Merhaba!

Bugünlerde tüm hastalarımın bana ne çok sorduğu soru saç dökülmeleriyle ilgli ben de size biraz saç nedir, saşın yapısnı anlatacak, saçınız için harika aromatik tarifler vereceğim.

Saç bakımında yeni trend: keratin

Sizlerle özellikle son yıllarda öne çıkan keratinle ilgili bazı bilgileri paylaşmak isterim. Keratin sözcüğünü senelerdir gerek kozmetik gerekse sağlık yayınlarında güzellik ürünlerinde sürekli duyarız. Keratin moda olarak dönemsel ürünlerde kullanımı bir yana aslında insane hayatı için çok önemli olan ‘’keratin’’de neyin nesidir diye soracak olursanız. Keratin uzun bir amino asit zinciri, yani proteindir. Vücudumuzun en büyük organı olan cildimizi oluşturan temel protein işte keratinden başka bir şey değildir.

 

Keratin bizi dışsal etmenlerden koruyan bu gözenekli yapının temelini oluşturur. Dışarıdaki ortamla ve çeşitli zararlı mikro organizmalarla muhatap olan deri, bunlara karşı koyabilecek yapıyı keratinle kazanmıştır. Aynı şekilde saçların ve tırnakların korunması da bu özel molekülün işlevlerine bağlıdır. Kısacası keratin, hayatımızdaki işlevi hayatsaldır. Keratin içeren diğer önemli bir şey ise saçlarımızdır. Binlerce yıllık insanlık uygarlığı kadar eski en büyük güzellik ve sağlık belirtisi olan saç güzelliği işte burada devreye girer.

 

Peki saç nedir?

Saçlarınız, birbirine sülfür köprüleri ile bağlanmış keratin moleküllerinden başka bir şey değildir. Keratinin yapısal özelliği gereği mukavemete karşı koyabilir. Yani saç telleri yapısal olarak esnektir. Bunun da nedeni keratini meydana getiren hidrojen bağlarıdır. Esnek hidrojen bağlarının sağladığı bu özellik nedeniyle saçlar hareket eder ve kolay kolay kopmaz. Saçınızdaki herhangi bir değişiklik sırasında aradaki bu sülfür bağları kırılır. Örneğin saçın çeşitli işlemler ile dalgalandırılması, bu gözle görülmeyen molekül bağlarının değişikliğe uğramasından ibarettir.

Saç moleküllerini bir araya getiren bağların başka önemli özellikleri de vardır. Saçların esnemesi sırasında, molekülleri bir arada tutan sülfür köprüleri herhangi bir zarar görmez. Bu nedenle her ne şekil alırsa alsın ve ne kadar esnerse esnesin saçlar rahatlıkla eski hallerine dönebilirler. Saç renginin açılması, çoğunlukla saça rengini veren bileşenlerin bozulmasıyla gerçekleştirilir.

sac-bakimi

Saç neden kırılgan olur?

Saçın böyle bir açılma sonrasında daha kırılgan olmasının ve esnekliğini yitirmesinin nedeni saçın organik yapısının kimyasal bir işlem sonucunda değişikliğe uğramasıdır. Sağlıklı saçlarla ilgili en yaygın kanı sağlıklı saçın parlamasıdır. Saçın parlaklığı aslında, saçın ışığı yansıtabilme yeteneğidir. Bazı ürünler, keratin moleküllerindeki hidrojen iyonlarını çıkararak elektrik yük dağılımlarını değiştirirler. Keratin molekülleri daha sıkı yapışırlar ve ışığı daha iyi yansıtırlar. Bu durum, saç telleri arasındaki itici gücü arttırır. Saç telleri birbirinden uzaklaştıklarından birbirlerine dolaşıp kırılmaları zorlaşır. Dağılmayan, elektriklenmeyen hacimli ve parlayan saçlara sahip oluruz. İşte son zamanlarda duyduğumuz iyon teknolojisi de bunu hedeflemektedir. İyonik teknolojiler ve ürünler dağınık baş edilmesi güç ve elektriklenmeye meyilli olan saç tellerindeki keratin molekülleri üzerinde etki ederek, saç tellerini düzenlerler.

