Gelişen toplum insanı zamanla daha çok şeker, rafine karbonhidrat ve işlenmiş gıdalar yemeye başladılar.

Sonuç olarak, tüm dünya daha yağlı ve daha hastalıklı hale geldi. Ancak, zaman değişiyor. Araştırmalar şimdi, doymuş yağ da dahil olmak üzere bazı yağların, kilo yapan şeytanlardan olmadığını gösteriyor. Yağ içeren her türlü sağlıklı gıda, şimdi “süper besin” sahnesine çıkmaya başladı. İşte gerçekten inanılmaz derecede sağlıklı ve besleyici 10 yüksek yağlı yiyecek karşınızda!

1. Avokado

Avokado diğer meyvelerden çok farklıdır. Çoğu meyve öncelikli olarak karbonhidratlar içerirken avokado yağlarla doludur. Aslında, avokadolar yaklaşık % 77 oranında yağ içerirler ve aslında bu çoğu hayvansal gıdanın yağından daha yüksek yağ içeriyor demek.
Ana yağ asidi oleik asit adı verilen tekli doymamış yağdır. Zeytinyağında da baskın olan bu yağ asidi, çeşitli sağlık yararları ile ilişkilidir.

Avokadolar potasyumun en iyi kaynakları arasındadır, hatta muzdan % 40 daha fazla potasyum içerir. Ayrıca, mükemmel bir lif kaynağıdır ve çalışmalar LDL kolesterolü ve trigliseridleri düşürebildiklerini, HDL’yi (iyi kolestrol) seviyesini yükseltebileceğini gösterdiler.
Bir çalışma, yağ ve kalorileri yüksek olmasına rağmen, avokado yiyen kişilerin daha az kilo alma eğiliminde olduklarını ve yağ yemeyenlerden daha sağlıklı kilo verme yetisine sahip

2. Peynir

Peynir inanılmaz derecede besleyici bir hayvansal besin öğesidir. Tek bir dilim peynir üretmek için büyük bir fincan süt kullanılıyor biliyor musunuz? Ayrıca kalsiyum, vitamin B12, fosfor ve selenyum kaynağıdır. Peynir protein açısından çok zengin; bir bardak süt yerine tek bir dilim peynirle 6.7 gram protein alabilirsiniz. Diğer yüksek yağlı süt ürünleri gibi peynirlerde de, tip 2 diyabet riskinde azalma da dahil olmak üzere her türlü yarara bağlı güçlü yağ asitleri bulunur.

3. Bitter Çikolata

Bitter çikolata, yerken verdiği zevkten dolayı aslında zararlıymış gibi hissettirebilir ancak içeriğinden dolayı hem yemesi zevkli hem sağlıklı ender yiyeceklerden biridir. % 65’lik bir yağ oranına sahiptir. Bitter çikolata % 11 lif, demir, magnezyum, bakır bakımından zengindir ve günlük manganez ihtiyacınızın %50’sini karşılar. Ayrıca, antioksidanlar ile yüklüdür, bu nedenle yapılan araştırmalara göre en yüksek skorlu gıdalardan biridir, hatta yaban mersininden daha üstündür. İçindeki antioksidanların bir kısmı güçlü biyolojik aktiviteye sahiptir ve kan basıncını düşürebilir ve kandaki LDL kolestrolünü okside hale getirebilir.

Çalışmalar aynı zamanda, sütlü çikolata yiyen kişilere kıyasla, haftalık 5 veya daha fazla kez bitter çikolata yiyen kişilerin, kalp hastalığından ölme ihtimalinin daha az olduğunu gösteriyor. Bitter çikolatanın beyin işlevini geliştirebileceğini ve güneşe maruz kalındığında cildi koruduğunu gösteren bazı çalışmalar da vardır. Sadece en az % 70 kakao içeren kaliteli, olabildiğince koyu renkli çikolata seçtiğinizden emin olun.

4. Bütün Yumurtalar

Tüm yumurtalar eskiden sağlıksız kabul edilirdi çünkü sarısı kolesterol ve yağ açısından yüksektir. Aslında tek bir yumurtada, önerilen günlük miktarın % 71’i olan 212 mg kolesterol bulunur. Ayrıca, yumurtadaki kalorilerin % 62’si yağdan oluşur. Bununla birlikte, yeni çalışmalar, yumurtadaki kolesterolün kandaki kolesterolü etkilemediğini, en azından insanların çoğunda böyle olmadığını gösterdi. Sonuç olarak yumurta, gezegendeki en besleyiciliği yoğun gıdalardan biridir.

Bütün yumurtalar aslında vitaminler ve mineraller açısından zengindir. İhtiyacımız olan neredeyse her besin maddesinden az miktarda içerirler. Gözleri koruyan güçlü antioksidanlar ve insanların % 90’ının yeteri kadar alamadığı “kolin” içeriyorlar ki; bu beyin için çok yararlıdır. Yumurtalar, kilo kaybı için en önemli besin olan protein içeriğiyle oldukça tatmin edicidir. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen, tahıllı bir kahvaltıyı yumurta ile değiştiren insanlar daha az kalori alıp kilo verirler. Otlatılmış tavukların yumurtası aynı zamanda Omega-3 bakımından zengindir.

