Neden Youtube kanalı açtım? Youtube kanalımı nasıl yönetiyorum? Devir madem cilalı imaj devri ve her şey hareketli görüntü; o zaman elimizde bir tek mecra kalıyor, Youtube.

Youtube, biliyorsunuz ki aslında 1990’lardan beri var olan ve bizim hayatımıza video kliplerle, Türk filmlerinden alıntılarla giren bir video mecrasıydı. Ancak, özellikle son 5-6 senelik süreçte, bir Youtuber kavramı geldi. Firmaların ya da ajansların yüklediği profesyonel videoların dışında, artık o da kişiselleşmeye başladı. Blog mantığında, insanlar artık kendilerini çekerek, montajlayarak Youtube’a yükler hale geldi.

“Elimin altında böyle bir mecra varken, kullanmamak olmazdı” dedim. İçeriklerimin video formatında olmasının, dijital dünyada var olma misyonumla örtüştüğünü düşünüyorum. Dolayısıyla da, video çekmek boynumuzun borcu olmuştu. Peki, ne zamandan beri video çekiyorum? 2016 yılından beri çekiyorum. Kolay olmadı, zor bir mecra. Takipçi sayısı da yavaş yavaş yükseliyor. Benim içeriklerim, daha farklı bir kitleye hitap ediyor.

Youtube Kanalı Neden Açılır?

Youtube kanalı sizin için bir gelir modeli mi olacak? Ya da sosyalleşmek, daha büyük kitlelerin size hayran olmasını mı istiyorsunuz? İnsanların Youtube kanalınızdan vereceğiniz mesajlardan faydalanacağını mı düşünüyorsunuz? Kafanızda misyonlarınız varsa, bu sizin kanalınızı netleştirecektir. Eğlenmek için de açabilirsiniz. Youtube’da böyle pek çok kanal var. Zaten, gençlere yönelik sayfaların pek çoğunun böyle olduğunu düşünüyorum.

– Öncelikle Amacınızı Belirleyin

Benim bir amacım zaten vardı, www.aysetolga.com zaten bir konseptti. Websitemde yer alan kategorileri Youtube kanalıma adapte ettim. Beslenme, spor, sağlık güzellik, kişisel bakım, doğal terapiler gibi farklı kategorilerdi. Bunların içerisine vlog, yani gezi videoları eklediğim bir içerik listesi de ekledim. Bu içerik listesinin içerisini; konusunda uzman insanlarla, doktorlarla, spor hocalarıyla, farklı farklı kişilerle ve kendi bilgi birikimimle doldurmaya başladım.

Bunu yaparken, içerikleri belirlemeniz gerekiyor. İçeriklerim, benim hakim olduğum konular. Yani, bunları başka birisi benim için çalışmıyor. Zaten, bu içeriklere hakim olmadığınızda insanların bunu anladığını düşünüyorum. Yani, izleyenlere çok kolay geçtiğini düşünüyorum. Bu yüzden de; anladığınız, bildiğiniz, gerçekten hakim olduğunuz konularla ilgili içerikleri önceden çalışarak yaparsanız, bence çok daha iyi olur.

İçeriklere Nasıl Karar Veriyorum?

Bir içerik ajansıyla çalışıyorum. Onun dışında, kamera arkasında Kürşat ve Berrakla, profesyonel bir ekiple çalışıyorum. Berrak, bütün içerikleri benimle birlikte çalışıyor, araştırmaları yapabiliyor, bana bazı konularda “Bunları çektik” ya da “Bunları çekelim” diyor. Yani aslında, beni yönlendiren bir ekibim var. Ben, bunları çok yoğun bir tempom ve farklı farklı işlerim olduğu için yapıyorum. Ama, siz gerçekten sadece bir Youtube kanalı açıp öyle ilerlemek istiyorsanız, kendiniz de yapabilirsiniz. Bunlarla ilgili kullanabileceğiniz çok fazla program var ama tabi ki amatör uygulamalara gitmemenizi öneririm.

Yatırım Yapmanız Gerekiyor

Mutlaka, Nikon ya da Canon marka profesyonel bir kamera almanız gerekiyor. Bunların, aynasız adı verilen ve wi-fi özellikli olan, yani aynı anda internete bağlanarak sizin bütün görüntüleri telefonunuza ve başka mecralara atmanızı sağlayan özelliği olursa çok iyi olur. Video çekebilme özelliği olursa çok iyi olur. Kamera üzerine takılan mikrofonların ses kalitesi çok iyi olmadığı için, küçük de olsa bir mikrofon almanızı öneririm.

Kameranızın altına takılan, elinizde taşıyabileceğiniz, kamerayı da titretmeyen bazı aparatlar da var. Bunları kullanmanızda fayda var, çünkü aşırı amatör gözükmek de uzun vadede bir Youtube kanalı için iyi değil. Sektör oldukça kızıştı. Artık, rekabet arttı. Burada, çok fazla potansiyel olduğunu görmeye başlayan pek çok insan Youtuber olmak istiyor.

Geçenlerde, bir gece kulübünde tanıştığım bir kız, bana “Ben de Youtuber olacağım” dedi. “Ne konusunda?” dedim, “Moda” dedi, “Tamam” dedim. Herkes bir şey açmak istiyor ama dijital dünyada kalıcı olabilmek için içerik önemli. İçeriklerin de iyi olabilmesi için, bu konulara hakim olmanız, bilgi sahibi olmanız ve çalışmanız gerekiyor. Youtube içeriklerinde bir ekiple çalışmıyorsanız, kameranızı ve donanımınızı sağladıktan sonra kendi videolarınızı çekebilirsiniz. Konularınızı belirleyebilirsiniz, kanalınızın konusunu belirleyebilirsiniz.

Ben Youtube kanalımı, iyi yaşam konularında insanlara doğru bilgiler vermek ve onlara faydalı olabilmeyi hedeflediğim için açtım. Umarım da olmuştu. Bu içeriği de aslında biraz bunun için hazırladım.

Doğru Uygulamaları Kullanın

Sizlere, biraz da uygulamalardan bahsetmek istiyorum. Montaj uygulamaları da var. Ben, Apple kullanıyorum, bilgisayarım Macbook. Bunun içerisinde iMovie var. iMovie’de bazen montaj yapmam gerekebiliyor.

Ben, iMovie’yi bilgisayarımla birlikte geldiği için aldım. Aslında, ekibim de olduğu ve montajlama kısmını yaptıkları için, buna çok fazla yatırım yapmadım. Ama, eğer siz gerçekten bütün donanımı alıp, yatırımınızı da buna yapıp, montajını kendiniz yapacaksanız, yatırım yapmanız gerekiyor. Final Cut gibi uygulamalar var. Bu uygulamaları nasıl kullanacağınızı yine Youtube’a bakarak öğrenebilirsiniz.

Sizlere, elimden geldiğince Youtube kanalımı nasıl yönettiğimi anlatmaya çalıştım. Umarım, faydalı olmuşumdur. Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın…