Yüzde kızarıklık, genetik yatkınlıktan gül hastalığı gibi cilt sorunlarına kadar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebiliyor.

Kızarıklığa neden olan faktörlerin başında güneşe maruz kalma, sıcak ya da soğuk hava, baharatlı yiyecekler, alkol, egzersiz, stres, jakuzi ve sıcak içecekler gibi şeyler yer alıyor. Bu nedenle yüz kızarıklığı söz konusu olduğunda konuya daha bütünsel yaklaşmak şart.

Yüzünüz kızarıyorsa ve kızarıklığı doğal yollarla nasıl azaltabileceğinizi merak ediyorsanız, aşağıda yer alan 10 öneri size yardımcı olacaktır.

1. Manuka balı

Yapılan çok sayıda araştırma, Manuka balının cilt üzerinde kullanımın, cilt sağlığı bakımından faydalar sağlayabileceğini gösteriyor. Manuka balı, anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu için yüz kızarıklığını azaltabilir.

Bu balın yatıştırıcı ve iyileştirici özelliklerinin, balın antimikrobiyal ve antioksidan yapısından kaynaklandığı düşünülüyor. Manuka balı aynı zamanda bir araştırmaya göre cildin bağışıklık sistemini düzenlemeye ve doku onarımını desteklemeye yardımcı oluyor. Bir diğer araştırmaya göre ise Kanuka ve Manuka ballarının karışımı ile birlikte gliserin kullanıldığında gül hastalığı topikal olarak tedavi edilebiliyor.

Yapılan araştırmaların yanı sıra farklı çeşitlerde balların yaraları, yanıkları ve döküntüleri tedavi etmek için yüzyıllardır dünyanın dört bir yanındaki farklı kültürler tarafından kullanıldığını biliyoruz. Bal aynı zamanda nemi çekme ve tutma yeteneğine sahip olduğu için nemlendirici bir bileşen olarak da kullanılıyor.

Manuka balını cildiniz üzerinde kullanmak isterseniz, içerisinde Manuka balı bulunan maskeleri, temizleyicileri, kremleri ve losyonları kullanabileceğiniz gibi kendi Manuka balınızı alarak da maskenizi yapabilirsiniz.

Manuka balını maske olarak kullanmak için nemli cildiniz üzerine ince bir tabaka şeklinde bal sürebilir ve 20 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz. Haftada birkaç kez yapabileceğiniz bu maskeyi duruladıktan sonra nemi cildinize hapsetmek için her zamanki nemlendiricinizi kullanabilirsiniz.

2. Yeşil çay

Yeşil çayın hem cilt üzerinde kullanıldığında hem de içerek tüketildiğinde antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri bulunmaktadır. Yeşil çayın en etkileyici yönlerinden bir tanesi, topikal olarak kullanıldığında akne tedavisinde etkili olduğu gösterilen güçlü antioksidanlar olan polifenoller bakımından zengin olmasıdır.

Yeşil çay aynı zamanda genişlemiş damarlar ve foto yaşlanma gibi sorunlara neden olan UV ışınlarına karşı korunma konusunda da faydalı olmaktadır.

Yeşil çayın sahip olduğu bu özellikler, gül hastalığı için de faydalı olabilir. 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre gül hastalığı için yeşil çay kullanan kadınların yüzde 70’inin ciltlerinde iyileşme görüldü.

3. Aloe vera,

Aloe vera, güneş yanığında kullanılan bitkilerden bir tanesidir. Tıpkı Manuka balı gibi aloe vera da yüzyıllardır şifalı bir bitki olarak kullanılmaktadır.

Aloe vera yapraklarının içerisindeki berrak jel, aloe veranın etkili olmasını sağlayan şeydir. Bu jel genel cilt iyileşmesini destekleyen anti-inflamatuar, antibakteriyel, antiviral ve antioksidan özelliklere sahiptir.

Aloe vera aynı zamanda ciltteki inflamatuar reaksiyonları ve iyileşmeyi engelleyen bir lipid olan tromboksanı etkisiz hale getirerek daha az inflamasyon olmasını ve dolayısıyla kızarıklığın azalmasını sağlayabilir.

4. Kolloidal yulaf ezmesi

Cilt kızarıklığını geçirme konusunda etkisi kanıtlanmış bir diğer yatıştırıcı kolloidal (toz haline getirilmiş) yulaf ezmesi olmaktadır. Yüzyıllardır kullanılan bir tedavi olduğu düşünülen kolloidal yulaf ezmesi, yanık, kaşıntı, kuruluk ve egzaman dahil olmak üzere kızarıklığa neden olan çeşitli cilt sorunlarının tedavisinde topikal olarak kullanılmıştır.

Kolloidal yulaf ezmesinin cildi yatıştırıcı özelliği, anti-inflamatuar ve nemlendirici doğasının yanı sıra cilt bariyeri iyileşmesini destekleme özelliğinden kaynaklanmaktadır. Yulaf ezmesinin faydalarından tam olarak yararlanmak için losyon veya krem gibi durulanmayan bir ürünün içerisinde kolloidal yulaf ezmesi kullanın ve kızarıklığa eğilimli bölgelere uygulayın.

