Yoga yapmaya başlamak istiyorsunuz ya da bir süredir yoga yapıyorsunuz, ancak yoga yapmak için günün hangi saatini daha uygun olduğunu bilmek alacağınız olumlu etkiyi de artıracaktır. Ancak bu doğru zaman dilimini bulabilmek pek çok şeye bağlıdır. Size bu konuda önerebileceğim en net ve doğru yol; yoğun temponuz içinde ne zaman vakit ayırabilirseniz yoga yapın!

Pek çok yoga uzmanı ve yoga okulları, yoga yapmak için en doğru zamanın tam da güneş yükselirken ki an olduğunu söylerler. Ancak iş ve sosyal yaşam programlarınız, gece geç vakitlere kadar çalışmak durumunda kalmanız buna izin vermeyebilir. Siz gece geç vakitlere kadar çalışan ya da gezip tozan biriyseniz sabah erken saatte yoga sizin için uygun değildir. Yoga; zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak günün her saati uygulandığında size fayda sağlayacaktır. Bu bakımdan size düşen görev kendi yaşam biçiminize ve temponuza göre sizin için en iyi yoga zamanını belirlemektir.

Yoga için doğru ya da yanlış zaman diye kavramlar yoktur ve böyle kısıtlamalarda bulunanlara da inanmayın. Her bireyin kendisini enerjik, dingin, dengeli, motive, uyanık hissettiği zaman dilimi farklıdır. Bu sebeple siz kendinize; benim için en uygun saat hangisi diye sorun ve buradan alacağınız yanıta göre de yoga saatinizi belirleyin.

İşte bunları aklımdan çıkarmadan sabah ya da akşam saatlerinde yapılan yoganın artılarını, eksilerini sizin için bir liste haline getirdim. Bu liste sizin en doğru yoga saatinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.

Sabah saatlerinde yoga yapmanın faydaları

  1. Güne daha hareketli ve enerjik başlarsınız!

Her sabah alarm çaldığında ağrılar, acı ve kaslarda sertlik mi hissediyorsunuz? Herkesin derdi, doğanın bir sonucu olan yaşlanmaya mucizevi bir çözüm bulamazsınız, ancak yorgunluk, acı ve ağrıları yoga ile en aza indirebilirsiniz. Bunun için sabahları egzersiz yapmak, özellikle de yoga yapmak, eklem sertliklerinizi azaltacak, kas gücünüzü ve esnekliği artıracaktır. Sabahları yoga yaparak güne daha enerjik ve motive bir şekilde başlayın, kalça kaslarınızı gevşetin, omurga ve omuzlarınızı esnetin ve daha dinç bir gün geçirin.

  1. Metabolizmanızı hızlandırın!

Düzenli olarak yoga yapmanın metabolizmayı hızlandırdığı ve kan şekeri düzeyini dengelediği biliniyor. Metabolizmayı uyaran, sindirim sistemini güçlendiren, kan şekerini dengeleyen yoga, bu konuda ağır, şiddetli, güçlü egzersizlerden daha etkilidir.

  1. Enerji kazanın ve sindirim sisteminizin fonksiyonlarını destekleyin!

Geleneksel yoga hareketlerini aç karnına uygulamak en doğrusudur. Özellikle sabah erken saatlerde yapılan yoga, çok faydalıdır. Çünkü uyku esnasında midenizdeki besinlerin çoğu sindirilmiştir. Aksi halde tok karnına yoga yaptığınızda vücudunuz enerjisinin bir bölümünü bu besinleri sindirmek için harcayacaktır. Bu bakımdan sabah kahvaltısından 1 saat öncesinde yoga yapmanız doğru olur.

  1. Bütün gün neşeli ve dinç olmanızı sağlar!

Gülümseyin! Sabah saatlerinden yapılan yoga ruh halinizi ve zihinsel keskinliğinizi artırır. Sabah yoga yapıp da işe gidenlerin gün boyu anksiyete ve stres yaşama riski daha düşüktür. Zira yoga vücudun stres tepki sistemlerini değiştirir, kalp atış hızı değişkenliğini azaltır ve zihni, vücudu sakinleştirir.

