Bu yazıda, sizlere hayatımda çok faydalandığım hem uzunca yıllardır uyguladığım hem de sizlerin de uyguladığınızda faydalarını göreceğinizi bildiğim bir metottan, yogadan bahsedeceğim. Bunun için de; uzun yıllardır hocam olan ve ülkemizde yogaya gerçek anlamda mesai harcayan değerli üstatlardan bir tanesi, sevgili Şebnem Akbulut’un stüdyosuna konuk oldum.

“Yoga nedir?”, “Neden son yıllarda bu kadar popülerleşti?” ve “Yogaya başlamadan önce nelere ihtiyacımız var?”, “Pratiğe geçmeden önce nasıl hazırlanılır?” konularına değindik. İşte yoga ve yoga ile ilgili merak ettikleriniz…

Yoga, sosyal medyanın da kuvvetlenmesi ile, son yıllarda biraz daha ön plana çıktı. Yoga çok bütünseldir ve insana dair ne varsa kapsıyor. Bu nedenle, yapılacak pratiklerin her biri; insanın her bir katmanına hizmet eder ve kendimizden çıkarak doğa ile bütünleşmeye kadar büyüyüp genişleyebilen bir sistemdir.

Sosyal medyada gördüğümüz, yogaya yeni başlayacakların cesaretlerini kıran bir yaklaşım var. Muhteşem vücutlarla en zor duruşların yapılması, kafa duruşları ve jimnastikçi duruşları ile akrobasiymiş gibi bir tarzı var. Yogaya dışarıdan baktığımızda öyle görünüyor olabilir, ama öyle değil!

Evet, o ters duruşların da şifalı bir değeri var. Bunlar üzerinde emek ve çaba harcamanın da bir değeri var. Bizler, hep bunun sonucunu görüyoruz, aslında bunun yolculuğu önemli. Bir yere giderken yapılan yolculuk çok değerlidir, yalnızca sonucuna takılmayın. Bu yolculuk, bizim için çok değerlidir. Sosyal medyada gördüğünüz o ters duruş pozisyonlarında, çocukluk dönemine ait korkular ortaya çıkabiliyor. Derinlerden çok fazla şey çıkabiliyor; ama, bana sorarsanız o yolculuğa daha çok değer vermek gerekiyor.

Yoga Nedir?

Yoganın sözcük anlamı; “bir olmak, birlik halinde olmak, kendinle bir bütün halinde olmak, kendi yaşadığın doğa, çevre ve dünya ile bir bütün olmak” anlamlarına gelir. Bunu açacak olursak; kendimize baktığımızda bir bütünüz, ama nelerden oluşuyoruz? Bedenimiz var, duygularımız var, işleyen bir zihnimiz var, ruhumuz var ve aslında, bunların denge hali çok önemli.

İnsan olmak, bunların bir bütün halinde işleyişidir ve modern yaşamda buna çok ihtiyacımız var. Ya çok fazla bedene odaklanabiliyoruz ya da masa başı bir çalışansak bedeni unutup zihin odaklı olabiliyoruz. Bu durumda, ortaya inanılmaz bir dengesizlik çıkıyor. Modern yaşamda yoganın sunduğu en önemli hizmeti, dengeyi sağlamasıdır ve buna çok ihtiyacımız var.

Doğa o kadar müthiş bir şeydir ki; doğaya çıktığınızda, toprağa dokunduğunuzda da herhangi bir tekniğe ihtiyaç duymadan bu dengeyi bulursunuz. Ancak, bundan uzak yaşıyoruz. Bu nedenle; yaşamın içerisine böyle teknikleri katmaya ihtiyacımız var. Bu, artık bir ihtiyaç ve sağlıklı insan olmak, yalnızca bedensel dengeden geçmiyor. Zihinsel, duygusal, bedensel ve bütünsel olarak sağlıklı olduğunuzda sağlıklı olabiliyorsunuz. Dolayısıyla, yoga yine bir ihtiyaç haline geliyor.

Yoga Kimler İçin Uygundur?

Her yaştan, herkes yoga yapabilir. Çocuklar da yapabilir. Yogaya başlama yaşı yoktur; yeter ki o kişiye uygun pratik olsun. Daha önce hiç yoga yapmamış birine, 50 yaşından sonra ters duruş öğretmeyi tercih etmiyorum. Peki, her kiloda insan yoga yapabilir mi? Yoga duruşları, fit vücutlara ait bir şey gibi görünse de, aslında öyle değil. Yoga, Amerika’da da çok ciddi bir trend. Kilosu olan olmayan, kadın erkek, herkes yoga yapabilir. Dolayısıyla, yoga herkes içindir.

Her Hastalıkta Yoga Yapılabilir Mi?

“Yoga terapi bakış açısıyla baktığımda, ben kanser hastaları, astım hastaları, omurga problemi olanlar, panik atak hastaları ya da romatizma hastaları ile de çalışıyorum ama doğru pratik ile.” diyor sevgili Şebnem Akbulut. Tabi ki, herkes omurga problemi olan bir hastaya yoga yaptıramaz. Bu noktada, doğru kişiyi seçmek oldukça önemli.

Yoga Terapi

Yoga terapi, bir hastalık ile gelen bir kişiye yoga öğretisi ile yaklaşmaktır. O hastalık ile gelen kişiye nasıl bir pratik programının uygulanacağını bilmek önemlidir. Yoga terapi, Türkiye’de, “Ben bu kişiye zarar vermeden nasıl yoga yaptırırım?” konusu ile karıştırılıyor. Ancak burada önemli olan, “Sen, bu kişiye faydalı olabilecek ne yaptırırsın?” sorusudur. Dolayısıyla, zarar vermeden neler yaptırılabileceği değil, fayda sağlayacak nelerin yaptırılabileceği önemlidir.

Yoga için bir gereklilik olmadığından yukarıda bahsettim. Her yaştan, her kilodan herkes yapabilir, her hastalık da aslında yoga ile iyileşebilir. Benim için yoga, içsel yolculuğum için bir aydınlanma aracı, şifalandığım bir yerdir; ama aynı zamanda, yoga ile fit de olabiliriz.

Sevgili Şebnem Akbulut ile yoga ile fit kalma serisi başlatmaya karar verdik. Spiritüel gibi görünen bir öğretinin; arka planda bedeni nasıl çalıştırabildiğini ve kendi beden ağırlığımız ile nasıl fit ve sağlıklı kalınabileceğini sizlere göstereceğiz. Siz de hazırsanız, Youtube kanalımı takipte kalın! Hoşça kalın.