Yüzme, genç olduğumuzda sıklıkla yapabileceğimiz ancak yaşlandıkça yapamayacağımıza inandığımız bir spordur. Yüzme egzersizi, yıl boyunca vücudunuz için yapabileceğiniz en iyi aktivitelerden biridir. Bir kapalı havuza aylık ya da yıllık üyelik yaptırabilirsiniz veya eğer yaşadığınız konut bir sitedeyse site havuzunu kullanabilirsiniz. Aslında yüzmenin faydalarını öğrendiğinizde, hemen ilk fırsatta yüzmek isteyebilirsiniz, hazır olun!

Yüzme, Beyninizin Daha İyi Çalışmasına Yardımcı Oluyor

Yüzme egzersizi yaparken bedeninizden fazlası çalışacaktır. Bundan daha fazlasını elde edebilirsiniz; beyninizde de bir artış olacak. Yüzmenin beynin kan akışını artırdığı, bunun da beyne daha fazla oksijenin ulaşmasına yardımcı olduğu bulundu. Bu, daha fazla uyanıklık, daha iyi hafıza ve bilişsel işlev anlamına geliyor.

İlginç bir araştırma, en azından göğüs hizasına kadar sıcak su havuzunda bulunmanın beyindeki kan akışını olumlu yönde etkileyebileceğini buldu. Katılımcıların serebral arterlerine kan akışını % 14 oranında arttırdı.

Yüzme, Çocuklarda Bedensel Gelişim ve Başarı Oranını Artırıyor

Yüzmeye erken yaşta başlamak çok önemlidir ve iyi bir fikirdir. 5 yaşın altındaki 7000 çocuğa yönelik bir araştırma, erken yaşta yüzmeye başlayan çocukların, sosyo ekonomik geçmişlerinden bağımsız olarak, arkadaşlarından daha erken bir tarihte fiziksel kilometre taşlarına erişebildiklerini buldu. Okur yazarlıkları ve sayısal becerileri de daha iyiydi.

Yüzme, Ruh Halinizi ve Enerjinizi Yükseltiyor

Yaz aylarında yüzmeye devam, peki kışın bikinileri neden kaldırıyorsunuz? Bir çalışma, daha düşük sıcaklıklara rağmen, Ekim ve Ocak arasında düzenli olarak havuza giren yüzücülerin, daha az yorulma, gerginlik ve hafıza kaybı bildirdiklerini ortaya çıkardı. Sadece bu kadar da değil, romatizma, fibromiyalji veya astım gibi hastalıklardan muzdarip yüzücülerin, kışın yüzmenin, ağrı ve sancılarını azalttığını buldular.

Yüzme, Yüksek Tansiyonu Düşürüyor

Hipertansiyondan yakınıyorsanız, yüzme egzersizleri kan basıncınızı düşürmenin mükemmel bir yoludur. Bir çalışma, 10 haftalık bir süre boyunca, daha önce yerleşik hayat tarzı olan fakat hipertansiyon derdi olan erkek ve kadınların kalp atış hızını önemli ölçüde azalttığını bulmuştur. Bu, kiloları, astımı veya yaralanmaları nedeniyle diğer egzersizlerle uğraşan insanlar için özellikle yararlıdır. Bir başka çalışmada, bir yıl düzenli olarak yüzmenin ardından, hipertansiyonlu hastalarda kan basıncı düşerken, insülin duyarlılığı gelişti ve bu da tip 2 diyabetten kaçınmanın anahtarıdır.

Yüzme, Yaşam Süresini Uzatabilir

20-90 yaş aralığındaki 40000’den fazla erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, suda koşu veya su aerobiği gibi egzersizlerle beraber yüzen katılımcıların, herhangi bir nedenle ölme riskinin, yerleşik yaşam tarzını benimsemiş olan erkeklerden yaklaşık % 50 oranında daha düşük olduğu bulundu.

Yüzme, Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Osteoartritli hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada, araştırmacılar, yüzme egzersizinin kardiyovasküler fonksiyonları artırmak ve iltihaplanmayı azaltmak için bisiklet sürmek kadar etkili olduğunu ve hatta düzenli olarak yüzenlerin daha az kalp hastalığı sorunu yaşadığını tespit etti.

Yüzme, Bel Ağrısını Azaltır

Ağrı kesicileri atlayın ve onun yerine havuza gidin. Bir çalışma, en az hafta ve iki kez suda egzersiz yapan kişilerin bel ağrısında belirgin azalma yaşadığını ortaya koymuştur. Ve 6 ay sonra, araştırmaya katılanların % 90’ı, programa başladıktan sonra yüzme yeteneği ne olursa olsun ilerleme kaydetti.