  1. Yapılacaklar listenizi rahatlıkla tamamlayın!

Günü güvenle ve mutlu bitirin! Güne yoga yaparak başlamak, kendiniz için iyi bir şeyler yapmaktır. Günün saatleri ilerledikçe insanların dikkatleri dağılır, sinirleri bozulur. Ancak güne yoga egzersiziyle başladığınızda beklenmedik bir iş toplantısı, iş yemeği, acil durumlar sizin için daha katlanılır hale gelecektir.

  1. Kendinizle iletişime geçin!

Sabah saatlerinde yoga yapmak, günün stresli, yoğun ve yorucu kaosuna başlamadan öncesinde kendinizle ve özbenliğinizle baş başa kalmanızı sağlar. Bu sayede günün ilerleyen saatlerinde sizi üzecek, sıkacak, strese sokacak konulara daha az kafa yorarsınız. Gün boyu kendinizden daha çok memnun olursunuz. Çünkü sabah yaptığınız yoga, kendinizle ve dış dünya ile barışmanızı sağlıyor. Yoga sayesinde kendinize ve nefesinize odaklanmayı öğrenir, zihninizi eğitir, duygu ve düşüncelerinizi kendiniz yönetirsiniz.

Sabah saatlerinde yoga yapmanın zararları

  1. Bedeniniz serttir!

Sabahları kaslarınız soğuk ve eklemleriniz sert olduğu için esnemek sizin için zor olabilir. Hafif şiddetli hareketler; kaslarınızda, eklemlerinizde ve bağlarınızda ağrı hissetmenize sebep olabilir. Akşamları genellikle kaslarınız sıcaktır, ancak sabahları daha uzun ısınmaya ihtiyacınız olabilir. Vücudunuzu yormadan önce rahatlayın ve kaslarınızın yorulmasına izin vermeyin.

  1. Gece yaşamını seviyorsanız, sabah yogası sizin için uygun değildir!

Gece ilerleyen saatlere kadar ayaktaysanız, sabahları uyanmakta zorlanıyorsanız, günün erken saatlerinde yoga yapmak sizi zorlayabilir. Enerjinizi, motivasyonunuzu ve farkındalığınızı sonuna kadar kullanmak istiyorsanız, uykunuzu yeterince almış olmak durumundasınız. Yogadan da istediğiniz verimi almak istiyorsanız yeterince dinlenmiş olmalısınız.

Sabahları yoga yapabilme gücünü kendinizde bulabilmeniz için 3 basit öneri

  1. Gününüzü doğru bir şekilde planlayın. Kendinizle baş başa kalmak için kendinize verdiğiniz randevu her şeyden daha önemlidir. Dikkatinizi dağıtacak diğer durumları görmezden gelin ve kendinize zaman ayırmayı alışkanlık haline getirin.
  2. Yoga ya da başka egzersizler öncesinde mutlaka vücudunuzu ısıtın. Bu sayede hem zihninizi hem de bedeninizi yogaya hazırlamış olursunuz. Eğilme, bükülme, gerilme hareketleri vücudunuzun tüm kaslarının ısınmasına yardım edecektir.
  3. Egzersizlerinizi pijamalarınızla yapın ya da yoga kıyafetlerinizle yatıp uyuyun, onlarla uyanın. Bu sayede kıyafetlerinizi değiştirme zorunluluğundan üşenmezsiniz, motivasyonunuz düşmez.

Akşam yogasının faydaları

Sabah saatlerinde yoga yapmak size zor geliyorsa, akşam saatlerinde yoga yapmanız için de geçerli sebepler var.

  1. Akşam saatlerinde kaslarınız sıcaktır ve yogaya hazırdır!

Bütün gün boyunca hareket halindesiniz ve dolayısıyla da kaslarınız yeterince sıcak. Bu bakımdan akşam saatlerinde yapılan yoga, gün içinde kaslarınızda hissettiğiniz ağrı, acı ve gerginlik yoga sayesinde hafifleyecektir.

  1. Daha yüksek enerji, daha iyi performans demektir!

Çoğu kişinin dayanıklılık eşiği akşam saatlerinde, sabahkinden daha yüksektir. Yatağınıza gömülmeden önce yüksek enerjiye sahip olmak, fiziksel veriminizi artırmak sizi yaşama karşı daha fazla motive edebilir. Bu sayede de fiziksel performansınız da artar.

