Yoğurt Nedir?


Yoğurt, sütün bakteriyel fermantasyonu ile üretilen popüler bir süt ürünüdür. Yoğurt yapmak için kullanılan bakterilere; sütte bulunan doğal şeker olan laktozu fermente eden “yoğurt kültürleri” denir. Bu süreç, süt proteinlerinin kesilmesine neden olan bir madde olan laktik asit üretir ve yoğurda benzersiz lezzet ve doku kazandırır.
Yoğurt her çeşit sütten yapılabilir. Yağsız sütten yapılan çeşitler yağsız, yağlı süt ise tam yağlı yoğurt olarak kabul edilir. Renklendirici içermeyen sade yoğurt, keskin, lezzetli ve net beyazdır. Maalesef, çoğu ticari marka, şeker ve yapay tatlandırıcı gibi ek maddeler içermektedir. Bu tür yoğurtlar sağlığınız için iyi değildir. Öte yandan, sade, şekersiz yoğurt birçok sağlık yararı sunar.

Önemli Besin Öğeleri Bakımından Zengin Olan Yoğurt Doyurucudur

Yoğurt, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu hemen hemen her besin maddesini içerir. Çok miktarda kalsiyum, sağlıklı dişler ve kemikler için gerekli bir mineral olarak bilinir. Sadece bir bardak yoğurt günlük kalsiyum ihtiyacınızın % 49’unu karşılar.

B vitaminleri, özellikle B12 vitamini ve riboflavin, her ikisi de kalp hastalığına ve bazı sinir tüpü doğum kusurlarına karşı koruyabilen bir besindir.

Bir fincan yoğurt aynı zamanda günlük fosfor gereksiniminin % 38’ini, magnezyum ihtiyacının % 12’sini ve potasyum ihtiyacının ise % 18’ini sağlar. Bu mineraller kan basıncını, metabolizmayı ve kemik sağlığını düzenlemek gibi çeşitli biyolojik aşamalar için gereklidir.

Tüm bunlara ek olarak yoğurt sadece bir kase bile tüketildiğinde tokluk hissini artırır ve açlığı bastırır. Özellikle kan şekeri çabuk düşen ve insülin direnci derdinden muzdarip insanların diyetlerine ara öğün olarak yoğurt eklemeyi ciddi ciddi düşünmesi gerekir.

Sindirim Kolaylığı Sağlayarak Kilo Almayı Önler ve Kilo Vermeyi Hızlandırır

Bazı yoğurt türleri, canlı bakteri olarak da bilinen probiyotikler içermektedir. Bu probiyotikler tüketildiğinde sindirim sisteminin sağlığına faydalı olabilir. Ne yazık ki, birçok yoğurt pastörize ediliyor. Pastörize, yoğurdun içerdiği yararlı bakterileri öldüren bir ısıl işlemdir.

Yoğurdunuzun etkili probiyotikler içerdiğinden emin olmak için evde kendiniz yapabilirsiniz.
Bifido bakterisi ve Lactobacillus gibi yoğurtta bulunan bazı probiyotik türlerinin, bağırsağı etkileyen yaygın bir bozukluk olan irritabl bağırsak sendromunun (İBS) rahatsız edici semptomlarını azalttığı gösterilmiştir.

Bir çalışmada, İBS hastaları düzenli olarak mayalanmış süt veya Bifidobakteri içeren yoğurt tükettiler. Sadece üç hafta sonra, şişkinlik ve dışkı sıklığında iyileşmeler olduğu bildirildi.

Başka bir araştırma, Bifidobakteri ile yoğurdun, herhangi bir sindirim sistemi hastalığı olmayan kadınlardaki sindirim zorluğunu azalttığını ve yaşam kalitesini geliştirdiğini ortaya koydu. Dahası, birçok çalışma, probiyotiklerin antibiyotik ile ilişkili ishale ve aynı zamanda kabızlığa karşı koruyabileceğini bulmuştur.

Yoğurt, sindirim sağlığını geliştirerek ve kabızlığı önleyerek kilo vermeye yardım edebilir, bunun yanı sıra kilo almayı önler. Yoğurdun bağırsak sağlığını düzenlemesi sayesinde düzenli dışkılama kilo almanızı sınırlandırır.

Her Gün Yoğurt Yemek Kilo Verdirir

Kalıcı kilo kaybına ulaşmak için öğrenmeniz gereken en önemli şey, aslında daha az yemek yemek yerine, daha çok yemek yemeyi öğrenmektir. İnsanların çoğu kilo vermek için aç kalmaları gerektiğini düşünüyor. Bu tamamen yanlıştır! Aslında, kalori alımını azaltmak, sadece ilk birkaç haftada kilo vermenizi sağlar. Diyetinizin ilk birkaç haftası harika geçer, ancak daha sonra kilo kaybı tamamen durur. Kilo kaybını tekrar harekete geçirmek için daha fazla yemek yemeniz gerekebilir.

