Yakın zamanda yapılan araştırmalar, yürüyüş de dahil olmak üzere fiziksel aktivitelerin, vücudun östrojenle baş etme şeklini değiştirerek kadınlarda meme kanseri oluşma riskini azalttığını gösteriyor. Gretchen Reynolds’ın bu konuda New York Times’da paylaştığı bilgileri, sizler için derledik.

 

Egzersiz yapmanın, birçok kanser türünün riskini azalttığına yönelik kanıtlar uzun süredir çeşitli araştırmalarla ortaya çıksa da, hangi fizyolojik mekanizmaların bunu sağladığı ya da kanserden korunmanın ne kadar egzersizle mümkün olabildiği gibi sorular henüz cevaplanmamıştı. Yapılan iki yeni araştırma ise, bu belirsizliği aydınlatıyor.

 

‘Kanser Epidemiyolojisi, Biyomarker & Korunma Dergisi’nde yayınlanan en yeni ve en geniş çaplı araştırma, Amerikan Kanser Cemiyeti tarafından, çok büyük ölçekte bir verinin toplanmasıyla gerçekleşti. Bu veriler, 1990’da bu araştırmaya katılmayı kabul etmiş ve her 2 yılda bir yapılan anketleri tamamlayan, 50-73 yaş aralığında, 73.600 adet menopoz sonrası dönemdeki kadının detaylı tıbbi bilgilerini içeriyor.

 

Araştırmaya katılan kadınların doldurduğu anketler, diğer birçok değişkenin yanında, boş zamanlarını nasıl geçirdiklerini ve egzersiz yapıp yapmadıklarını, yapıyorlarsa bunun ne tür bir egzersiz olduğunu da soruyor. Katılımcıların %9’u, hiç egzersiz yapmadıklarını söylerken, çok az bir kısmı da koşma, yüzme ya da tenis gibi egzersizleri sık sık ve ciddi bir biçimde yaptıklarını belirtiyor. Bunun yanında katılımcıların çoğu, saatte yaklaşık 5km’lik keyfi bir hızla yürüyüş yaptıklarını; grubun yarısı da, bu yürüyüşlerin tek egzersizleri olduğunu söylüyor.

 

Araştırma süresi boyunca, 4760 kadın meme kanserine yakalanıyor. Araştırmacılar, egzersiz tarzı ve tıbbi kayıtlar arasında çapraz tablolama yaptıklarında şu bulguyu elde ediyorlar: Genelde her gün 1 saat olmak üzere haftada en az 7 saat yürüyen kadınların kansere yakalanma riski, haftada 3 saatten az yürüyenlere göre %14 daha az. Bu oldukça ciddi bir rakam.

 

Bunun yanında en fazla aktif olan, her hafta 10 saate kadar ciddi egzersizler yapan kadınlar, en az miktarda egzersiz yapanlara nazaran %25 daha az meme kanseri riski taşıyor. Risklerdeki bu azalma, araştırmacıların söylediğini göre, kadınların aşırı kilolu olup olmaması ya da hormon replasman tedavisi görüp görmemelerine bağlı olarak da değişiyor.

 

Amerikan Kanser Cemiyeti’nden epidemiyolojist Dr. Alpa V. Patel, “Sonuçlar oldukça cesaret verici” diyor ve ekliyor “Yürüyüş yapma, kolay ve masrafsız bir egzersiz. Herkes yapabilir. Üstelik, postmenopoz dönemdeki kadınlarda meme kanseri riskini de ciddi şekilde azaltıyor.”

 

Bir başka dikkat çekici araştırma ise, daha genç kadınlar üzerinde yapıldı. Yine ‘Kanser Epidemiyolojisi, Biyomarker & Korunma Dergisi’nde yayınlanan ve Minnesota Üniversitesi’ne bağlı Kamu Sağlığı Okulu’ndaki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen çalışma, menopoza girmemiş ve hareketsiz bir hayat tarzı olan birkaç yüz kişiyi iki gruba ayırıyor. Bir grup hareketsiz hayatına devam ederken, diğer grup ise 16 hafta boyunca haftada 5 kere ortalama yoğunlukta bir aerobik egzersizi programına başlıyor.

 

Araştırmacılar, bu 4 ayın başında ve sonunda topladıkları idrar örneklerini test ederek östrojen ve östrojenin parçalanması sonucu oluşan bir madde olan östrojen metabolitlerinin seviyelerine bakıyor. Daha önceki araştırmalara göre, idrardaki bu metabolitlerin belli oranları, yüksek meme kanseri riskine işaret ediyor.

 

Dört ayın sonunda, araştırmaya katılan gönüllülerden hareketsiz bir hayat sürenlerin, östrojen metaboliti oranlarında herhangi bir değişime rastlanmıyor. Fakat egzersize başlayan gruptakilerin bir metabolit seviyesinde artış diğer birinde düşüş yaşanıyor. Bu oran, meme kanserine yakalanma risklerinin daha az olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu kadınlar, araştırmanın sonunda yağ kaybedip kas kazanıyorlar.

 

Bu bulgular genç kadınlarla yapılan araştırmalar sonucu elde edilse de, aslında her yaş grubu için geçerli sayılabilecek çıkarımlar. Egzersiz yapmak, östrojen metabolitlerinin oranını değiştirip, vücuttaki yağ oranını azaltarak, meme kanserinin oluşmasını zorlaştırıyor. Fakat tabii ki egzersiz mucize bir çözüm değil. Dr. Patel’in araştırmasına katılan kadınlardan her gün yürüyenlerin bazıları kansere yakalanırken, çok nadir egzersiz yapanlardan bazılarında ise kanser gözlenmedi.

 

Dr. Patel, “Herhangi bir kanser türünün neden oluştuğu ya da oluşmadığı konusunda henüz bilmediğimiz çok şey var” diyor ve ekliyor “ama fiziksel aktivite, özellikle de yürüyüş oldukça basit ve bütün kadınların yapabileceği egzersizlerden. İstatistiksel olarak da, meme kanseri riskini azalttığı görülüyor.”

 

Yani bu durumda, denememek için bir nedeniniz yok.