  1. Ertesi gün için tüm besinleri sindirmiş olun!

Pek çoğumuz akşam yemeğini biraz fazla kaçırır. Akşam saatlerinde yapılan yoga, gün boyunca yediğiniz tüm besinleri sindirmenize yardımcı olacaktır. Sadece yogadan 2-3 saat öncesinde yemeyi, içmeyi bırakmış olmalısınız. Başka bir yol olarak da, akşam yemeğinizden 1 saat öncesinde yoga yapmayı deneyebilirsiniz. Bu özellikle sindirim sisteminizin fonksiyonlarını yerine getirmesi için çok faydalı olur. İyi bir yoga seansı; şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal ve mide krampları gibi sorunları önemli ölçüde azaltır.

  1. Gevşeyin ve daha kaliteli bir uyku çekin!

Yoga, zihninizi rahatlatmaya yardımcı olan parasempatik sinir sisteminizi tetikler ve ertesi gün boyunca kaotik semptomlar yaşama riskinizi azaltır. Düzenli olarak yoga yapanların, stres düzeyinin önemli ölçüde azaldığı bilimsel bir gerçektir. Uykusuzluk ve diğer uyku bozukluklarının tedavisinde yoganın, ilaçlardan daha etkili olduğu da biliniyor.

  1. Günü mutlu bir şekilde noktalayın!

Gün boyunca zihinsel ve fiziksel özelliklerinizi olumsuz etkileyen toksinleri akşam saatlerinde yapacağınız bir yoga seansıyla tamamen atabilirsiniz. Yoga sayesinde gününüzü huzurlu bir şekilde bitirin. Bu sayede kendinizi rahatlamış, tazelenmiş ve gençleşmiş hissedeceksiniz.

Akşam saatlerinde yoga yapmanın zararları

  1. Uykunuz bölünebilir!

Yorgun bir günün ardından yapılan yoga gözlerinizin biraz açılmasına yardım edebilir. Ancak uykunuzu da kaçırma ihtimali var. Akşam saatlerinde yoga yaparken aşırı yoğun, zor hareketleri tercih ederseniz, vücudunuzu rahatlatmak yerine daha fazla yorabilirsiniz. Bu bakımdan vücudunuzu rahatlatmak için daha fazla esnemeye, sakin bir şekilde uzanma, gerilme hareketleri yapmaya çalışın. Sırt üstü yatarak omurgayı esnetme hareketleri ya da mutlu bebek pozisyonunda kalma gibi yoga egzersizlerine daha fazla zaman ayırın.

  1. Hiperaktif düşüncelere dalabilirsiniz!

Gün boyu çalışmaktan yorulmuş zihniniz, akşam yogasıyla birlikte günün sonunda dikkat dağınıklıkları yaşayabilirsiniz. Sabah toplantılarında, öğle yemeklerindeki sohbetlerdeki düşünceleriniz akşam yogası yaparken aklınızdan bir türlü çıkmaz ve nefes alma şeklinize bir türlü odaklanamayabilirsiniz. Dikkatinizi dağıtan bu düşünceler zihninize geldiğinde, onların çok da can sıkıcı olmadığını düşünün ve yeniden farkındalığınızı nefesinize ve vücudunuza yönlendirin.

Akşamları yoga yapabilme gücünü kendinizde bulabilmeniz için 3 basit öneri

  1. Yoga minderinizi erken saatlerde alın ve rahat bir şekilde oturun. Sırtınızı uzatın, esnetin, gerin ve “çocuk pozisyonu” alın. Dikkatinizi tamamen nefesinize verin. Günün stresinden, kaosundan kurtulmak için en doğru zamanın bu olduğunu düşünün.
  2. Kendinizle baş başa kalabilmek için, kendinize bir akşam randevusu verin ve bu randevuyu asla kaçırmamaya odaklanın.
  3. Uykuya hazırlanmak için “savasana pozisyonunu” (sırtüstü uzanıp, kolları ve bacakları hafif açma) daha uzun tutun.