İletişim ve zarafet uzmanı sevgili Gökhan Dumalı ile birkaç haftadır beden dili, etkili iletişim, görgü kuralları gibi konuları işliyoruz. Son dönemlerde unutulmaya başlanan görgü kuralları ve zarafet konularında Türkiye’de pek çok kişiye ve kuruma çok önemli eğitimler veren Gökhan Dumanlı, bu gün de bize anlatacak.

Zarafet ve görgü kuralları neden gereklidir?

Zarafet ve görgü kuralları önemlidir. Çünkü bizim uzun bir süredir vazgeçtiğimiz, geriye attığımız bu kurallar dünyada çok büyük önem görüyor. İlk intiba denilen, kişiyle ilk karşılaştığımızdaki o ilk saniyelerde uyandırılan etkinin olumlu olması aslında bizim zarafet ve görgü kurallarına ne kadar hakim olduğumuza bağlı. Bu bakımdan karşınızdaki sizinle ilgili fikir edineceği o ilk saniyelerde sizin bu kurallara hakim ve yetkin olmanız gerekiyor.

Bununla birlikte “profesyoneller seçilmiş davranışlar sergiler”, eğer siz de bir duruşu, bir kimliği, bir statüyü temsil ediyorsanız standart davranmamalısınız. Profesyonelseniz tarzınız ve tavrınız ancak bu zarafet ve görgü kuralları çerçevesinde olmalı, bunlarla kendisini ortaya koymalıdır.

Ayrıca günümüzde bir şeyi sadece bilmek yetmiyor, bilginin nasıl sunulduğu da en az bilmek kadar önemli. Bu bakımdan sahip olduğunuz bilgiyi sunma şekliniz yine zarafet ve görgü kurallarının ekseni etrafında olmalıdır.

Karşılıklı iletişimde özgüvenin de çok önemli olduğunu biliyoruz. İşte bu zarafet ve görgü kurallarına hakim olmak, kişini özgüveninin de yükselmesine ortam hazırlıyor.  Zira özgüven olmazsa hiçbir şey olmaz, biz her şeyi özgüveninin üzerine inşa ediyoruz. Kişi bildiğini önce fark edecek, hissedecek, sonrasında bu bilgisini karşısındakine doğru şekilde aktarabilecek. İşte bu durumda karşı taraftakinde olumlu etki bırakabilmesi için ekstra hiçbir şey yapmasına gerek kalmaz. Çünkü sahip olduğunuz bilgiyi karşıdakine etkili bir şekilde gösterebiliyorsunuz.

Zarafet ve görgü kuralları neleri kapsıyor?

Zarafet ve görgü kuralalrının içinde insana dair doğru olan, olumlu olan her şey var. Yürüyüş ve duruş çalışmaları, tokalaşma, ast-üst ilişkileri, imaj yönetimi, masa adabı, iş yemekleri, çevreyle olan ilişki gibi çok geniş kapsamlı konular da zarafet ve görgü kurallarının içinde bulunuyor.

Zarafet ve görgü kuralları başarıya giden yolun biletidir, nezaket sosyal yaşamda bir gerekliliktir, iş yaşamında bir etikettir. Örneğin bir iş yemeğine gittiğinizde hangi yemeği sipariş ettiğiniz bile önemlidir. Hatta sade kahve bussiness’tır, sütlü kahve sohbettir. Bu bakımdan bir iş yemeğinde sade kahve söylediğinizde bussiness kadın ve erkek kimliğinizle olumlu bir etki uyandırırsınız.

Başka bir deyişle bir iş yemeğinde salata ve ızgara sipariş ettiğinizde kendinize özen gösterdiğinizin ve yaptığınız işe de özen göstereceğinizin imajı olarak algılanır karşı tarafta.

Bir karşılaşmada ast, üstüne elini uzatırsa bu iş yaşamında adabı bilmediğini gösterir, doğrusu öncelikle üst olanın el uzatması, sonrasında ast olanın da karşılık vermesi şeklindedir.

Bir iş ortamında kimin kimle tanıştırılacağı da önemlidir. Bu bakımdan her zaman ast, üste tanıştırılır. Sosyal yaşamda ise erkek, kadına takdim edilir.

İmaj önemlidir!

Kişinin kim olduğuna dair kendi algısı çok önemlidir. Bu bakımdan zarafet ve görgü kurallarında mutlaka imaj da çok önemli bir yer kaplar. Ben kimim? Başkaları tarafından nasıl algılanıyorum? Aslında kim olmak istiyorum? Öz imaj, algılanan imaj ve ideal imajın birbiriyle uyumlu ve aynı paralelde yanıtlar içeriyor olması gerekiyor. Bu hayatta nasıl bir adam veya kadın olarak yola devam etmek istiyorsunuz? Öncelikle buna karar vermelisiniz. Bu soruyu yanıtlayıp bununla ilgili çalışmalara başlamak gerekiyor.