Kadın, erkek hepimizin en doğal, en etkileyici ve aslına bakarsak pratik aksesuarlarımız saçlarımızdır. Canlı, parlak ve gür saçlar yüzümüzün görüntüsünü de olumlu etkileyecek, bizi daha canlı ve genç gösterecektir. Bunun için öncelikle beslenme, yaşam ve temizlik alışkanlıklarımızı sağlıklı yönde değiştirmeliyiz. Eğer saçlarımızı taradığımızda, yıkadığımızda normalden daha fazla döküldüğünü fark ediyorsak kesinlikle beslenme ve cilt, saç temizliği alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Bununla birlikte cilt ve saç sağlığını destekleyen, derinin altında yeni hücre oluşumunu, hasarlı hücrelerin onarımını destekleyen doğal bakım kürlerinden ve maskelerinden de faydalanmak gerekiyor. Bu bakımdan öncelikle saç derisi ve tellerinin koruma, güçlendirme özelliği gösteren doğal besinleri inceleyelim, ardından yıpranmış saçlar için saç bakım maskeleri ve kürlerine bakalım.

Saç sorunlarını önlemek için en faydalı 10 besin!

Saçın derinin altında kalan kısmı olan saç foliküllerinin ne kadar uzun, diri ve kalın olduğu, sizin saçınızın ne kadar sağlıklı, canlı ve gür olacağını belirleyen etkenlerin başında gelir. Bu foliküllerin sağlığı belli bir oranda genetik özelliklere bağlı olsa da çoğunlukla beslenme alışkanlıkları ve saçı, saç derisini temizleme, yağlardan arındırma rutininize bağlıdır. Bu bağlamda öncelikle saçların düzenli aralıklarla temizlenmemesi saç derisinden salgılanan yağın saç köklerini tıkamasına ve onların beslenmesini engellemesine sebep olur. Bu bakımdan öncelikle her gün değil, ancak 2,3 günde bir saçınızı doğal içerikli sabun ve şampuanlarla yıkamanız gerekiyor. İşte bu temizlik aşamasını geçtikten sonra sağlıklı beslenme ve saç bakımına sıra geldi. Bunun beslenme ayağında saç sağlığı için en önemli besinleri sıralayalım.

  1. Somon, saç dostudur!

Omega 3, B12 ve demir deposu olan Somon balığı, kaliteli proteinler bakımından da çok zengindir. Saç derimizin canlanabilmesi, deri altında hücre yenilenmesinin daha hızlı gerçekleşebilmesi için Omega 3 yağ asitleri çok önemli bir ihtiyaçtır. Bu bakımdan beslenme programınıza hafta 1 kez somon eklemeyi unutmayın. Ancak vejetaryen beslenenlerdenseniz, Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan keten tohumunu günde 1 tatlı kaşığı kadar tüketmenizi öneriyorum.

  1. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, ucuzdur ve saç sağlığını destekler!

A ve C vitaminleri saç sağlığında çok önemli olan vitaminlerdir. Pek çok besleyici öğe ile birlikte A ve C vitamini bakımından da zengin olan ıspanak, brokoli gibi koyu yeşil renkli sebzeleri sıklıkla tüketerek saç derinizin ihtiyaç duyduğu vitaminleri, kalsiyum ve demiri almanız mümkün.

  1. Kuru baklagiller, sağlıklı saçların anahtarıdır!

Fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller, saç ve saç derisi sağlığı için çok önemli olan demir, çinko, biotin ve protein kaynağıdır. Özellikle biotin eksikliğinin saç dökülmesi, saç kırılması ve yıpranmasına yol açtığı, bu bakımdan da yıpranmış saçlar için dışarıdan biotin takviyesi alınması yoluna gidildiği bilinir. Bunun yerine kuru baklagiller bakımından zengin beslenmek yeterli olacaktır.

  1. Fındık, ceviz, kaju, badem gibi yağlı tohumlar, saçlarınızı korur!

Cevizin içeriğinde bulunan AHA ve Omega 3, fındıkta bulunan selenyum, çinko içeren kaju ve badem saç sağlığı için mucizevi besinlerdir. Bu bakımdan hem saçlarınızın var olan sağlığını korumak için hem de yıpranan, kırılan saçlarınızı onarmanız için günlük 3-5 taneyi geçmeyecek şekilde ceviz, badem, fındık, kaju fıstığı gibi yağlı tohumları tüketmenizi öneriyorum.

  1. Tavuk ve hindi eti saçlarınızın ihtiyacı olan proteini içerir!

Tavuk ve hindi eti sağlıklı protein kaynağıdır. Sağlıklı bir ortamda yetişmiş çiftlik ve köy tavukları, hindileri sizin tüm vücut sağlığınız ve saç sağlığınız için gerekli olan proteinin büyük bir kısmını sağlar. Yeterli protein alınmadığında ise saçlar yıpranır, güçsüzleşir ve daha erken dönemde beyazlar.

