Bedeninizin sınırlarına saygı duyarsanız, o da sizin isteklerinizi yerine getirecektir. Tedavi olmaktansa önlem almanın daha akılcı bir yaklaşım olması gibi, yoga da, bedenimizin limitlerini dikkatli bir şekilde gözlemleyerek yapılması gereken bir pratiktir. Yoga yaparken önemli olan ne kadar fazla pozda durduğunuz değil, pozlarınızın kalitesidir. Pozlara ve bedeninize hak ettikleri önemi verirseniz, olası sakatlanmalardan da korunursunuz.

Bütün bedenler farklıdır

Yoga pozları genelde bir egzersiz gibi ele alınır. Fakat antik çağların bakış açısıyla yoga salt bir egzersiz değil, farkındalık, rahatlama, konsantrasyon ve meditasyonu beslemek için fiziksel bedeni çeşitli pozlara sokma tekniğidir. Ancak çoğumuz için tipik bir yoga dersi şöyle geçer:

 

  1. Mata oturur ve eğitmen söylediği için bir takım pozlarda dururuz ve yanımızdakininçok iyi yaptığını görürüz (en azından bizim gözümüzde).
  2. Bir pozda istediğimiz kadar duramıyoruzdur çünkü biraz rahatsızlık hissederiz.
  3. Sınıftaki herkes o pozda ne kadar kalabildiğimizi gözetlediği için pısırık olmamak adına kendimizi daha da zorlarız (bu sırada herkes herkesin kendine baktığını zannediyordur).

 

Gerçek şu ki, kimse size bakmıyor. Yoga tüm sınıfın senkronize olmak zorunda olduğu bir takım çalışması değil. Tersine, vücudunuzun o gün neler yapabileceğini görmenizi sağlayan kişisel bir çaba. Her bir poza nasıl yaklaştığınız, o dersten alacağınız faydadır. Bu da, eğitmeninizin verdiği talimatlara uyarak yapılabilir.

 

Derse girerken rekabetçi ruhunuzu ve egonuzu kapıda bırakıp vücudunuzla iş birliği yapmanız çok önemli. Arada bir denge olduğunu unutmamamız gerekir. Yıllarca yoga yapsanız bile, bazı pozların bedeniniz için hala uygun olmadığını görebilirsiniz. Bu basit durumu kabullenmek bile, bütün bedenlerin farklı olduğu gerçeğine saygı duymak için bir motivasyon olabilir.

 

Fazla esnemenin tehlikeleri

 

Yogada yaşanan sakatlanmaların çoğu, fazla egzersiz ve aşırı esnemeden kaynaklanır. Yoganın en büyük getirilerinden biri, kendi bedenimizi dinleme ve anlama kabiliyetimizi geliştirmesidir. Fakat bu farkındalık zaman alır. Ayrıca, hem eğitmenlerin hem diğer yoga yapanların kendimizi fazla zorladığımızı fark etmeyerek bizi cesaretlendirmeleriyle de gölgelenebilir. Sakatlanmalardan kaçınmak için, bedenimiz, bazı pozlarda zayıf kasları kullanarak bunu telafi etmek isteyebilir. Bu da zamanla sakatlanmalara ya da yanlış hizalanmalara yol açar.

 

Bir kas uzadığında, bu sadece kas hücrelerini değil, etraflarındaki bağ dokularını da ilgilendirir. Kasları esnetmekten bahsettiğimizde, asıl esneme bu bağ dokulardan geliyor demektir. Çok fazla esneme gerçekleştiğinde, bu dokular esnekliğini yitirir ve daha az işlevsel olurlar. Yani bir kere aşırı esnedi mi, bir daha orijinal formunu almaz. Zaman içinde bu, kas zayıflığına dönüşebilir.

 

Bağ dokularımız, iyileşme dönemini kolaylaştıran iyi bir kan dolaşımına sahiptir. Fakat sürekli olarak fazla esnemeye neden olursak, tendonlar ve bağlar dahil kasları çevreleyen yumuşak dokular mikro yırtıklar geliştirmeye daha müsait olurlar. Eğer egzersiz şeklimizi değiştirmezsek, bu mikro yırtıklar daha büyük yırtıklara ve sonunda da sakatlanmalara dönüşebilir. Bedenimizin esnek olup olmamasından bağımsız olarak, yoga pratiği sırasında yapabildiğimizden daha fazla seviyelerde esneyerek bu tarz yırtılmalara fark etmeden sebep olabiliriz.

 

Her bir beden, kendine has olarak yaratılmıştır. O yüzden sınırlarınız dahilinde egzersiz yapın.

 

Yoga sakatlanmalarını önlemek için

 

  • Herhangi bir rahatsızlığınız varsa, ders öncesinde eğitmeninizle konuşun ki, size özel değişiklikler yapabilsin. Özellikle kas ve iskelet problemi olanlar için gerekli önlemler alınmazsa, ciddi kas hasarları ve sakatlıklar yaşanabilir.
  • Mükemmel yoga pozu diye bir şey yoktur. Sabırlı olun ve yapabileceğiniz en iyi pozu zamanla oluşturun.
  • Yanınızdakilere bakarak değil eğitmeninizin talimatlarına uyarak,yoga pozlarının nasıl doğru bir hizalama ile gerçekleştiğini öğrenin. Bazı eğitmenler ders sırasında düzeltmeler yapar. Eğer sizin eğitmeniniz yapmıyorsa, dersten sonra yanına gidip bazı pozları nasıl düzeltebileceğinizi öğrenin.
  • Bir iki özel ders alın. Hangi açılardan güçlü hangi açılardan zayıf olduğunuzu öğrenip, yorum dinleyerek ve zorlayıcı pozlar üzerinde çalışarak yoga pratiğinizi geliştirebilirsiniz.
  • Gerilme hissettiğiniz pozlarda değişiklikler yapmak için battaniye ya da bloklar gibi yan ekipmanları kullanın. Doğru kasları çalıştırmak için, pozları daha iyi hissetmenize yardım ederler.
  • Kendinize ve yogada geldiğiniz seviyeye uygun bir ders seçin.

 

 

Bütün bedenlerin farklı olmasının yanı sıra, her günün de farklı olduğunu unutmayın. Bazen, bedenimiz dün ya da bir hafta önce girdiğimiz pozlara giremeyebilir. Bedeninizin nasıl hissettiğine dikkat edin ve sınırlarınızın ötesine geçmeye çalışmayın.