Yüzme, Yüksek Etkili Bir Egzersizdir

Yüzerken, normalde kullanmadığınız kasları da kullanırsınız, bu da yüksek etkili egzersizlere mükemmel bir alternatif olduğu anlamına geliyor.

Yüzme, Kilo Verdirir

Başka herhangi bir egzersiz gibi, yüzmenin kilo vermek için ne kadar etkili olduğu, çeşitli faktörlere bağlıdır: Ne kadar süre yüzüyorsunuz, gün boyu ne yiyorsunuz ve havuza girdiğinizde ne yapıyorsunuz.

Bir çalışmada yüzme ve yürüyüşün yaşlı kadınlarda vücut ağırlığı, yağ dağılımı, lipid, glikoz ve insülin üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma altı ay sonra, yüzücülerin bel ve kalça boyutlarının yürüyüşçülerden daha fazla azaldığını buldu. Ayrıca yüzücüler yüzme hızını artırırken, yürüyüşçüler yürüme hızını artıramadılar. Ve bir yıl sonra yüzücülerin, vücut ağırlığı ve kolesterol seviyeleri yürüyüşçülerinkinden daha fazla azalmıştı.

Farklı Düzeylerdeki Kişiler İçin 3 Yüzme Egzersizi Programı

Yüzme ile ilgili birkaç şeyi aklınızda tutmanız önemlidir. Başlangıçta, yüzme antrenmanları, beklediğinizden daha yoğun olabilir, çünkü suyun içinde çalışmak diğerlerinden tamamen farklıdır. Kendinizi batmaktan alıkoymak için sürekli hareket halinde olursunuz, ciğerleriniz farklı nefes almayı öğrenir ve sizin bilmediğiniz kasları harekete geçirir. Kısaca, yüzme zordur!

Yeni Başlayanlar İçin Yüzme Egzersizi

Temel amaç, dört önemli stili öğrenmektir: Serbest stil, sırtüstü, kurbağalama ve kelebek. Düzgün bir şekilde nefes alarak mola vermeden sürekli yüzün.

Egzersiz mesafesi: 700 metre

Başlangıç egzersizi (her stil arasında dinlenerek):

2 x 50 metre serbest stil (ısınma)
2 x 50 metre sırtüstü (düz yüzmeye odaklanma)
2 x 50 metre kurbağalama (teknik odaklanma)
2 x 50 metre kelebek (eğer kelebek yapamıyorsanız serbest stilde yüzün)
2 x 100 metre hepsi (her biri 25 metre: kelebek, sırtüstü, kurbağalama, serbest stil)
2 x 50 metre serbest stil (soğuma)

Orta Seviye İçin Yüzme Egzersizi

Kelebekte tecrübe kazanana kadar, bu egzersiz programına başlamamanız gerekir. Burada amaç, dört stil için yüzme tekniğinizi geliştirmek ve mükemmel nefes alabilmektir.
Egzersiz mesafesi: 1500 metre
Ara egzersiz (her 100 metreden sonra dinlenin ya da gerekirse durun):

300 metre ısınma (dört stilden biri)
4 x 100 metre hepsi sırasıyla (sprint; hızlıca)
4 x 50 metre kurbağalama
4 x 50 metre kelebek
4 x 50 metre sırtüstü
200 metre soğuma (dört stilden biri)

Gelişmiş Seviye İçin Yüzme Egzersizi

Gelişmiş yüzme egzersizleri, daha zorlu yüzme etapları ve nefes tekniğini içerir. Bu setlerdeki dayanıklılığınız ile çok güçlü bir yüzücüye dönüşeceksiniz.

Egzersiz mesafesi: 2000 metre

300 metre serbest stil (ısınma)
4 x 200 metre alternatif solunum ile yüzme (her 6. vuruşta 50 metre; her 5 dakikada 50 metre; her dördüncü stilde 50 metre, değişik solunum tekniği ile)
3 x 100 metre (kelebek, sırtüstü, kurbağalama)
8 x 50 metre sprint (her birinde nefes almadan yüzün, her birinden kısa bir süre sonra dinlenin)
8 x 25 metre sprint (her birinde nefes almadan yüzün, her birinden kısa bir süre sonra dinlenin)
4 x 100 metre her stil sırasıyla (her 100’den sonra 30-60 saniye dinlenme ile)
300 metre soğuma (dört stilden biri)