  1. Yumurta hem protein hem de B12 vitamini kaynağıdır!

Cilt ve saç sağlığını korumak isteyenlerin protein ve B12 vitaminleri açısından zengin beslenmeleri gerekiyor. Bu bakımdan hem protein hem de B12 vitamini deposu olan yumurtanın haşlama, omlet ya da bir başka şekilde tüketilmesinin her hangi bir önemi olmazken, önemli olan her gün yumurta yemektir.

  1. Sağlıklı saçlar için tam tahıllara ihtiyacınız var!

Tam tahıllar; çinko, B12 vitaminleri ve demir kaynağıdır. Bu bakımdan sağlıklı saçlara sahip olmak isteyenlerin de tam tahıllı ekmek, kahvaltılık gevrek, un, makarna ve bisküvileri tüketmek önemlidir.

  1. Antioksidan özelliği ve çinko içeriğiyle istiridye saç sağlığında önemli bir yere sahiptir!

İstiridyenin genellikle afrodizyak etkisi bilinir. Ancak antioksidanlar ve büyük oranda çinko barındıran istiridye, saçların sağlıklı olması ve kolay uzamasında da çok etkilidir.

  1. Süt ve süt ürünleri, saçları korur!

Saçtan, tırnağa, kemiklerden, kaslara ya da beyin gelişimine, iç organların çalışmasına kadar her bir hücremizin sağlığı için süt ve süt ürünlerine ihtiyacımız var. Yüksek oranda kalsiyum, kaliteli protein, Whey ve kazein de içeren süt ve süt ürünleri saç dostu ürünlerdir. Bu bakımdan günde bir bardak süt, 1 kase ev yoğurdu, 1 dilim peynir sizin sağlıklı saçlara sahip olmanızda en önemli yardımcılarınız olacaktır.

  1. Havuç, A vitamini deposudur!

Saç sağlığı için olmazsa olmaz vitaminlerden birisi olan A vitamini, havuçta bol miktarda bulunuyor. Bakımlı, gür, sağlıklı, canlı ve iç, dış etkenlere karşı güçlü saçlara sahip olmak isteyenlerin her mevsim günde 1 tane havuç tüketmeleri faydalı olacaktır.

Yıpranmış saçlar için bakım maskeleri

  • Mayonezli onarıcı saç bakım maskesi

Bir kasenin içinde 2 yemek kaşığı mayonez, 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı doğal elma sirkesini karıştırın. Saç diplerine dairesel hareketlerle masaj yaparak maskeyi uygulayın, geri kalanını da saç tellerine, kırık uçlara sürün. Saçlarınızı toplayıp streç filmle sarın ve 1 saat civarında bekledikten sonra ılık su ve şampuanla yıkayın.

  • Ballı yumurta maskesi

Saçlarınız kısa ya da orta uzunluktaysa 1 yumurtayı 1 tatlı kaşığı balla karıştırın. Saçlarınız omuz hizasından daha uzunsa 2 yumurtayı 1 yemek kaşığı balla karıştırıp diplerden başlayarak uçlara doğru masaj yaparak sürün. Saçınızı toplayıp 1 saat civarında bekleyin. Sonrasında ılık su ve şampuanla iyice yıkayıp arındırın.

  • Bitkisel yağlı maske

Birer yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, doğal zeytinyağı, badem yağı ve ceviz yağını bir kasenin içinde karıştırın. Kirli saçınıza diplerden uçlara doğru masaj yaparak uygulayın. Saçlarınızı toplayın, streç filmle kaplayın ve 1 saat civarında bekleyin. Sonrasında ılık su ve şampuanla iyice yıkayıp arındırın.

  • Avokadolu saç maskesi

Yarım avokadoyu çatalla ya da rondo yardımıyla iyice ezin ve püre haline getirin. Bir kasenin içinde ezilmiş avokadoyu, 1 çay bardağı zeytinyağını ve 1 yemek kaşığı balı iyice krem halini alıncaya kadar karıştırın. Kirli saçınıza diplerden uçlara doğru masaj yaparak uygulayın. Yaklaşık 1 saat bekledikten sonra ılık su ve şampuanla yıkayın.

Saç bakım maskesi uygulayacak olanlara öneriler

  • Saç bakım maskelerinin hepsini en az 20-25 dakika, en fazla da 1,5 saat bekletin. Daha fazla bekletmek bazı cilt sorunlarına yol açabileceği gibi, daha az bekletmek de maskenin etkisini görmek, saç derisinin maskeyi emebilmesi açısından verimli olmayabilir.
  • Saç bakım maskelerini yıkarken daha iyi arındırmak adına 2-3 kez şampuanlamayın. Saçınızı bir kez yıkamak yeterli olacaktır. Aksi halde maskenin etkisi azalabilir.
  • Saçınızı kesinlikle çok sıcak su ile yıkamayın. Zira sıcak su saç derinizi fazla yumuşatacak, esnetecek ve gözeneklerin fazla açılmasına yol açacaktır. Bu durum da saçınızın daha fazla dökülmesine sebep olabilir.
  • Yukarıda önerdiğim saç maskelerini haftada 1-2 kez düzenli olarak uygulayarak saçlarınızı onarabilir, yıpranmış saçlardan kurtulabilirsiniz.