Öksürmek ciğerlerinizde bir şeyin doğru olmadığını gösteren açık bir işaret. Onu soğukta kalmakla, eşinizin sigara içmesiyle veya başka bir sebeple ilişkilendirmek çok kolay ancak öksürük bazen astım gibi daha gizli sağlık problemlerine işaret ediyor olabilir.

Doğumunuzdan beri sizinleymiş gibi görünse de, devamlı olarak öksürükle yaşamak zorunda değilsiniz. Kaliforniya’da bulunan St. Joseph Hastanesi’nde çalışan doktor Raymond Casciari şöyle diyor:

“Hiç bir problemim yok ancak öksürüğüm var diyen hastalarım var. Ancak öksürük hiç bir zaman normal değildir.”

Eğer öksürüyorsanız, bunun anlamı ciğerlerinizin rahatsız edici şeyleri veya balgam gibi sıvıları atmaya çalıştığı anlamına geliyor. Bunu bilince, öksürüğün vücutta havayı içeri alan ve veren tüplere dair bir problem olan astımın bir işareti olabileceği akla geliyor. Normal şartlar altında hava yolları görevlerini sorunsuzca yerine getirirler. Ancak astım varsa, bu yollar bazı maddelere karşı sıkılaşma, şişme ve çok fazla sıvı üretme gibi tepki verirler. Bunların hepsi nefes alma zorlukları ortaya çıkarır. Nefes alma sırasında hırıltı, göğüs ağrısı veya darlığı ile öksürük belirtileri ortaya çıkabilir.

Öksürük Asla Gerçekten Gitmez

Pek çok vakada, normal bir öksürük, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar ile gelir ve bir hafta rahatsızlık verdikten sonra gider. Ancak astım öksürüğü genelde daha şiddetli olur ve normal hastalık öksürüğünden daha uzun sürer. Astıma işaret eden kronik öksürük genelde sekiz hafta ve daha uzun sürer. Öksürük devamlı olarak varsa bunun sebebi de vardır ve bu sebep genelde kendi kendine ortadan kalkmaz.

Genelde Kuru Öksürüktür

Astım genelde kuru, sıvı atılmayan öksürüğe sebep olur. Ciğerlerde daha fazla sıvı üretilmesine sebep olduğu halde kuru öksürük yapması kafa karıştırıcı olabilir ancak bu ekstra sıvılar ciğerlerinizin derinlerinde, hava yollarının küçük kısımlarındadır. Yani ağzınıza kadar gelmeleri çok zordur.

Fakat bronşit gibi enfeksiyon hastalıkları olanlarda ıslak astım öksürüklerini görmek de mümkün.

Belli Tetikleyicilere Maruz Kalınca Öksürük Daha Kötü Hale Gelir

Eğer astımınız varsa, belirtiler tipik olarak belli tetikleyicilerin varlığında daha fazla ortaya çıkacaklardır ancak bu bağlantıyı zamanında fark edemezseniz çok belirgin olmayabilir. Herkesin tetikleyici unsuru farklı ancak en yaygın unsurlar arasında polen, hayvan tüyleri, toz akarları, küf, duman, hava kirliliği, soğuk hava, spor ve stres bulunuyor.

Hırıltılı Soluma Gibi Başka Astım Belirtileriniz Varsa

Hırıltı havanın daralan yollardan geçişi sırasında ortaya çıkar ve bu aslında astımın tarifi. Hava yolları daralmıştır ve hava bunlardan geçmeye çalışır. Yani öksürük nefes darlığı, hırıltı ve göğüste rahatsızlık gibi hava yollarındaki basıncı gösteren belirtiler ile birlikte gelirse, astımınız var demektir.

Astımın sadece öksürük yapan bir versiyonu da var ve bu astım türündeki tek belirti, tetikleyicilere maruz kaldığınız zaman ortaya çıkan devamlı öksürük. Tek belirti veren astımın tespiti daha zor ancak yine de sizde olabilir.

Geceleri Çok Öksürmek

Astım öksürüğü geceleri daha kötü hale gelir. Bunun neden olduğu bilinmiyor ancak sebebi bedenin uyku sırasında stres hormonu olan kortizolu daha fazla salgılaması olabilir. Bu da vücutta ve hava yollarında daha fazla inflamasyona sebep olarak öksürüğe zemin hazırlayabilir.

Toz akarları ve hayvan tüylerinin yatağınızda bulunması da bir faktör olabilir.

Öksürük İlaçları Etki Etmez

Öksürük ilaçları genelde öksürüğü bastırma ve tıkanan yerleri açma yöntemiyle çalışırlar ancak astımınız varsa pek yardımları dokunmaz. Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi durumlarda geçici olarak değişim yaratabilirler ancak astım tedavisinde etkili değiller.

Eğer öksürüğünüz varsa ve astımınız olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuzla konuşma ve tanı alma vaktiniz gelmiş demektir.

Doktorunuz muhtemelen ilk olarak bir akciğer fonksiyonu testi yapacaktır. Diğer seçenekler arasında ne kadar hızlı nefes verebildiğinizin ölçülmesi ve bir astım tetikleyicisi olan metakolin ile hava yollarındaki daralmanın ölçülmesi bulunuyor.

Eğer doktorunuz astım tanısı koyarsa, uzun vadeli önleyici ilaçlar yazabilir. Bunlar arasında tetikleyicilere karşı hassasiyetinizi azaltan alerji ilaçları veya inflamasyonları azaltan kortikosteroidler bulunabilir. Doktorunuz astım atakları sırasında hava yollarının açılmasına yardımcı olacak spreyleri de kullanmanızı isteyebilir.

Tedavi sürecinin tam olarak belirlenmesi biraz uzun sürebilir ancak plana tam olarak sadık kalmanız önemli. Yaşam devamlı öksürük olmadığı zaman çok daha iyi!