçekleşir.

Kadınlar normal adet akıntılarının nasıl olduğunu genelde bilirler ve genelde bir ilaç kullanımı olmadığı, stres düzeyi değişmediği sürece adet akışı, rengi, kıvamı aynı kalır. Bu nedenle bu daha açık renkli pembe lekelenme biraz garip gelir.

Yerleşme Kanamasına Dair Endişeler

Yerleşme kanaması bir endişe sebebi olmamalıdır ve gelişen bebek için herhangi bir risk teşkil etmez. Eğer adet gecikmesinden bir kaç gün sonrasından daha sonra kanama veya lekelenme yaşarsanız, muhtemelen yerleşme kanaması değildir.

Bu yerleşme sonrası hafif kanama normal görülmez ancak ortaya çıkmasının bir kaç sebebi olabilir:

  • Rahim ağzının özellikle muayene gibi sebeplerden tahriş olması
  • Cinsel ilişkiden dolayı küçük yırtıkların oluşması
  • Ağırlık kaldırma ve spor gibi sebepler
  • Vajinal enfeksiyon

Yerleşme kanaması haricinde lekelenme ve kanama yaşayan kadınların en az %50’si normal, sağlıklı bir gebelik yaşar.

Aşırı kanama özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde daha ciddi şeylerin işareti olabilir. Molar gebelik veya düşük genelde iki temel endişe sebebidir. Bu nedenle doktorunuzu kanamalarınız konusunda bilgilendirmeniz iyi olur. Yaşadığınız başka belirtilerden de bahsetmeyi unutmayın.

İlk trimesterde doktorunuzu lekelenmeler hakkında bilgilendirin. Ayrıca ikinci ve üçüncü trimesterde herhangi bir lekelenme görürseniz, doktorunuzu anında bilgilendirin. Gebeliğinizin herhangi bir anında ağır kanama yaşarsanız, anında acile ve doktorunuza ulaşın.

Bulantı, kusma, baş dönmesi, özellikle tek taraflı karın ağrısı gibi belirtilere sahip olan gebe kadınlar ektopik gebelik yaşayabilirler ve bu nedenle doktoru hemen bilgilendirmek gerekir. Hamilelikte sancılar normaldir ancak sancıların ağrısı artış gösterirse, doktorunuzla görüşün.

Atılacak Diğer Adımlar

Yerleşme kanaması potansiyel bir gebeliğin işaretidir. Eğer adet zamanınıza kadar beklediyseniz ve gebelik testi negatif sonuç verdiyse, hamile olmama ihtimaliniz  yüksektir. Hamile kalmaya çalışırken yerleşme kanamasını gözlemlemek normaldir ancak yerleşme kanaması pek çok kadında görülmez.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.