Merhaba sevgili okur,

Bana en çok sorulan sorulardan bir tanesi de, bebeklerinin ve çocuklarının aşırı kilosundan kaygılanan annelerden geliyor.

Çoğumuz hamilelik dönemimizde her şeyimize çok dikkat etsek de, yaşadığımız sağlık sorunlarına karşı bazen kullanmak zorunda kaldığımız antibiyotiklerden kurtulamıyoruz. akıllı bakterilerin kazandığı bağışıklık nedeniyle, başta hastane enfeksiyonu olmak üzere sayısız hastalıktan senede milyonlarca insanın hayatını kaybettiği antibiyotiklerin yan etkileri saymakla bitmiyor. Peki size bir de kullandığınız antibiyotiklerin çocuğunuzda obezite riskine neden olduğunu söylesem?

 

 

Columbia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre hamilelikte antibiyotik kullanan annelerin çocuklarının obez olma ihtimalı % 84’lere varıyor. Bu çok ciddi bir rakam değil mi?. Yapılan araştırmaya gönüllü olarak katılan, 436 anne ve 0-7 yaş arası çocukları ile yapılan görüşmelerde, her annenin hamilelik sırasında antibiyotik kullanımı değerlendirildi. Gebelik yaşı, doğum ağırlığı, emzirme, anne vücut-kitle indeksi (VKİ) ve sosyoekonomik statü gibi faktörler dikkate alındıktan sonra, bilim insanları hamileliğin 2. ve 3. trimestrelerindeki antibiyotik kullanımının çocuktaki obezite riskini % 84 artırdığını buldu. Peki doğduktan sonra bebeğimize antibiotik verdiğimizde ne oluyor? 2 Yaşın altındaki dönemde 4 ve daha fazla kez antibiotik kullanan çocuklarda yapılan başka bir araştırma sonucu ise çok düşündürücü;

 

Amerika’da yapılan bu araştırmada, hastanelerin bakım bölümlerinde 2001- 2013 seneleri arasında yapılan araştırmada 64. 580 çocuk 0- 23 aydan başlayarak, 24- 58 aylarında ve sonrasında 5 yaşlarına kadar gelen bir dönemde sağlık kayıtlarından incelenmiş. 24 ay öncesinde geniş spektrumlu antibiotik verilen % 69 çocuk aşağıdaki verilerle gelmiş,

 

  • 2 yaş grubu çocuklarında , % 10 obezite ve % 23 kilo fazlası
  • 3 yaş grubu çocuklarında – %14 obezite ve %30 kilo fazlası
  • 4 yaş grubu çocuklarında – % 15 obezite ve % 33 kilo fazlası

Daha önce de buna benzer çalışmalar yapılmış sonucunda,0-18 aylık döneminde çocuğa verilen antibiyotiklerin ileriki yaşlardaki obezite riskini artırdığını göstermişti. Dünya Obezite Federasyonunun çıkardığı Obezite Gazetesi’nde yayınlanan çalışmada ayrıca sezaryen yoluyla dünyaya gelen çocukların doğal doğumla doğanlara göre % 46 daha fazla obezite riski taşıdığını ortaya koydu. Tabi araştırmada annelerin kullandığı antibiyotik çeşidi ve antibiyotiğin tedavi ettiği enfeksiyon tipinin dikkate alınmaması bence atlanan en önemli konu. Neyse, bilim insanlarını işine karışmayalım.

 

Görünen o ki sevgili dostlar, geçmişi sadece 200 sene olan modern tıp, mikrop ve bakteri savaşında ilerlese de bir şeyi onarırken, aslında her şeyin bir biri ile bağlantılı olduğu muhteşem bir sistemi bazen iyi niyetli de olsa bozabiliyor. Bunu da deneme yanılma ile göreceği bir süreçte, tedavi edilen pek çok hastanın zararına oluyor.

Hep dediğim şey, gözlemci olmaktan, Hastalığa yakalanmadan korunmaktan, hastalığa neden olan şeylerin izini sürecek Holistik yani bütünsel şifa yaklaşımından geçiyor.

Her şeyi yaratan mükemmel zeka, o yüce Yaratıcının mükemmel sistemini daha yeni yeni keşfedecek insanoğlu. Köklerine geri dönse, özünü hatırlasa belki bu keşfetme daha da hızlanacak. Bu nedenle tüm sindirim sistemimizi oluşturan yararlı bakterilerin önemini bence tıp yeni yeni anlayacak.

 

Bu anlamda sitemde yer alan Probiotikler ve sağlığımız yazısını tekrar okumanızı öneriyorum.

http://aysetolgaiyiyasam.com/yazi/saglilkli-ve-uzun-yasamanin-sirri-probiotikler/

 

Sağlık bilinci öncelikle bizden geçiyor, kendi sağlığımızı gözetelim ki ilaçlara bağımlı olmayalım

 

Sevgiyle ve ışıkla.

 

Ayşe Tolga