Yumurta, protein deposu olmasıyla bilinen bir besindir. 6 ayını dolduran bebekten 60 yaşını geçmiş yetişkinlere kadar hemen herkesin genel vücut sağlığı için her gün ya da en azından iki günde 1 yumurta yemesi önerilir. Kolesterol hastaları dışında herkes için faydalı olduğu düşünülen yumurta, hem Türk hem de dünya mutfağının vazgeçilmez besinlerinden birisidir. A, D, E ve B16 vitaminleri dışında başka vitamin içermeyen yumurta, mineraller bakımından ise oldukça zengindir. Özellikle de folik asit, fosfor,  magnezyum, potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi hayati önem taşıyan mineraller yumurtada bulunmaktadır. Doyururcu bir besin kaynağı olan yumurta demir eksikliğini gidermesi, kilo vermeye yardımcı olması ve fiziksel ve zihinsel fonksiyonları desteklemesi bakımından çok değerlidir.

Yumurtanın besin değerleri

Ortalama 1 yumurta;

  • 0,35 gram karbonhidrat,
  • 6,45 gram protein,
  • 5,6 gram yağ,
  • 198 miligram kolesterol,
  • 72 miligram sodyum,
  • 73,5 miligram sodyum,
  • 28 miligram kalsiyum,
  • 139 miligram A vitamini,
  • 1,05 miligram demir içermektedir.

Yumurta, uzun süren tokluk hissi verir, kilo verme sürecini destekler!

Özellikle kahvaltıda doğru şekilde pişirilmiş bir yumurta yiyerek daha uzun süre tok kalmak mümkündür. Bu sayede sık sık bir şeyler atıştırma, gereksiz yeme isteğini törpüler. Kilo vermek isteyen kişiler için en önemli olan hususlardan birisi zaten tokluk hissinin çok kısa sürüyor olmasıdır. Bu bağlamda yumurtanın tok tutucu özelliği kilo vermek isteyen kişiler için çok önemlidir. Hatta bu paralelde yapılan pek çok araştırma kahvaltıda 2 yumurta, bir dilim peynir ve 4-5 zeytin tüketen kişilerin; simit, yoğurt, peynir tüketen kişilere göre açlığa daha uzun süre dayanabildiğini ve daha kısa sürede kilo verebildiğini göstermiştir. Bu bakımdan yumurtanın kilo vermeyi kolaylaştırdığı bilimsel bir gerçek olarak kabul edilmektedir. Hatta sabahları yumurtanın yanında tahıl ve meyveler tüketilirse bu tokluk hissi daha uzun sürecek ve kilo vermek daha kolay hale gelecektir.

Yumurta, demir eksikliğini önler!

Demir eksikliği kişide sık sık yaşanan baş ağrısına, yorgunluğa, halsizliğe, sinirlilik haline sebep olmaktadır. Böyle sorunlar yaşayanlar doktora başvurup demir seviyelerini kontrol ettirdiklerinde genellikle demir eksikliği sorunu tespit edilir. İşte böyle sorunlar yaşamamak ve varsa demir eksikliğini gidermek için günlük 1 tane yumurta tüketilmesi önerilir. Yumurta, metabolizma tarafından kolaylıkla hazmedilebilen ve anemiyi de önleyebilen bir demir kaynağıdır.

Yumurta, pek çok besin eksikliğini tek başına giderebilir!

Yumurtanın içerdiği değerli besinleri sizler için sıraladım. Bu bakımdan aslında sadece günde 1 yumurta tüketerek vücudunuz için gerekli olan pek çok besini aynı anda alabilirsiniz. Düzenli olarak yumurta tüketen kişilerde besin eksikliğinden kaynaklı hastalıklara yakalanma oranı oldukça düşüktür.

Yumurta, beyin fonksiyonlarını destekler!

Yumurtanın içeriğinde bulunan “kolin” adlı bir maddenin beyin fonksiyonlarını artırdığı, hafızayı daha dinç tutarak güçlendirdiği biliniyor. Aynı paralelde yine yumurtada bulunan “fetesün” maddesi de bebeklerin ve çocukların zihinsel gelişimleri açısından çok önemlidir. bu bağlamda hamilelik döneminde düzenli olarak her gün 1 yumurta tüketmenin hem hamileliğin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesi hem de bebeğin beyninin tam olarak gelişebilmesi açısından çok önemli olduğu bilinmekte.

Yumurta, göz sağlığını korur!

İlerleyen yaşla ve sağlıksız beslenmeyle birlikte kişinin göz sağlığı bozulmaya, özellikle de katarak problemi yaşanmaya başlar. Hatta öyle ki, ileri yaştakiler için katarak, bir kader gibi görülür. Ancak ıspanak, brokoli ve yumurtanın düzenli olarak tüketimi sayesinde genel göz sağlığını korumak ve özellikle de kataraktı önlemek mümkündür. Yumurta tüketimi ve göz sağlığı arasındaki olumlu ilişkinin bir diğer yanı da gözlerin UV ışınlarında etkilenmesi konusundadır. Zira yumurta, gözlerde UV ışınlarından kaynaklı hasar oluşumunu da önlemektedir. Bebeklik çağından itibaren günde 1 ya da iki günde bir tane yumurta tüketen kişilerin retina ve lens hasarı yaşama riskleri de dahil pek çok göz rahatsızlığına yakalanma riskleri daha düşüktür.

