Vücut geliştirme veya güç sporları ile ilgilenenlerin ilk yaptıkları iş hemen proteinlere yüklenmektir ve bu durum son zamanlarda tartışmaya açılmış durumda. Zira ne kadar protein alınması gerektiğine dair farklı görüşler mevcut ve bunun yanında fazla protein alımının böbreklere hasar verdiğine dair eleştiriler de mevcut. Bu nedenle protein diyetleri hakkındaki bazı efsane bilgileri değerlendirmemiz gerekli.

Efsane 1: Yüksek Proteinli Diyetler Yağ Alımına Sebep Olur

Bu efsane doğru değil. Her gün alınması gereken protein miktarı kilo başına 0.8 gramdır ve bir kaç yıl önce Florida’da yapılan araştırmalarda deneklere günde kiloları başına 4.4 gram protein verilmiştir. Deneklerde herhangi bir yağ alımı gerçekleşmemiştir ve bunun yanında kas kütlesinde de artış olmamıştır. Ancak egzersiz miktarı arttığı zaman yağ kitlesinde azalma ve kas kitlesinde artış ortaya çıkmıştır.

Efsane 2: Yüksek Proteinli Diyetler Böbreklere Hasar Verirler

Çeşitli araştırma sonuçlarına göre, iki yıl boyunca yüksek proteinli beslenen vücut geliştiricilerin böbreklerinde, karaciğerlerinde ve kan profillerinde herhangi bir kötüleşme görülmemiştir.

Efsane 3: Yüksek Proteinli Diyetler Kadınların Kemiklerinden Kalsiyumu Emerler

Bu efsanede çok fazla protein tüketmenin kadınların kemiklerini zayıf kıldığına dair bir iddia mevcut. 6 ay boyunca yapılan çalışmalarda kadınlara günde kiloları başına 3 gram protein verilmiştir ve bu miktar önerilenin üzerindedir. Kemik sağlığında herhangi bir değişiklik görülmemiştir ve hatta yüksek proteinli beslenen kadınlarda kemik mineral yoğunluğunda artış tespit edilmiştir.

Gerçekler

Proteinin faydasını görebilmek için sporcular, vücut geliştirenler ve atletler kiloları başına her gün 2.2 gram protein almalılar. Bu ekstra protein miktarı hem kas geliştirmeye katkı sağlayacaktır hem de iştahın azalmasını sağlayarak yağ kilosu alımını engelleyecektir.

Protein kilo vermenizi bile sağlayabilir çünkü termojenik bir maddedir. Yani vücutunuz proteini sindirirken aldığından daha fazla enerji harcar ve karbonhidratlar ile yağlarda bu kural geçerli değildir. Ayrıca uyku, yeme ve spor aktiviteleri hariç diğer dönemlerde yaktığınız kalorinin de artmasını sağlar.