5. Salatalık maskesi

Salatalık maskesi, sakinleştirici bir spa deneyimini andırsa da aslında cildi yatıştırmak için kullanılıyor. Yüzde 95’i su olan ve cilde nem kazandıran salatalık, kuruluk nedeniyle meydana gelen kızarıklığı geçirme konusunda işe yaratabilir.

Salatalık aynı zamanda içerdiği antioksidanlar sayesinde inflamasyon önleyici özelliklere de sahiptir. Salatalığı püre haline getirip birkaç dakika ovalayarak maskenizi yapabilirsiniz.

Maskeyi uyguladıktan sonra nemi cildinize hapsetmek için krem ya da yağ gibi cildinize uygun ürünler kullanmayı unutmayın. Aksi halde cildinizdeki su buharlaşarak cildinizin eskisinden de kuru hale gelmesine neden olabilir.

6. Bazı bileşenlerden uzak durun

Yüz kızarıklığı söz konusu olduğunda cildinize ne sürdüğünüz kadar ne sürmediğiniz de önemlidir. Bazı topikal bileşenler, tahrişi ve kızarıklığı tetiklemektedir. Bu nedenle genel olarak tahriş edici ve kurutucu maddelerden kaçınmanız en iyisi olacaktır.

Örneğin, cilt bakım ürünlerinde bulunan alkol, cadı fındığı, mentol, parfüm, nane, kafur, propilen glikol ve sülfatlar, cildi tahriş edebilir ve kurutabilir. Ayrıca bazı kişiler için parabenler, formaldehit veya akne ilaçları gibi şeyler de zararlı olabilmektedir.

Doğal bileşenler tercih ediyorsanız, zararlı olanlarını zaten biliyorsunuzdur. Ancak alkol bu konuda kafa karıştırıcı olabilir. Alkol kendi başına zararlı değildir ve pek çok temizleyicinin içerisinde bulunmaktadır. Bununla birlikte kurutucu etkisi olduğu için bu bileşene duyarlıysanız dikkatli olun.

7. Tetikleyici gıdalardan uzak durun

Bazı yiyeceklerin yüz kızarıklığına katkıda bulunabileceği hatta tetikleyebileceği bilinmektedir. Hatta gül hastalığı olan kişilerde bazı yiyecekler ve içeceklerden uzak durmak, kızarıklığı engellemeye yardımcı olabilir.

Cilt kızarıklığına neden olduğu düşünülen yiyecek ve içecekler genelde şunlardır: acı sos, kırmızı biber, kırmızı pul biber, baharatlı yemekler. Bu yiyeceklerin tepkimeye neden olmasının, ciltteki ağrı ve sıcaklığı algılayan reseptörleri etkileyen kapsaisin isimli kimyasal olduğu düşünülmektedir.

Cildiniz kolay kızarıyorsa uzak durmanız gereken diğer şeyler şunlar olmalıdır: tarçın, domates, narenciye, çikolata. Çay ve kahve dahil olmak üzere sıcak içilen içeceklerin de gül hastalığını tetiklediği düşünülmektedir.

8. Alkolü kısıtlayın

Alkol tüketmek, yüz kızarıklığını tetikleyebilmektedir. Şarap, bira ve daha sert içkiler dahil olmak üzere tüm alkollerin kızarıklığı tetikleyebildiği bilinmektedir. Tabi ki hiç alkol kullanmamış kişilerde de gül hastalığı görülebilmektedir.

9. Anti-inflamatuar beslenme düzeni benimseyin

Yüz kızarıklığının nedeni ne olursa olsun, kızarıklık inflamasyonun genel bir belirtisi olduğu için anti-inflamatuar yiyecekler, belirtilerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

Vücuttaki inflamasyonu azaltmak için genel olarak şekeri sınırlamak ve glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durmak gerekir. Bunlar yerine yüksek lifli meyve ve sebzeleri tercih edin. Özellikle de akne ve yüz kızarıklığının iyileşmesiyle ilgili olan A ve E vitaminleri gibi antioksidanları içeren meyve ve sebzeleri tüketin.

10. Stresinizi azaltın

Gerçekleştirmesi en zor değişikliklerden bir tanesi belki de stresi yönetmeyi ve en aza indirmeyi öğrenmektir. Yüksek stres seviyeleri, özellikle vücutta genel bir inflamasyon olmasına katkıda bulundukları için beden ve zihin üzerinde hasara yol açabilir. İnflamasyonun birçok belirtisinden biri cilt kızarıklığı veya döküntüdür. Stres giderici aktiviteleri günlük rutininize dahil etmek, minfulness uygulamak ve yeterince uyumak, vücuttaki stres ve inflamasyon seviyelerini azaltmanın en önemli yoludur.