Yumurta, kemikleri güçlendirir!

Yumurta, içerdiği kalsiyum, D vitamini ve diğer vitaminler, mineraller sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlar. Özellikle de kemik sağlığı için çok önemli olan, ancak kışın güneşin etkisinin zayıf oluşundan dolayı pek alamadığımız D vitamini ihtiyacı açısından yumurta tam bir kurtarıcıdır. Zira içerdiği D vitamini sayesinde yumurta, özellikle yaşlılıktan kaynaklanan kemik kaybı, kemik hasarı ve kemik erimesinin önüne geçebilir.

Yumurta, saç ve tırnak dostudur!

Kişinin tırnaklarının güçsüzleşip kırılmaya başlaması, saçlarının dökülmesi, cansızlaşması büyük bir ihtimalle beslenme eksikliğine işaret etmektedir. Vücut için gerekli besinler bakımından zengin olan yumurtayı düzenli olarak tüketmek işte bu besin eksikliğinden kaynaklanması muhtemel olan saç ve tırnak sağlığı sorunlarını en aza indirecektir. Zira yumurtanın içindeki vitamin, mineral ve aminoasitler saç ve tırnakları besler, güçlendirir.

Yumurta, meme kanserini önler!

Son dönemlerde kadınlar arasında en yaygın kanser türü, meme kanseridir. İşte bu meme kanserine yakalanmanın da en bilindik sebeplerinden birisi yetersiz, sağlıksız beslenmedir. Bu bağlamda yapılan araştırmalar düzenli olarak yumurta tüketen kadınların, tüketmeyenlere oranla meme kanserine yakalanma riskinin yaklaşık % 40 oranında düşük olduğunu gösteriyor.

Yumurta, bağışıklık sistemini güçlendiriyor!

Yumurta, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu pek çok besini bünyesinde barındırdığı için günde 1 tane yumurta yiyerek tüm ihtiyaçların önemli bir bölümünü karşılamak ve bünyeyi güçlendirmek mümkündür. Başta D vitamini olmak üzere A, E ve B16 vitaminleri, çok sayıda mineraller ve aminoasitler bakımından zengin olan yumurta bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklardan koruyor.

Yumurta, vücudu temizler!

Sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları, hareketsiz bir hayat sürme gibi sağlıksız şartlar dolayısıyla vücut kirlenir, zararlı oluşumlar, serbest radikaller ortaya çıkar. İşte bu sebeple de hastalıklara yakalanma, özellikle de vücutta kitle, tümör oluşumu riski artar. Bu zararlı oluşumların ve serbest radikallerin en büyük düşmanı olan antioksidanlar da yumurtada bolca bulunur. Düzenli olarak yumurta tüketimi sayesinde hastalıklara yol açan, kişinin bünyesini güçsüzleştiren serbest radikaller etkisiz hale getirilebilir.

Kolesterol hastaları ve yumurta ilişkisi karmaşası:

İnsanların tamamında iyi kolesterol ve kötü kolesterol olmak üzere iki çeşit kolesterol bulunur. İşte bu kolesterol değerleri de kişinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski hakkında bilgi verir. Bir kişinin sağlıklı olabilmesi için kolesterol değerinin dengede olması, kötü kolesterolünün düşük, iyi kolesterolünün ise normal değerler arasında olması gerekiyor. İşte bu bağlamda bazı araştırmalar, yumurtanın sarısının kötü kolesterol değerini yükselttiği yönünde veriler ortaya koymuştur. Bu sebeple de kolesterol hastalarının haftada 2 yumurtadan fazla yememesi öneriliyor. Ancak son dönemlerde yapılan pek çok araştırma düzenli olarak (her gün ya da 2 günde 1) yumurta tüketiminin kalp sağlığını koruduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu paralelde doymuş yağların ve trans yağların kalp sağlığını desteklediği yönünde de araştırma sonuçları bulunmakta. Ayrıca da yumurta bir protein deposudur ve protein alımı da kalp sağlığının korunması için hayati önem taşır. İşte tüm bunlardan yola çıkılarak kolesterol hastalarının yumurta tüketimi konusunda öncelikle doktorlarına danışmaları ve aksi bir uyarı almadıkları sürece 2 günde 1 yumurta tüketmeleri doğru olacaktır.

Yumurta tüketecek olanlara öneriler

  • Tüm vücut sağlığı açısından çok faydalı olduğu bilinen yumurtanın günde 2 taneden fazla tüketilmesinin bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği düşünülüyor.
  • Yumurta pişirildiğinde bazı besin değerlerinde azalma olduğu için çiğ olarak tüketilmesinin daha faydalı olacağı düşünülüyor. Ancak her gün çiğ yumurta tüketmek de bazı sağlık sorunları yaşatabilir.