Hareketli bir hayata yetişebilmek için en iyi sağlığa ve en iyi beyne sahip olmak en üst önceliktir. Beyin doğru şekilde işlev gösterdiğinde, daha fazla enerjiniz olur ve hayat daha iyi hale gelir.

Mesleğiniz veya iş takviminiz ne olursa olsun, herkesin hayatı stres kaynakları ve zaman harcayan işlerle doludur. Aşağıdaki günlük alışkanlıkları edinmeniz enerji düzeylerinizi ve odağınızı optimize etmenize yardımcı olabilir.

Beyin Sağlığı İçin 6 Adımlı Rutin

Sağlıklı Yağlar Tüketin

Beynin en az %60’ı yağdan oluşur ve bilişsel işlevler ile performansı sürdürmek için temel yağ asitleri en önemli gıdalar arasındalar.

Tekli doymamış yağ asitleri (kuruyemiş yağları, avokado ve zeytinyağı) ve belli çoklu doymamış yağ asitleri, örneğin somonda, sardalyada, cevizde, keten tohumunda bulunan omega-3 gibi yağ asitleri en sağlıklı kaynakları arasında biliniyorlar.

Beyin bunlar olmadan da kısmen iyi çalışır ancak yağları benimsemek, hatta hindistan cevizi yağı veya MCT gibi iyi doymuş yağları bile tüketmek, zihinsel keskinliğinizi çok yükseltir.

Proteinleri Optimize Edin

Vegan ve vejeteryanlara genelde proteinlerini nereden aldıkları sorulur. Bu soru biraz yanlış olsa da genelde niyeti iyidir.

Kas yapmak için öğün başına 30 gram kadar proteine ihtiyacımız vardır. Kas kaybettiğinizde daha hızlı yaşlanırsınız ve beyniniz de büyük bir darbe alır. Bu nedenle beyin dostu bir beslenme rutini için her öğünde protein tüketmek önemli.

Ve elbette et yiyip yemediğiniz konusu da var. Protein shakeleri, kuruyemiş yağları, fıstık ve diğer bitkisel protein kaynakları işinizi görecektir.

Renkli Bitkiler Tüketin

Bir yemeği oluştururken tabağınızın %75’ini çok renkli meyve ve sebzelerden oluşturmaya çalışın.

Bu renkli süper gıdalarda beyni güçlendiren çok sayıda fitobesin bulunur. Yaban mersini ve koyu yeşil yapraklı lahana, marul, ıspanak, kuşkonmaz gibi sebzeleri tercih etmenin keyfine varın.

Şekerden veya İşlenmiş Karbonhidratlardan Kaçının

Genel olarak kısıtlamalardan kaçının ama buna karşın işlenmiş gıdaları, rafine şekerleri, yüksek fruktozlu mısır şurubunu, trans yağları, gıda katkılarını ve koruyucuları mümkün olduğunca tüketmeyin.

Bu gıdaların beyinde öğrenme ve nöroplastisiteden sorumlu bazı proteinleri azalttıkları belirtiliyor. Ayrıca inflamasyona sebep olarak beynin daha az enerjiye erişmesine sebep olabiliyorlar.

Bedeninizi Hareket Ettirin

Sadece 15 dakikalık bir yürüyüş de olsa, hızlı bir tur atmak da olsa, esnemek de olsa, hareketi günlük rutinlerinize katmanın çok faydası olur. Egzersiz hafızayı, öğrenmeyi ve konsantrasyonu iyileştirir. Ayrıca ruh halinizi iyileştirmeye, enerjinizi arttırmaya ve genel olarak beden ile zihninizdeki stresi azaltmaya yardımcı olur.

Rahatlayın ve Zihninizi Sakinleştirin

Rahatlamak sadece sıcak bir banyo veya favori dizinizi izlemek değildir (elbette bunların da faydası vardır).

Bunun yerine aktif olarak rahatlamanın yollarını öğrenin. Zihnin beden üzerindeki gücünü kullanmak için bir şey yapmanız gerekir. Meditasyon, yeni bir yetenek öğrenmek, günlük tutmak, müzik dinlemek gibi şeyler beyni destekleyen rahatlama teknikleridirler.

Sonuç Olarak

Günlük rutine katılabilecek pek çok başka alışkanlık olsa da, yukarıdakiler en önemli adımlardır. Bunlara erişim kolaydır ancak hepsini birden uygulamak zor geliyorsa birinciden başlayarak zamanla yeni alışkanlıkları hayatınıza dahil edin. Bu rutini sürdürmek sandığınızdan daha kolay olacaktır.