Yogayı bir çok şekilde tanımlayabiliriz . Bana göre kişinin kendisini ve çevresinde varolan her şeyi anlamasını sağlayan bir yoldur. Herkesin kendine giden yolu farklıdır. Ve bu yüzden yoga da kendi içinde çeşitlenmiştir. Yin yoga da bu yollardan biridir.

Yin yoga da yavaşlarız. Bedenimize, nefesimize odaklanırız, zihni sakinleştirir ve gün içerisinde koşturan bedeni ve zihni yavaşlatırız.Bir müddet sonra bedenimizin ritmini duymaya başlarız.Ve düzenli devam ettiğimizde değişim ve dönüşüm kaçınılmazdır . Çünkü ritmin değişmeye başlar ve sen , beden üzerinde geliştirdiğin farkındalıkla artık bu ritmi bulunduğun  tüm ortamlarda yakalamayı öğrenirsin .

Yin yogayı daha iyi anlayabilmek için önce ‘ yin ve yang’ enerjileri açıklamak istiyorum.


Başka bir haliyle dualite olarak çıkar karşımıza ki düalite ; karşıtlık ve birbirini tamamlayıcılık ilkesini ifade eder. Yin ve yang varoluşun iki yüzünü temsil ederler ve birbirlerini tamamlarlar.Biri olmadan diğeri de olmaz.

Yin ve yang enerjilere  hayatın içinden örnekler verecek olursak;

Yin enerjiler ; Soğuk, pasif, karanlık, yavaş, dişil, su, madde, gizli, gece, yeryüzü, çift… Sembolü aşağı bakan üçgendir.

Yang  enerjiler ; Sıcak, aktif, aydınlık, hızlı, eril, ateş, apaçık, gündüz, gökyüzü, tek… Sembolü yukarı bakan üçgendir.

Aşağı bakan üçgen ve yukarı bakan üçgen ikisinin birleşimi yıldızdır. Yin ve yang enerjilerin birleşimi dengedir.

Yin ve yang iki zıt kutuplardır biri olmadan diğeri de olmaz.Çünkü görünen her şeyde düalite vardır.

Bedenimizde de yin ve yang dokular vardır.Şimdi bunları inceleyelim.

Bedenimizde Yin ve Yang Dokular ve Yoga‘ nın Bu Dokular Üzerindeki Etkisi

Bedenimizde yang dokular denildiğinde akla ilk kaslarımız gelir.Yoganın yang türleri daha çok kasları hedef alır ve hareketli , ritmik , tekrarlı hareketler aracılığı ile kas hücrelerine ve liflere stres uygular.Bedenimizin kas dokuları da yang dokular olduğu için bu stresi sever ve iyi yanıt verirler.

 

Yin dokular ; Bağ dokulardır.Bu bağ dokular ; kemikleri kemiklere bağlayan eklemler; kemikleri kaslara bağlayan ligament ve tendonlar ; kasları birbirine bağlayan fasyalardır.

Fasyalar, Fascia sözcüğü Latince’ de bant bandaj anlamına gelir.Fasya dokusu kemiklerimizi,kaslarımızı ve organlarımızı saran içiçe geçmiş bir ağ yapısıdır . Günümüzde fasyanın genel sağlığımız üzerinde çok etkili olduğunu gitgide de daha da farkediyoruz.

Meridyenler fasyaların üzerinden geçen ve tüm bedeni saran enerji kanallarımızdır. Fasyaların üzerinde olması fizik bedenle ilişkisini açıklar.Çin tıbbında kullanılan ve artık tüm Dünya’da da yaygınlaşan akapunktur uygulaması fasyalar üzerinde belirlenen bazı noktalara belirli bir titreşim verilmesidir.Ve oradan geçen meridyenleri , olması gereken frekansa uyumlar .Orada var olan  enerjisel blokaj çözülür. Yin yogada biz bunu pozlarda 3-5 dakika gibi bir süre kalıp belli meridyen noktalarına stres uygulayarak gerçekleştiriyoruz.

Bedenimizin hem yin hem de yang iki uygulamaya da ihtiyacı vardır.Çünkü bedenimizde hayatın her alanında olduğu gibi yin ve yang enerjilerden oluşur.Bu kısımda bilinçli hareket etmek en doğrusudur.İki uygulamayı da dengelemek önemlidir.

Yin yoga , yin dokuları hedef alır.Yani az önce bahsettiğim bağ dokular…

Bir pozun içerisinde 3-5 dakika gibi bir süre hareketsiz  kalırız. (Deneyiminiz arttıkça pozda kalma süresi de arttırılabilir.)Bu süreçte bağ dokular aktif hale gelir.Üçüncü dakikadan sonra bedenimizdeki sıvı akışı artar, fasyalar yumuşar.Ve meridyenler (enerji kanalları)  aktif hale gelir.Başlarda pozlarda kalmak önce zihni zorlar..Zihnimizle mücadele halinde olabiliriz.Yapmamız gereken şey , gerekli sürede hareketsiz kalıp, zihni ve bedeni gözlemlemek ve nefesine odaklanmak.

Yin dersin başında veya ders sonunda nefes, meditasyon çalışmaları yin yoganın enerjisel etkisini daha da arttırır.Ayrıca yine mantra ve mudra çalışmalarıyla da yin yoga seansları taçlandırılabilir.

Yin yoganın etkilerini hem fiziksel bedende hem de enerjisel bedende rahatça gözlemleyebiliriz. Yin yogayı hayatımıza dahil ettiğimizde bedenimiz üzerinde farkındalığımız artar. Yin yoga boyunca bedenimizi yakından takip ederiz. Ders esnasında olan her şey matın dışınada aynı şekilde yansır. Çünkü ders dışında gündelik hayatta da kendimiz üzerinde gözlem hali devam eder.

Yin yoga bedenini, duygularını ve zihnini tanıman için en iyi yol bana göre.Beden üzerinden enerjileri daha kolay tanıyor ve hissediyorsun.

Yin yogayı herkes uygulayabilir.Yorucu değildir ve kişi kendi sınırları çerçevesinde esneme yapar.Bağ dokuları çalıştırır. Özellikle eklemler ve omurga sağlığı için doktorlar tarafından da tavsiye edilen bir yoga türüdür. Bir eğitmen eşliğinde yapılması önerilir. Yin yoga hem bedensel hem de zihinsel anlamda şifalandıran ve farkındalık geliştiren bir yoga türüdür. Pozlar gerekli sürede ve doğru bir şekilde yapıldığında hem bedensel, hem duygusal hem de zihinsel olarak şifa verir.

Düzenli bir şekilde yin yogayı hayatına dahil ettiğinde değişimin etkileri hemen hissedilir olur. Meridyenlerdeki blokajların çözülmesiyle enerjisel olarak da alan açılır. Meridyenler yani enerji kanalların temizlendikçe omurga üzerinde yer alan 7 ana çakrada dengelenir.