Pek çok ünlünün ve YouTuber’ın yüz yogasından bahsetmesi, yüz yogasının son yıllarda özellikle ilgi çekmesine yol açtı. Tabi bu da akıllarda bazı soru işaretlerine neden oldu. Bunca zamandır yoganın zihin ve beden üzerindeki olumlu etkilerini biliyor olmamıza rağmen yüz ve boyun kaslarımızı yogaya dahil etmeyerek önemli bir noktayı mı kaçırıyoruz? Bilimsel olarak yüz yogasının uzun vadedeki etkileri henüz kanıtlanmamış olsa da yüz yogasının etkilerini gördüğünü söyleyen pek çok insan var.

Yüz yogasının olumlu ve olumsuz yönlerini ve yüz yogasına dair her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.

Yüz Yogası Nedir?

Tıpkı vücudumuz için yaptığımız yoga gibi yüz yogası da yüzdeki kasları çalıştırmak için birtakım egzersizler ve esnemeler kullanır. Yüz hareketlerini kaslarınız için direnç antrenmanı olarak düşünebilirsiniz. Kaslarınızı çalıştırdıkça yukarı toparlandıklarını ve cildinizin eşitlendiğini görebilirsiniz.

Yüz Yogasının Cilde Faydaları

İnce çizgi ve kırışıklıklardan kurtulmak istiyorsanız, Botox yaptırmaya devam etmeniz gerekebilir. Bununla birlikte her gün birkaç dakikalık uygulayacağınız esneme hareketleri, yüzünüzün toparlanmasına ve güzelleşmesine yardımcı olacaktır. Ancak bu konuda bilimsel veriler yeterli değildir.

2018 yapılan bir araştırmada 20 hafta boyunca evde uygulanan bir yüz egzersizi rutininde yüz yogasının yüzün orta ve alt kısmını dolgunlaştırdığı görülmüştür. Ancak bu araştırmada örneklem grubu küçük ve homojendi ve çalışmada kontrol grubu bulunmuyordu.

Yüz gençleştirme egzersizlerinin etkinliğini desteklemede yeterli kanıt olmaması, bu konuda büyük ve randomize kontrollü çalışmaların olmamasından kaynaklanıyor.

Yüz yogası, henüz tam olarak kanıtlanmamış fiziksel etkilerinin ötesinde psikolojik etkilerde de bulunuyor. Yüz egzersizi, sağlığımızı ve vücudumuzu etkileyebilir. Baş ve yüz bölgesinde başlıca duyu organlarımızın çoğu vardır; gözler, kulaklar, burun, ağız ve cilt. Bunlar, vücudun geri kalanına birbirlerinden ayrılamaz şekilde bağlı. Yüzünüzü ve boynunuzu görmek için aynanın karşısına geçin. Alt çenenizi dişleriniz görünecek şekilde hafifçe öne itin ve dişlerinizi yukarı görünecek şekilde çıkarın.

Bu kadar hafif bir baskıyla dahi boynunuzdaki kasların gerildiğini görebiliyor musunuz? Yüzdeki gerginlik, tüm vücuda yayılır ve çoğu zaman bunu engelleyemeyiz. Gövdemiz ve uzuvlarımızla egzersiz yapıyoruz ve yoga yaparak bunları rahatlatabiliriz.. Ancak yüz ve baş, rahatlamak için önemli olanaklara sahip alanlar olmalarına rağmen ne yazık ki yeterli önem verilmiyor.

Yüz Yogası Dersleri

Yüz yogası derslerinde yüzün gevşemesine ve zihin ile bedenin sakinleşmesine yardımcı olmak için çeşitli egzersizler yapılır. Bu derslerde meditasyonlar ve olumlamalar ile birlikte yüz egzersizleri, nefes çalışmaları, ses çalışması, akupresür ve temel masaj teknikleri yer alabilir. Dersler genel olarak giriş, ayakta yapılan ısınma, oturarak yapılan yüz egzersizleri ve meditasyonla biten uygulamaları içerir; her seans birbirinden farklıdır.

Yüz Yogası Hareketleri

Aşağıda, evde deneyebileceğiniz dört tane yüz yogası egzersizi bulunuyor. Bununla birlikte yüz yogasının kırışık azaltma konusundaki etkinliği tartışmalıdır. Bu nedenle hareketlerin pek çoğunun kırışıklık anlamında minimum fayda sağladığını ya da hiç sağlamadığını, bazılarının ise kırışıklık yaratabileceğini unutmayın.

Alın pürüzsüzleştirici

Talimatlar:

  • Her iki elinizin işaret ve orta parmağını saç çizginiz boyunca alnınıza yerleştirin.
  • Parmaklarınızın enini alnınıza bastırın ve parmaklarınızı kaşlarınıza doğru hareket ettirin.
  • Aynı zamanda kaşlarınızı yukarı kaldırın.
  • On saniye kadar duruşunuzu korurken derin nefes alın.
  • Hareketi üç kez tekrarlayın, son hareketinizi yirmi saniye koruyun.
  • Tüm seriyi bir kez daha yapın.

Faydası: Kaşları kaldırır, alındaki çizgileri kaldırır, göz kapaklarının düşmesini engeller ve gerginliği azaltır.

Boyun kaldırma

Talimatlar

  • Dudaklarınızı yapabildiğiniz kadar bir yöne doğru büzün (yanağınızda gerginlik hissetmelisiniz).
  • Başınızı, dudaklarınızı büzdüğünüz yöne çevirin. Başınızı yaklaşık 45 derecelik açıyla kaldırın. Boynunuzda gerginlik hissedin.
  • Üç saniye durun. Hareketi tekrar edin.
  • Hareketi diğer tarafta tekrarlayın.

Faydası: Sarkmayı önlemek ve gıdıyı sıkılaştırmak için boynu ve çene çizgisini sıkılaştırmayı amaçlar. Yan etki olarak ağız çevresinde çizgiler oluşturabilir.

Yüz kaldırma

Talimatlar:

  • İki avcunuzu şakaklarınıza yerleştirin.
  • Yüzünüzün kenarlarını kaldıracak şekilde ellerinizi yukarı-geri itin.
  • Ağzınızı açın ve “O” şekli yapın. Yüzünüzü mümkün olduğunca uzatmak için çenenizi serbest bırakın.
  • Duruşunuzu beş saniye koruyun. Ardından iki kez daha tekrarlayın.

Faydası: Lenfatik dolaşımı teşvik ederek yüzdeki şişkinliği geçici olarak geçirebilir.

Göz kaldırma

Talimatlar:

  • Omuzlarınızı aşağıda tutun ve bir kolunuzu yukarı kaldırın. Ardından parmak uçlarınızı şakağınıza koymak için havaya kaldırdığınız kolu başınızın yukarısında tutun.
  • Yüzünüzü yukarı-geri kaldırmak için parmak uçlarınızı hafifçe bastırın ve ardından göğüs kafesinizi açık tutarak başınızı omzunuza doğru bırakın.
  • Duruşunuzu, ağzınızdan nefes verirken koruyun.
  • Duruşunuzu bir adım ileri taşımak için diğer kolunuzu 45 derecelik bir açıyla uzatın ve nefes verirken dilinizi yere doğru uzatın.
  • Hareketi diğer tarafta yapıp baştan sona tekrarlayın.

Faydası: Cildi bu şekilde germek ya da baskı uygulamak, elastikliği arttırmayacaktır. Ancak dolaşımı arttırarak yüzdeki şişkinliği geçici olarak geçirebilir.

Kaynak: https://www.byrdie.com/face-yoga-exercises