Keele, Leeds, East Anglia ve Manchester Üniversitesi’nden bilimadamları, dünya çapında bir çalışma düzenlediler ve bu çalışma American Heart Association’da yayınlandı. Makaleye göre günde 8 saatten fazla gece uykusu uyuyan insanlar, 7 saat veya daha az uyuyanlara göre daha fazla kalp damar hastalığı ve ölüm riski altındalar.

Çalışmada ne kadar uyuduğunu ve uyku kalitesini belirten, ayrıca ölüm oranlarının da değerlendirildiği 74 çalışmadaki veriler göz önüne alınmış ve toplamda 3 milyon kişi değerlendirilmiş. Bulgulara göre 10 saatten fazla uyumak 7 saatten az uyumaya göre %30 daha fazla ölüm riski taşıyor. On saatten fazla uyumak felç ile ölme riskini %56 arttırırken, kalp damar hastalıklarından ölme riskini ise %49 oranında arttırmış.

Çalışmanın düzenlenme amacı, normalde önerilen 7-8 saatlik uykunun fazlası veya azının zararlı olup olmadığının görülmesi, ayrıca artışların ölüm ve kalp damar hastalıkları riskini arttırıp arttırmadığını görmekmiş. Bulgular çok fazla uykunun kötü bir şey olabileceğini ortaya koyuyorlar ve bu nedenle bilimadamlarına göre doktorlar hastalarına uyku süresi ile ilgili daha fazla soru sormalılar.

Sonuçlar 8 saatten fazla uyumanın orta düzeyde fiziksel hasarla bağlantılı olabileceğini gösteriyorlar. Uzun uyku süresi yorgunluğa eşlik eden anemi ve kronik inflamasyon gibi rahatsızlıkların riskini arttırıyor. Anormal uyku kötü sağlık, artan kardiyovasküler riskler için bir işaret ve bu nedenle muayeneler sırasında uyku süresi ve kalitesine dair gerekli keşifler de yapılmalı.