Esneme

 “Kedi gibi gerinin…

Vücudunuzu gererek, gerginlikten kurtulun…”

Gerinmek her zaman çok rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Yataktan kalkarken veya kaslarınızı sıkışık hissettiğiniz bir anda gerinin.

Kendi başınıza uygulayacağınız ovma ve germe hareketleriyle boynunuza ve vücudunuza hoş bir gevşeme sağlayabilirsiniz. Stres altında olduğunuzda, boynunuzun ve omuzlarınızın ağrımasının nedeni vücudun kendini herhangi bir tehdit altında hissettiğinde “Yadövüşyakaç!” konumuna getirmesidir. Vücudun birçok parçası bu karışık ve ilkel kendini koruma mekanizmasına katılır. Bu yüzden yoga ve pilates gibi uzatan egzersizleri günlük spor rutininizin dışında yapmanız gerekiyor. Gerinin… Sabah kalktığınızda kollarınızı ve bacaklarınızı birbirinin aksi yönüne uzatarak uzun uzun gerinin. Gün içinde de omurganızı rahatlatın, mesela kollarınızla kapı eşiği gibi yüksek bir yere asılarak kendinizi serbest bırakmanın omurganıza çok büyük rahatlık getireceğini biliyor muydunuz? Haydi siz de çocuklarınızın maymun gibi asılma oyununa katılın, bu eğlenceli çocuk aktivitesini omurga sağlığınız için kullanın. 

Yoga

“Kendinizi sadece fiziksel yönde geliştirmek için yoga yapıyorsanız, siz bir milyonerden sadece bir kuruş istiyorsunuz demektir.”

Kali Ray

 

Hayatımın en zorlandığım dönemlerinden birinde karşıma çıktı, 2000 senesinde üzerime fazlaca gelen hayata karşı güçlenebilmek ve kendimle barışabilmek için başladım yogaya. Ne de iyi yapmışım. Yoga yoğun ve stresli oyunculuk şartları altında kendime huzur bulduğum bir liman, merkezimde köklenmemi sağlayan, duygusal ve bedensel dengemi bulduğum en önemli sistemlerden biri benim için. Yoga ülkemizde de yaygınlaştı, ne üzücü ki bazen sadece fiziksel olarak bir pozisyonun en iyi halde yapılması gibi sunuluyor. Yoga ile ilgilenen eğitmenler, kurslardan sonra zihinleri hâlâ alarmda bedensel itki ile bize yoga yaptırıyorlar. Bir atlet veya jimnastikçi muhteşemliğinde, güzel vücutlar ve rengârenk taytlar eşliğinde yoga sanki merkezinden ve özünden kaymış, giderek insandan ve nefesten uzaklaşır bir hale gelmiş.

 

Bana göre yoga:

İddiasızlıktır…

Hiçbir şey olmamaya çalışmak ve sürekli olarak AN farkındalığında olarak varolmaktır…

Nefesin iziyle beraber akabilmektir…

Kendini bilmektir…

Yoganın ABC’si

Yoga sisteminin genel adı içinde kullandığımız araçların yani duruşların hepsine asana adını vermekteyiz. Asana, vücut ve zihnin rahatlayıp birleştiği sabit duruştur. Bedenle yaptığımız hareketler kaslarımız, kemiklerimiz, eklem ve tendonlarımız üzerinde etkili olduğu gibi, zihinsel ve ruhsal açıdan da beslenmemizi sağlar. Asanalar sayesinde iç organlarımız, kas ve sinir sistemimiz daha sağlıklı hale gelir.

Asanalar çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Bu sınıflamalardan biri hareketli asanalar ve sabit asanalardır. Hareketli asanalar bedene esneklik kazandırır, kasları güçlendirir, akciğer kullanma kapasitesini artırır, sindirim sisteminin çalışmasını sağlar ve salgı bezlerinin işlevselliğini artırır. Yogaya yeni başlayanlar için önerilir.

Hareketli asanalara en iyi örnek Surya Namaskar A ve B yani Güneşe Selam A ve B’dir. Sabit asanalarda ise pozisyonda beş uzun nefes olmak üzere nefesler alınıp verilerek harekette kalınır. Bu duruşlar genelde dönme yani twistler ve sıkıştırma şeklinde olduğu için iç organlara, salgı bezlerine masaj etkisi yaparak toksinlerden arınmamızı sağlarlar. Adrenalin, kortizol, nor adrenalin gibi strese bağlı üretilen hormonlar bağışıklık sistemini olumsuz etkiler; T hücrelerini, akyuvarları (doğal mikrop öldürücü hücreler) işlevsizleştirir. Yoga her anlamda gevşeme sağlayarak bu hormonların salınımını azaltır. Beynin keyif merkezlerini aktifleştiren endorfin üretimini, bağışıklığı güçlendirip hastalıklara karşı direncimizi artırır.

 

Güneşe Selam – Surya Namaskar

 

Klasik Güneşe Selam Serisi:

Güneşe Selam yoga rutinimizin girişinde vücudumuzu açmak ve ısıtmak için kullandığımız 12 duruştan oluşan bir dizidir aslında. Her seviye için uygundur. Uygulama sırasında nefes ve duruş uyum içerisinde akmalıdır. Yogaya yeni başlayanlar ve bel problemi olanlar öne eğilmeleri dizleri kırarak yapabilir. Güneşe Selam vücudu ısıtır, esnetir, rahatlatır, konsantrasyonu artırır, beden-zihin-nefes koordinasyonu sağlar. Sindirim sistemi, dolaşım sistemi, akciğerler, omurga ve bel bölgesine olumlu etki yapar. Tam bir yoga seansı yapamayacaksanız bile Güneşe Selam 1 ve 2’yi beşer tekrar yaparak da kısa bir yoga yapmış olacaksınız.

 

Rahatlama-Arınma

 

Vücudumuz her şart altında çalışmaya, hayati fonksiyonlarımızı yerine getirerek bizi hep canlı tutmaya programlanmış muhteşem bir makine. Ancak her makine gibi onun da bakıma ihtiyacı var. Vücudumuzdan bahsederken sadece bedenimizi kastetmiyorum. Uzakdoğu’da şöyle bir deyiş vardır:”Sen bir ruha sahip bir beden değilsin. Sen bedeni olan bir ruhsun.” Ben de  size aysetolga.com üzerinden  hep bedenimizle beraber ruhumuz ve zihnimizin de olduğunu, bu üçünün dengesinden “İyi Yaşam” kavramını tam anlamıyla anlayabileceğimizin yollarını anlatıyorum.

 

Namaste/ Ruhum Ruhunu Selamlıyor