 

Saç bakımındaki önemli noktalar!

Saç bakımında en önemli nokta saçın yapısını mümkün olduğunca az kimyasal işleme maruz bırakarak saçın yapısına uygun yani keratin içeren ürünler kullanmaktır. Bunu en iyi sağlayan ürünler ise bitkisel ürünlerdir. Doğada yetişen ve yağı elde edilen her bitkinin keratin ihtiva ettiğini ve yeni hücre oluşumunu tetikleyecek protein desteği olacağını biz doğal kozmetikçiler biliriz. Saçımıza en uygun ürünleri aslında doğanın eczanesinden sağlayabiliriz. Malum mevsim sonbahar saç dökülmeleri ise bu mevsimde müşterilerimden bana gelene en yoğun şikayetlerden saç dökülmesi bir aydan fazla sürüyorsa ve dökülen saç teliniz 120 taneden fazla ise sorunun dönemsel olmadığını bir dermatoloğa görünmenizi öneririm.

Basit bir saç dökülmesi zannettiğimiz şeyin kanser dahil metabolizma hastalıklar ve sağlıkla ilgili başka ciddi sorunlara işaret edebileceğini özellikle belirtmek isterim. Bu faktörleri de inceledikten sonra probleminiz; ince hassas yapılı saçların kuvvetlendirilmesi, kırılan saç uçlarının kuvvetlendirilmesi, dökülme problemleri ve sadece saça parlaklık verecek bakımlar olacaktır. İşte saçımızın problemine göre sizlere evinizde hazırlayabileceğiniz basit reçetelerim aşağıda:

Dökülmelere Karşı Saç Bakım Yağı:

Aromaterapist olarak ilk klinik araştırmamı yaptığım ve alopecia ( kellik) olarak literatürde geçen saç sorunu için 2 erkek hastamda 4 ay sure ile denediğim ve % 40 oranında iyileşme sağladığım aromaterapi yağı Sedir Ağacı öz yağı özellikle öneririm.

Ayşe’nin Mucize Saç Serumu

100 ML Kahverengi bir cam sise içine

  • 25 ML Jojoba yağı
  • 25 ml Ceviz yağı
  • 20 ml Fındık Yağı
  • 30 ml Buğday özü yağı bazına ekleyeceğiniz
  • 25 damla Sedir ( Cedrus atlantica) öz yağı
  • 15 damla Biberiye ( Rosamarinus officinalis) öz yağı
  • 10 Damla Ardıç ( Juniperus communis) öz yağı

ekleyin. Saç dökülmesi için harika bir karışımdır. Bu karışımı mümkünse geceleri yatarken saç diplerinize saçınızın uzunluk durumuna göre 1- 2 çorba kaşığı kullanarak iyice masajla yediriniz. Daha sonra saçınızı streç filmle sararak yatınız. eğer böyle bir vaktiniz yoksa minimum 30 dk. saçınızda bekletiniz. Bu uygulamayı aşırı saç dökülmelerinde her akşam 3 ay boyunca, onun dışında hafta 2 kez 2 ay uygulayınız.

zeytin-yagi

Herkül Saçları Güçlendirici Serum

100 ML Kahverengi bir cam sise içine

  • 35 ML Jojoba yağı
  • 35 ml Ceviz yağı
  • 20 ml Tatlı Badem Yağı
  • 10 ml Argan yağına ekleyeceğiniz
  • 20 damla Servi( Cupresus sempervirens) Saf yağı
  • 12 damla Ardıç ( Juniperus communis) Saf yağı
  • 8 damla Sedir ( Cedrus atlantica) saf yağı

ekleyerek iyi bir saç bakım yağı elde edebilirsiniz. Bu yağı kuru saç uçlarına ve saç diplerine iyice yedirerek streç filmle sarınız sıcak fön tutarak yağın etkenliğini artırınız. minimum 30 dk. max 6 saat saçınızda bekletebilirsiniz. Tercihen aisha zeytin yağı sabunu ile yıkayınız.