Herkese merhaba! 2020 nihayet bitiyor. Ve bence, bizi güzel bir telaş aldı. Ne kadar kötü bir yıl olsa da, yılbaşı kutlanmaya değer diye düşünüyorum. Yılbaşı geceleri ile ilgili, Türkiye’de görüp görebileceğiniz en zevkli kadınlardan biri olan kıymetli arkadaşım Ebru Erberdi beni evine davet etti. Bugün özel bir gün. Onunla birlikte, sekiz kişilik bir yılbaşı sofrası organize ettik. Hadi gelin, sizler için nasıl bir yılbaşı sofrası organize ettik birlikte bakalım… 

En güzel masalar, kendi kurduğumuz, kendi objelerimizle kurduğumuz masalardır. Biz de bu nedenle, Ebru Erberdi’nin kendi seramiklerini tabak ve objelerle birlikte masaya yerleştirerek başladık. Kendi topladığı ve boyadığı kozalakları da yerleştirdik. İplerle birlikte birbirine bağlayarak yuvarlak bir şekil verdiği çamları yerleştirdik ve bunlara uygun mum ve çiçekler de kullandık. 

Sofra kurmak, kendini yansıtır. 

Ve misafirlere verilen değer, aslında bu sofra adabından geçer. Neticede, bir yılbaşı sofrası kurmak bir özenmedir. Ve bizim de karşımızdakilere verdiğimiz önemdir. 

Yemek, hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır.  

Yemek sofrası kurarken, çok iyi bilmiyorsanız internetten bakarak sofranızı kurmanızı öneriyorum. Sofradaki küçük bir hata, sizin iş bilmezliğinizi gösterir ve bir davette bunu yaşamak istemezsiniz. 

  • Bir çorba gibi başlangıç varsa, kaşıklar mutlaka bıçakların yanına yerleştirilmelidir. 

Sofrada çatal bıçak düzeni bile çok önemli. Bazen, etkilemek istediğimiz insanlarla dışarıda yemeğe gittiğimizde bile, kalabalık çatal bıçak düzeni içinde zorlanabiliyoruz. 

Kendimizden tarafta sol çatal ve sağ bıçak şeklinde yerleştirilmesinin nedeni, yeme alışkanlığımızdır. Çatal ilk icat edildiğinde, bir şeytan icadı olarak algılanmıştır. Çatalla yemek yiyenleri, kilise öldürmüş. Dolayısıyla çatal, bıçaktan sonra hayatımıza çok zor girmiştir. Ancak bir girmiş pir girmiş. İyi ki girmiş, yemeğimizi kolaylaştırıyor. 

Neden supla koyulur? Neden bez peçete koyulur? Masadaki objelerin yüksekliği nasıl olmalıdır? Mum, hangi adapta konulmalıdır?

Herkesin, masasına göre özel bir dizaynı olabilir. Ancak, bir adaptan gidiyorsak; her zaman için, karşılıklı oturulan masada göz mesafesinden yüksek bir çiçek konulmaz. Ortada kullanılan objeler, asla iki insanın arasında olmamalıdır. Masanın ortasında yer alan yüksek objeler de, gecenin ilerleyen saatlerinde masadan kaldırılır. Genel itibariyle, sofra hazırlanırken göz göze görebilecek şekilde hazırlanmalıdır. 

Mumlar, sofralarımızın vazgeçilmezi. Onları da, genellikle simetrik olarak kullanırsak masada çok güzel bir ahenk yaratır. Yani, bir tarafına mum koyup diğer tarafına koymayarak o simetriyi yakalamadığınız zaman, ahenkli bir sofra olmaz. Göz, biraz simetriyi sever. 

Günümüz sofralarında, her şeyi evinize almak yerine supla gibi bazı malzemeleri kiralamayı da düşünebilirsiniz. 

Yılbaşı Menüsünde Neler Var?

Menü organize edilirken, ilk olarak gelen davetlileri düşünmemiz gerekir. Deniz mahsulleri sevmeyen bir misafiri deniz mahsullerine boğmanın bir anlamı yoktur. Bu bir yılbaşı sofrası olacağı için, hindi yapmak iyi bir seçim olacaktır. Hindiden önce, zeytinyağlıların daha modern sunumları ile davetlilerimize, anne lezzetlerini farklı sunumlarla yaşatabiliriz. 

Tabak Süsleme İçin Pratik Öneriler

  • Kokina çiçeğinin yeşil olan dallarını, kırmızı sprey boya ile boyayın. 
  • Dışarıdan topladığınız yaprakları altın rengi sprey boya ile boyayın. 
  • Davetlilerin ismini yaprakların üzerine yazın. 
  • Yaprağı tabağın üzerine yerleştirin. 
  • Yanına da boyadığınız kokina çiçeğini yerleştirerek tabak tasarımını sonlandırın. 

Son olarak, sprey boya ile boyadığınız narları, yeni yılda bereket getirmesi için sofranın istediğiniz yerlerine yerleştirmeyi unutmayın. 

Bu yılın son güzelliğini yapmaya çalıştım. Bizim için çok güzel bir yıl olmadı ama acısıyla, tatlısıyla 2020’yi geride bıraktık. 2021 sizlere kalbinizden geçen her şeyi getirsin diliyorum. 2021, hepimize sürpriz olsun ama önce sağlık olsun. Herkese iyi seneler!