Hatha Yoga Pradipka şöyle diyor: “Zihin tüm duyuların kralıdır ve nefes de zihnin kralıdır.”

Yıllar önce yogayı keşfettiğimde doğru şekilde nefes almayı öğrenmeye başladım. İlk olarak, nefes almayı nasıl da benimsemiş olduğumu fark ettim. Yıllar boyunca pasif sigara içiciliğinin ardından ve depresyon ile kilo alımı yaşadıktan sonra, nefes almanın hayatta kalmaktan daha fazlası anlamına geldiğini fark ettim.

Çok sayıda güçlü nefes alma tekniği var ve bunlar depresyondan zihinsel açıklığa, enerji düzeylerine, kilo vermeye kadar sayısız şeyi tedavi edebiliyorlar.

Zihin ve bedeni birleştirmek için kullanabileceğiniz 3 nefes alma tekniği şöyle:

4 Noktalı Yoga Nefesi

Bu nefes alma tekniği tüm omurganızda enerji kanalı açmanıza yardımcı olur ve çakralar boyunca, karın bölgesinde tıkanmaları, enerji noktalarını temizlemeye yardımcı olur ve ciğer kapasitesini arttırır. Bu teknik aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olur çünkü enerjinizi mide ve ciğerlere çekersiniz.

  • Rahat oturur bir pozisyonda dik oturun
  • Sol elinizi karnınıza ve sağ elinizi göğsünüze koyun. Burundan nefes alın, önce diyaframı doldurun ve sonra göğsünüzü doldurun.
  • Nefes verirken göğüsten başlayın, sonra diyaframa geçin. Nefes alıp verirken elleriniz bir dalga yaratsın. Tüm gövdeniz diyaframdan göğüse, göğüsten diyaframa nefes alıp versin. Böylece 4 noktalı yoga nefesi ortaya çıksın.

Değişken Burun Deliği Nefesi

Bu nefes teknikleri zihni sakinleştirir, mutluluk ve huzur hislerini getirirler. Günde bir kaç dakika yaparak zihnin stresini atabilir, gerilim ve yorgunluğu atabilirsiniz. Bu teknik bedendeki tıkanmış enerji kanallarını açar ve böylece zihni sakinleştirir.

Omurganız dik şekilde rahat olarak oturun ve omuzlar gevşek olmalı. Yüzünüzde hafif bir tebessümle gözlerinizi kapatın.

  • Sol elinizi sol dizinize koyun, avuç içi yukarı baksın veya baş parmak ile işaret parmağını hafifçe birbirine değdirin.
  • Sağ elinizin işaret parmağının ucunu ve orta parmağı kaşlarınızın arasına, yüzük parmağını ve küçük parmağı ise sol burun deliğine, baş parmağı ise sağ burun deliğine koyun. Yüzük parmağı ve küçük parmağı sol deliği açıp kapatmak için, baş parmağı ise sağ delik için kullanacağız.
  • Baş parmağınızı sağ deliğe bastırın ve sol burun deliğinden nefes alın.
  • Şimdi yüzük parmağı ve küçük parmak ile sol deliği kapatın. Sağ deliği açın ve nefesi oradan verin. Nefes alıp verirken 5’e kadar sayın ve sonra vermenin süresini almanın iki katına çıkartmaya başlayın.
  • Sağ delikten nefes alın ve soldan verin. Şimdi bir turu tamamladınız. Değişken şekilde sağ ve sol deliklerden nefes alıp vermeye devam edin.
  • İki burun deliğini de kullanarak dokuz tur yapın. Her nefes verişin ardından nefes verdiğiniz delikten nefes almayı unutmayın. Gözlerinizi kapalı tutun ve uzun, derin, yumuşak nefesler alın.

Kafa Parlatma Nefesi – Kapalabhati

Bu kısa, güçlü nefes verişler ve pasif alışlar içeren orta-ileri düzey bir tekniktir. Geleneksel bri iç temizlik uygulamasıdır. Solunum sistemini şekillendirip temizler ve toksinler ile atık maddelerin atımını sağlar. Ciğerleri, sinüsleri ve solunum sistemini temizlemeye yardımcı olur, bu da hastalık ve alerjilere engel olabilir. Düzenli olarak uygulamak diyaframı ve karın kaslarını güçlendirir.

Başlangıçta omuzganızın düz olduğu rahat bir konumda oturun ve karnınız baskı altında kalmamalı. Bazı seçeneklerde kolay duruşta dik oturma, kahraman duruşu ile topuklar üzerinde veya sandalyede dik oturma bulunuyor.

  • Ellerinizi dizinize koyun, avuç içleri aşağı baksın.
  • Farkındalığınızı alt karnınıza çekin. Farkındalığı arttırmak için ellerinizi diziniz yerine alt karnınızda üstüste koyabilirsiniz.
  • İki burun deliğinden de derince nefes alın.
  • Alt karnınızı kasın veya elleriniz ile bu noktaya bastırın, nefesi hızlı şekilde dışarı çıkmaya zorlayın.
  • Kasılmayı bırakırken, nefes alma otomatik ve pasif olmalı. Odağınız nefes vermek olmalı.
  • Yavaşça başlayın ve dakikada 65-70 kasılma hedefleyin. Zamanla hızlanın ve dakikada 95-105 nefes verme ve alma döngüsü hedefleyin. Her zaman kendinize uygun hareket edin ve bayılacak gibi olursanız durun.
  • Bir dakikalık egzersizden sonra, burun deliklerinizden derin bir nefes alın ve ağzınızdan yavaşça verin. Deneyiminize göre egzersizi tekrarlayabilirsiniz.