Zerdeçal her ne kadar en faydalı baharatlardan birisi olsa da, onun da ciddi yan etkileri mevcut ve bu nedenle aşırı tüketim halinde karşılaşabileceğiniz durumları sizler için değerlendirdik.

Kanama Riskinin Artması

Zerdeçal almak pıhtılaşmayı zorlaştırır ve bu da kanama bozuklukları olan bireylerde kanama riskini ciddi anlamda arttırır. Ayrıca bazı ilaçlar ile etkileşime girerek fazla kanamaya sebep olabilir.
Bu nedenle kanama bozukluklarınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız zerdeçaldan uzak durun.

Mide Problemleri

Zerdeçalın arada bir yemeklere eklenmesinin bir yan etkisi mevcut değil ancak onu bazı rahatsızlıklarınızı tedavi etmek için bol miktarda tüketiyorsanız, mide bağırsak problemleri yaşayabilirsiniz. Uzun süreli olarak yüksek dozda zerdeçal tüketmek buna sebep olur.

Dispepsi veya hiperasidite yaşayanlar da zerdeçal kullanımından kaçınmalılar.

Zerdeçallı besin destekleri de özellikle uzun süreli kullanımda mide yanmasına ve hazımsızlığa sebep olabilirler.

Safra Kesesi Kasılmalarını Arttırır

Zerdeçalda bol miktarda oksalat bulunur ve bu kimyasal safra kesesi taşı riskini arttırır. 20-40 mg üzerindeki zerdeçal besin desteklerinin safra kesesi kasılmalarına sebep olduğu belirtiliyor. Bu nedenle safra taşı problemi olanlar onu kullanmaktan kaçınmalılar.

Kan Basıncını Düşürür

Bu bir fayda gibi görünebilir ancak kan basıncının fazla düşmesi problemlere sebep olabilir. Zerdeçalı fazla tüketmek kan basıncını düşürür ve kan basıncı ilaçları kullananlar bu nedenle dikkatli olmalılar.

Böbrek Taşı Riski

Çok fazla zerdeçal tüketmek böbrek taşı riskini de arttırır. Çünkü zerdeçalda bulunan oksalatlar kalsiyumla etkileşime girerler ve çözünemeyen kalsiyum oksalatı oluştururlar. Bu da böbrek taşı olarak geri döner. Bu yüzden böbrek taşı eğiliminiz varsa zerdeçal pek size göre değil.

Hamile ve Emziren Kadınlar

Zerdeçal yemeklere baharat olarak katıldığında hamile kadınlar için zararsız ancak bu dönemde yoğun zerdeçal içeren besin desteklerinden kaçınmak gerekiyor. Ayrıca alerjiniz varsa da zerdeçaldan uzak durmanız iyi olacaktır.
Bu noktada bir diğer önemli veri ise, zerdeçalın hamile ve emziren kadınlardaki yan etkilerine dair yeterince araştırma olmaması.

Dolayısıyla bu dönemde geçici olarak ondan uzak durmak daha iyi olacaktır.

Zerdeçalın aktif bileşenlerinin anne sütüne geçip geçmedikleri bilinmiyor ve bu nedenle emziren kadınlar da ondan uzak durabilirler.

İshal ve Bulantılar

Yoğun zerdeçal tüketenlerin ishal ve bulantılar yaşadıkları bilinmektedir. Çünkü içeriğindeki curcumin maddesi mide bağırsakları rahatsız eder. Dolayısıyla zerdeçal tüketimini abartmamalısınız.

Kan İnceltici Alanlar Dikkatli Olmalı

Zerdeçaldaki curcumin maddesi trombosit fonksiyonlarını azaltabilir ve bu nedenle kan inceltici ilaç kullananlar ondan uzak durmalılar.

Alerjik Reaksiyonlara Sebep Olabilir

Curcumin bileşeni cilde temas ettiğinde alerji kaynağı olabilir. Zerdeçal zencefil ailesine ait olduğu için zencefile alerjisi olanların zerdeçala alerjisi olma ihtimalleri de yüksektir. Sarı gıda boyasına alerjisi olanlar da zerdeçala alerji sahibi olabilirler. Belirtiler arasında cilt problemleri ve nefes darlığı bulunabilir.

Kısırlığa Sebep Olabilir

Zerdeçal erkekler tarafından tüketildiği zaman testosteron düzeylerini azaltabilir ve sperm hareketlerini azaltır. Bu da uzun vadede kısırlığa sebep olabilir.

Demir Eksikliğine Sebep Olur

Yapılan çalışmalar zerdeçaldaki bileşenlerin demire bağlandığını gösteriyorlar. Bu da vücudun gıdalardan demir emilimini azaltarak demir eksikliğine sebep olabilir. Dolayısıyla hali hazırda demir eksikliği olanlar zerdeçal tüketmeden önce doktorlarına danışmalılar.

Ameliyat Sırasında Riski Arttırır

Zerdeçalın pıhtılaşmaya engel olması ameliyatta sıkıntı çıkarabilir. Bu nedenle ameliyata girmeden iki hafta önce zerdeçal tüketimine son vermelisiniz.

İlaçlar İle Etkileşim

Zerdeçal kan inceltici ilaçlarla, mide asidini azaltan ilaçlarla ve diyabet ilaçları ile etkileşime girebildiği için ilaç kullanırken ondan uzak durmanız iyi olabilir.