Sadece daha çok yemeniz gerekmez aynı zamanda kaliteli de beslenmeniz gerekir. Yani çok yerken, ne tükettiğiniz önemlidir. Diyet, kalorisi az ama aynı zamanda da besleyiciliği yoğun olan gıdalar üzerine yoğunlaşıyor, böylece her öğünden en iyi sonucu alıyorsunuz. Odaklanılması gereken en önemli gıda gruplarından biri, kalsiyum bakımından zengin yiyeceklerdir.

Knoxville Üniversitesi’ndeki araştırmacılar diyetteki kalsiyumun doğrudan kilo verme çabalarınızı etkilediğini keşfetti. Yüksek kalsiyumlu gıdalar, özellikle süt kaynaklarının, diyet sırasında vücutta yağ yakımını artırdığı ve metabolizmayı koruduğu gösterilmiştir. Yüksek düzeyde kalsiyum, güçlü kemikler inşa ederek vücudunuzun daha genç olmasına da yardımcı olur. Bu çalışma, en fazla yararı elde etmek için; günde üç porsiyon süt ürünü tüketmenizi öneriyor.

Kalsiyum alımınızı artırmak da doğrudan göbek yağını azaltabilir. 2007 yılı Obezite Derneği Toplantısında sunulan bir çalışmada, kalsiyum takviyesi sonrasında belirgin abdominal yağ azalması görülmüştür. Yedi haftalık çalışma boyunca, katılımcılar her gün 3-4 porsiyon süt veya yoğurt tükettiler. Veriler, az kalorili diyetle birleştirilmiş güzel bir egzersiz programının ve süt tüketimindeki artışın, metabolizmayı, yakılan vücut yağının miktarını etkilemek için önemli ölçüde hızlandırdığını gösteriyor.

Ayrıca yüksek protein içeren gıdalara odaklanmak isteyebilirsiniz. Vücudunuz için yüksek miktarda protein alarak bütün gün kendinizi doygun hissedeceksiniz. Protein ayrıca, fazla kalori yakacağınız bir egzersiz programına ayak uydurmanız için gereken enerjiyi de sağlar.

Kalsiyum ve protein açısından zengin gıdaları birlikte tüketmek kilo kaybı için en iyi karışım gibi görünüyor. Birleştirildiğinde, bu iki besin grubunun klinik olarak; metabolik hızı artırdığı ve sindirimi ve bağırsak sağlığını iyileştirdiği kanıtlandı.

Her iki besin öğesi bakımından da yüksek olan gıda grubu süttür. Bununla birlikte, yüksek miktarda kalsiyum ve protein içeren süt ürünleri, genellikle yağdan olduğu kadar kalorilerden de yüksektir, bu da onları diyet yapanlar için kötü bir tercih haline getirir. Bu sebeplerden ötürü, aşırı kilolu çoğu insanların mandıra ürünlerinin tüketimini artırmaması daha doğrudur.

Ancak yoğurt bir istisnadır. Yoğurt, az yağlı, protein ve kalsiyumla dolu bir besindir. Fazla yağ ya da kalori olmadan sütün sağladığı tüm avantajları sağlar ve aslında diğer süt ürünlerine göre daha fazla kalsiyum ve protein içerir.

Yoğurt özellikle yağ yakmaya yardımcı olan ve kilo kaybını teşvik eden kalsiyum bakımından zengin bir gıda maddesi olarak incelenmiştir. 2005’te yapılan bir Tennessee Üniversitesi çalışması, günde üç porsiyon yoğurt yiyen kişilerin, sadece kalorileri alımını azaltıp beslenme planlarına kalsiyum eklemeyenlerden % 22 daha fazla kilo ve % 61 daha fazla vücut yağı verdiklerini göstermektedir. En fazla kilo verenler, diyet yaparken, kritik yağsız kas kütlelerini de korumayı başarabildiler, çünkü kas kütlesi yüksek metabolizma hızının korunması için şarttır.

Her gün yoğurt yemek, bağışıklık sisteminizi de destekleyebilir ve genel iltihaplanmayı azaltabilir. Kötü (LDL) kolesterolü düşürür. Son olarak, çoğu yetişkin süt ürünleri tükettiğinde sindirim problemleri yaşar, çünkü vücutları laktaz enzimini yeteri kadar üretmez. Yoğurt doğal olarak laktaz içerir, bu da laktazı diğer süt ürünlerini tolere edemeyenler için sağlıklı bir alternatif yapar. Bütün bu nedenlerden dolayı, her gün yeni diyetinizin bir parçası olarak yoğurt tüketmeniz gerekir.

7 Günlük Yoğurt Diyeti

1.Gün: 5 pişmiş patates ve 6 bardak sade yoğurt
2. Gün: 120 gram haşlanmış tavuk ve 6 bardak yoğurt
3. Gün: 120 gram dana eti ve 6 bardak yoğurt
4. Gün: 150 gram balık ve yoğurt
5. Gün: Meyve ve sebzeler (muz veya üzüm hariç) ve 6 bardak yoğurt
6. Gün: Yoğurt
7. Gün: Maden suyu ve yoğurt