5. Yağlanmış Balıklar

Çoğu kişinin sağlıklı olduğunu kabul ettiği enden hayvansal ürünlerden biri de yağlı balıktır. Buna somon, alabalık, uskumru, sardalya ve ringa gibi balıklar dahildir. Bu balıklar, kalp sağlığı için önemli omega-3 yağ asitleri, yüksek kaliteli proteinler ve önemli besin maddeleri ile yüklüdür.

Araştırmalar, balık yiyen kişilerin kalp hastalığı, depresyon, demans(bunama) ve her türlü yaygın hastalık riskinin düşük olmasıyla birlikte, kişilerin daha sağlıklı olma eğiliminde olduğunu göstermektedir.
Eğer balık yiyemiyorsanız o zaman bir balık yağı takviyesi yararlı olabilir. Cod balık karaciğeri yağı en iyisidir, ihtiyacınız olan tüm omega-3’leri ve ayrıca bol miktarda D vitamini içerir.

6. Kuruyemiş

Kuruyemişler inanılmaz derecede sağlıklı. Sağlıklı yağlar ve lif açısından yüksektirler ve bitkilere dayalı iyi bir protein kaynağıdır. Fındıklar E vitamini bakımından da yüksektir ve çoğu insanın yeterince alamadığı bir mineral olan magnezyum ile yüklenmiştir. Çalışmalar fıstık yiyen kişilerin daha sağlıklı olma eğiliminde olduklarını ve çeşitli hastalık risklerini daha az taşıdıklarını gösteriyor. Buna obezite, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahildir. Sağlıklı kuruyemişler; fındık, badem, ceviz, kaju ve yer fıstığıdır.

7. Chia Tohumları

Chia tohumları genellikle “yağlı” bir gıda olarak algılanmaz. Bununla birlikte, 28 gram chia tohumu aslında 9 gram yağ içeriyor. Chia tohumlarındaki karbonhidratların hemen hepsinin lif olduğunu düşünürsek, aslında kalorinin büyük kısmı yağdan gelir. Chia tohumları yaklaşık % 80 yağlıdır. Bu herhangi bir yağ değil, chia tohumlarındaki yağların büyük bir kısmı kalp sağlığı için önemli omega-3 yağ asitlerinden oluşur. Chia tohumları kan basıncını düşürmek ve antienflamatuvar etkilere sahip olmak gibi sayısız sağlık yararlarına da sahip olabilirler. Ayrıca inanılmaz derecede besleyicidir.

8. Sızma Zeytinyağı

Hemen hemen herkesin kabul ettiği başka bir yağlı yiyecek, sızma zeytinyağıdır. Bu yağ, birçok sağlık faydasına sahip olduğu gösterilen Akdeniz diyetinin vazgeçilmez bir bileşenidir.

Sızma zeytinyağında E ve K vitaminleri ve güçlü antioksidanlar bulunur. Bu antioksidanların bazıları iltihaplanma ile mücadele edebilir ve kandaki LDL parçacıklarının okside hale gelmesine yardımcı olabilir. Kan basıncını düşürdüğü, kolesterol belirteçlerini geliştirdiği ve kalp hastalığı riskiyle ilgili her türlü yararı olduğu da gösterildi. Sağlıklı yağlar içinde sızma zeytinyağı kraldır.

9. Hindistan Cevizi ve Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi ve hindistancevizi yağı, gezegendeki doymuş yağın en zengin kaynaklarıdır.
Aslında içindeki yağ asitlerinin yaklaşık % 90’ı doymuştur. Buna rağmen, büyük miktarlarda hindistancevizi tüketen nüfusların yüksek düzeyde kalp hastalığı riski taşımadığı görülmüştür.

Hindistan cevizi yağları aslında diğer yağlardan farklıdır ve büyük ölçüde orta zincirli yağ asitleri içerir. Bu yağ asitleri farklı şekilde metabolize olurlar ve direk karaciğere giderek keton adı verilen bir bileşene dönüşürler.
Araştırmalar, orta zincirli yağların iştahı bastırdığını, insanların daha az kalori tüketmelerine yardımcı olduğunu ve metabolizmayı yükseltebileceğini gösteriyor. Birçok çalışma bu yağların Alzheimer’lı insanlar için fayda sağladığını ve aynı zamanda göbek yağını kaybetmenize yardım ettiğini kanıtlamıştır.

10. Tam Yağlı Yoğurt

Doğal bir tam yağlı yoğurt inanılmaz derecede sağlıklıdır. Diğer yüksek yağlı süt ürünleri ile aynı önemli besin maddelerini içerir. Ancak sağlığınız üzerinde güçlü etkilere sahip olabilecek sağlıklı, probiyotik bakteriler de bulunur.

Çalışmalar, yoğurdun sindirim sağlığında önemli gelişmelere neden olduğunu ve kalp rahatsızlığı ile obezite ile mücadeleye bile yardımcı olabileceğini gösteriyor. Sadece gerçek, tam yağlı yoğurt seçtiğinizden ve etiketi okuduğunuzdan emin olun. Çünkü maalesef, mağaza raflarında bulunan ürünlerin birçoğu yağ oranı düşük olmakla birlikte, şeker eklenerek üretilmiştir. Sağlıksız olanlarından kaçınmak en iyisidir.